Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
SIKRE DEG TRYGG HJELP:

Foto: Jordan

La håndverkeren pusse opp

Det er ofte kamp om å få tak i seriøse håndverkere til å renovere fasaden eller pusse opp inne. Nå er situasjonen annerledes, og mange håndverksbedrifter har ledig kapasitet. Nå kan forbrukere, borettslag og sameier på kort varsel få trygge og gode tjenester utført, og samtidig bidra til å holde samfunnet i gang.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange håndverkere har ledig kapasitet i disse dager. Derfor er det en god idé å leie en maler, gulvlegger, rørlegger eller annen fagperson til oppussing. Da får vanlige huseiere brukt tiden din på å jobbe med det de kan, og være sammen med familien, samtidig som de bidrar til å holde hjulene i gang i byggenæringen. Bransjen er en av landets største, og sysselsetter nærmere 360 000 personer, noe som tilsvarer 25 prosent av den totale sysselsettingen i norsk næringsliv.

Tidlig informasjon

Alle seriøse bedrifter har skjerpet hygienerutiner og følger myndighetenes anbefalinger for å unngå smittespredning. Derfor er det helt trygt å benytte seg av håndverkertjenester.

– Våre dyktige malere og gulvleggere gjør en fantastisk jobb, og de følger gjeldene anbefalinger og retningslinjer som er gitt av Folkehelseinstituttet for å hindre spredning. Vi var tidlig ute med å informere alle ansatte om hvordan de skal oppføre seg, og med å etablere egne rutiner og sjekklister som alle har kontinuerlig tilgang til, sier malermester og daglig leder Robert Malmberg hos Regnbuen Malermesterbedrift.

Selskapet er knyttet til den landsomfattende Håndverksgruppen med nærmere 50 håndverksbedrifter, som årlig utfører svært mange oppdrag for forsikringsselskaper, private huseiere, boligsameier og borettslag over hele landet.

Se flere bilder
VANSKELIG Å SMITTE UTE:

Foto:

Ved arbeid utendørs forårsaker virussmitten få problemer: – Hvis vi arbeider ute og følger anbefalingene om avstand mellom mennesker og reduserte kontaktflater, er det langt på vei umulig å spre smitte. Men også ved oppdrag innendørs er det trygt å leie håndverker, sier Robert Malmberg hos Regnbuen Malermesterbedrift.

Kapasitetsproblemer kommer

– Akkurat ved denne tiden på året, når utendørssesongen setter i gang, pleier det å være ordentlig trøkk med forespørsler om jobber som kan gjøres. Sånn er det ikke i år, sier han.

– Hvis du er tidlig ute, kan du fortsatt få en maler til å vaske og male fasaden i år, eller til å male eller legge gulv innendørs. Venter du for lenge kan du få utfordringer med å finne ledige håndverkere, sier Malmberg.

Grunnen er at mange bedrifter får redusert kapasitet fordi ansatte kan havne i karantene eller bli syke. Noen ansatte har også reist til sitt hjemland, og de kan få utfordringer med å komme tilbake til jobb i Norge. Så når koronaviruset slipper taket, kan det derfor bli enda vanskeligere enn vanlig å få tak i kvalifiserte håndverkstjenester.

Se flere bilder
REGNBUEN:

Foto:

De over 60 ansatte i Regnbuen Malermesterbedrift utfører alt av tradisjonelt malerarbeid, legging av gulvbelegg og tepper, flislegging, gulvsliping, totalentrepriser på fasaderehabilitering.

Desinfiserer utstyr

Også blant rørleggerne er bevisstheten stor rundt smittehåndtering. Rørkjøp, som er en av landets største rørleggerkjeder med 420 medlemsbedrifter og flere enn 1500 rørleggere over hele landet, oppdaterer daglig medlemmene om aktuelle forholdsregler.

– Rørkjøp bidrar med det vi kan for å forebygge spredning av korona. Vann og avløp som mange av våre medlemsbedrifter jobber med, er samfunnskritiske oppgaver som må utføres. Våre rørleggere praktiserer blant annet god håndhygiene, vasker og desinfiserer både verktøy og biler mellom oppdrag, og unngår å håndhilse når de er ute på oppdrag, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos Rørkjøp.

Se flere bilder
DESINFISERING:

Foto:

Etter endt oppdrag vasker og desinfiserer Rørkjøps rørleggere både bil og alt verktøy. Ute på oppdrag tar håndverkerne alle forholdsregler for å forebygge smitte.

Holder hjulene i gang

– Det er en utfordrende periode for alle, men det betyr mye at vår justis- og beredskapsminister nå oppfordrer folk til å holde hjulene i gang og støtte opp om lokale bedrifter, sier Bjørnerud Knap.

– I en vanlig situasjon har rørleggerbedriftene  i Rørkjøp ventelister på arbeid som skal utføres, men da større prosjekter som inkluderer mange mennesker nå blir avlyst, åpner det seg mulighet for å få utført andre oppdrag, sier Bjørnerud Knap.

Hun oppfordrer alle nå fremover til å benytte tiden til å få fikset ting ved hjelp av håndverkere. Kanskje hytta står tom og du ønsker å oppgradere, pusse opp, eller renovere den? Eller kanskje du har utfordring med vannlekkasje, defekt varmtvannstank eller tett avløp?
– Bruk tiden nå på noe positivt, få ting gjort! Det vil bidra til å holde samfunnet i gang, redusere antall permitteringer og holde liv i lokale bedrifter, sier hun.

Sjekkliste sikrer trygghet

Sammen med andre bransjeforeninger for håndverksbedrifter, har Malermestrenes Landsforbund (MLF) laget en sjekkliste for håndverkere på serviceoppdrag. Sjekklisten inneholder alt fra punkter som skal avklares med kunden på forhånd, til generelle regler som å ha med seg papirlommetørkler, egen såpe, desinfiserende midler og tørkepapir, og å alltid bruke hansker.

– Det er veldig viktig for oss å betrygge forbrukerne nå om at det er trygt å bruke håndverkere. Vi har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak for at det skal være trygt både for håndverkerne og forbrukerne på byggeplass og i private hjem sier Kari S. Wilsgård, hos MLF.

Se flere bilder
MANGE TILTAK:

Foto:

– Vi har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak for at det skal være trygt både for håndverkerne og forbrukerne på byggeplass og i private hjem, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermesterens Landsforbund.

MLFs forbrukergaranti:

MLF stiller med en brukergaranti som garanterer for et godt resultat for tjenester utført av deres medlemsbedrifter. Er du ikke fornøyd, kontakter du organisasjonen for en uavhengig vurdering av arbeidet. Får du medhold i klagen, dekker garantien kostnadene for å få en annen maler til å sluttføre arbeidet.

Mer informasjon
Les mer
Trygge håndverkertjenester:
  • Gjennomfør digitale befaringer
  • Unngå håndhilsing og fysisk kontakt
  • Hold anbefalte avstander og følg generelle hygieneråd
  • Tegn kontrakter med fremdriftsplan
  • Se til at kunden oppholder seg i et annet rom enn der du arbeider
Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.