Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
YRKESLANDSLAGET:

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Gulvbransjen støtter Yrkes-EM

Marius Hellestveit, som skal representere norsk gulvbransje under Yrkes-EM i høst, får bred støtte fra MLF og bransjens aktører. Både arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS og flere leverandører bidrar i håp om å øke interessen for gulvfaget.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vårt norske håp i det europeiske yrkesmesterskapet, gulvleggeren Marius Hellestveit, er godt i gang med forberedelsene til høstens mesterskap i Østerrike. I samarbeid med arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS, leverandører og andre bransjekolleger, arrangerer Espen Josten hos Tarkett et omfattende treningsprogram for utøveren. Josten har vært knyttet til yrkeslandslaget som coach og gulvekspert i flere år.

– I samarbeid med MLF og flere medlemmer i Fagforum for Gulvbransjen, Øystein Tvedt og andre aktører setter vi sammen et opplegg som skal få Marius best mulig forberedt på de oppgaver som mest sannsynlig dukker opp i mesterskapet. Marius er positivt innstilt til å trene mye, og det er hans arbeidsgiver også, sier Josten.

Se flere bilder
EKSPERTEN:

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Tarkett Norge bruker store ressurser på yrkeslandslaget. Teknisk sjef Espen Josten har vært tilknyttet konkurransen som ekspert i en årrekke.

Godkjent fagprøve

Nylig klarte Hellestveit fagbrevet med bravur, og deltok på en første samling med yrkeslandslaget på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo, sammen med alle 17 utøvere i de ulike fagene.

– Vi skal ha tre samlinger for utøvere og eksperter frem mot EM, slik at de blir forberedt mentalt og lærer hverandre litt å kjenne. Takket være et samarbeid med Olympiatoppen fikk de denne gang et foredrag om motivasjon fra alpinist Ragnhild Mowinckel, forteller Elisabeth Lange som er sekretariatsleder i World Skills Norge.

Europamesterskapet for yrkesfag går av stabelen i september i Graz i Østerrike og da vil over 600 ungdommer bli stilt ovenfor store utfordringer – både i form av avanserte oppgaver og et stort publikum. I gulvkonkurransen inngår blant annet legging av parkett, teppe og linoleum. Deltakelsen i Yrkes-EM bekostes av Malermestrenes landsforbund, MLF

– Det er viktig å bruke mye tid på å trene frem mot mesterskapet. Det er opp til hver enkelt bransje og arbeidsgiver å legge til rette for dette, og hvor mye trening som tilbys i arbeidstiden varierer. Utøveren må forberede seg godt og bruke både fritid og ferier til dette, sier Lange.

Se flere bilder
TILSKUERE:

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Det norske mesterskapet i overflateteknikk, der Marius Hellestveit vant, gikk av stabelen på Bygg Reis Deg i oktober 2019, og trakk et stort publikum. Ved EM i Graz vil tilskuerne bli enda flere.

Trening på arbeidstid

Hjemme i Bergen legger Øystein Tvedt AS godt til rette for at Marius Hellestveit skal få øvelse, og setter av en halv til én arbeidsdag i uken til dette. Ege bidrar med tepper, Tarkett stiller med parkettgulv og linoleum, og nabobedriften Sæbø Bygg & Interiør hjelper til med nyttig trening. I oppkjøringen mot Norgesmesterskapet i Overflateteknikk, der Marius Hellestveit i oktober i fjor vant grenen Gulvlegging, bidro også blant andere Polyflor, Gerflor, Sika/Casco, IBG  og MalProff med både kompetanseheving og produkter å øve på for gulvleggerne. 

– Det er viktig for oss å legge til rette for ham. EM er stort, og det er jo ikke så ofte vi får mulighet til å være med, så da må vi gjøre det ordentlig. Vi går «all in», sier Petter Johansen, faglig leder hos Øystein Tvedt AS, som benytter seg av alle kontakter de har med egnet kompetanse og kunnskap.

– Vi vil bidra til å lage blest rundt gulvfaget, og Marius er en type som kan fremme faget og fungere som inspirasjon for fremtidige lærlinger. Han har vist at han kan vokse med oppgaven, sier Johansen.

Se flere bilder
MESTEREN

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Arbeidsgiveren til Marius Hellestveit, Øystein Tvedt AS, ønsker å bidra til å øke interessen for faget hos norske ungdommer. Hellestveit får derfor trene mye på konkurranseoppgavene i arbeidstiden.

Liker utfordringer

Utover planlagte samlinger med hele landslaget, har linoleumleverandøren Forbo Flooring sikret Hellestveit en plass på Gulvskolen Viborg i Danmark under en uke i juni. Da skal gulvleggeren få øve på komplisert montering av belegg under kyndig veiledning fra lærere ved skolen.

– Vi er i tillegg veldig glad for at kanskje Norges beste på mønsterlegging av parkett, Arnstein Dalum Føyse i Element Studio, ønsker å bruke av sin tid og bidra slik at Marius er best mulig forberedt på parkettoppgaven, sier Josten.

– Jeg ser frem mot parkettdelen som nok er den mest utfordrende. Det blir en utfordring, og jeg elsker utfordringer. Jeg gleder meg mye, og gruer meg aldri til noe, sier Marius Hellestveit til Fargemagasinet.

Se flere bilder
NORGESMESTER:

Foto: Chera Westman/ifino

Marius Hellestveit vant NM i gulvlegging, og skal delta i EM. Et omfattende treningsprogram, satt i stand av bransjen, skal gjøre ham godt forberedt på en vanskeligere konkurranse.

Mer informasjon
Les mer
Yrkes-EM

HVEM: Det norske yrkeslandslaget består av 17 utøvere. Marius Hellestveit fra Nesttun i Bergen er norsk deltaker i gulvlegging.

HVOR: 17.-19.september 2020 i Graz i Østerrike.

HVA: 600 utøvere fra 30 land konkurrerer innen 47 ulike yrkesfag.

Les mer om det norske yrkeslandslaget her:

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.