Gulvbransjen støtter Yrkes-EM

Marius Hellestveit, som skal representere norsk gulvbransje under Yrkes-EM i høst, får bred støtte fra MLF og bransjens aktører. Både arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS og flere leverandører bidrar i håp om å øke interessen for gulvfaget.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Gulvbransjen støtter Yrkes-EM

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Vårt norske håp i det europeiske yrkesmesterskapet, gulvleggeren Marius Hellestveit, er godt i gang med forberedelsene til høstens mesterskap i Østerrike. I samarbeid med arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS, leverandører og andre bransjekolleger, arrangerer Espen Josten hos Tarkett et omfattende treningsprogram for utøveren. Josten har vært knyttet til yrkeslandslaget som coach og gulvekspert i flere år.

– I samarbeid med MLF og flere medlemmer i Fagforum for Gulvbransjen, Øystein Tvedt og andre aktører setter vi sammen et opplegg som skal få Marius best mulig forberedt på de oppgaver som mest sannsynlig dukker opp i mesterskapet. Marius er positivt innstilt til å trene mye, og det er hans arbeidsgiver også, sier Josten.

Dele på Pinterest EKSPERTEN:

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Tarkett Norge bruker store ressurser på yrkeslandslaget. Teknisk sjef Espen Josten har vært tilknyttet konkurransen som ekspert i en årrekke.

Godkjent fagprøve

Nylig klarte Hellestveit fagbrevet med bravur, og deltok på en første samling med yrkeslandslaget på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo, sammen med alle 17 utøvere i de ulike fagene.

– Vi skal ha tre samlinger for utøvere og eksperter frem mot EM, slik at de blir forberedt mentalt og lærer hverandre litt å kjenne. Takket være et samarbeid med Olympiatoppen fikk de denne gang et foredrag om motivasjon fra alpinist Ragnhild Mowinckel, forteller Elisabeth Lange som er sekretariatsleder i World Skills Norge.

Europamesterskapet for yrkesfag går av stabelen i september i Graz i Østerrike og da vil over 600 ungdommer bli stilt ovenfor store utfordringer – både i form av avanserte oppgaver og et stort publikum. I gulvkonkurransen inngår blant annet legging av parkett, teppe og linoleum. Deltakelsen i Yrkes-EM bekostes av Malermestrenes landsforbund, MLF

– Det er viktig å bruke mye tid på å trene frem mot mesterskapet. Det er opp til hver enkelt bransje og arbeidsgiver å legge til rette for dette, og hvor mye trening som tilbys i arbeidstiden varierer. Utøveren må forberede seg godt og bruke både fritid og ferier til dette, sier Lange.

Dele på Pinterest TILSKUERE:

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Det norske mesterskapet i overflateteknikk, der Marius Hellestveit vant, gikk av stabelen på Bygg Reis Deg i oktober 2019, og trakk et stort publikum. Ved EM i Graz vil tilskuerne bli enda flere.

Trening på arbeidstid

Hjemme i Bergen legger Øystein Tvedt AS godt til rette for at Marius Hellestveit skal få øvelse, og setter av en halv til én arbeidsdag i uken til dette. Ege bidrar med tepper, Tarkett stiller med parkettgulv og linoleum, og nabobedriften Sæbø Bygg & Interiør hjelper til med nyttig trening. I oppkjøringen mot Norgesmesterskapet i Overflateteknikk, der Marius Hellestveit i oktober i fjor vant grenen Gulvlegging, bidro også blant andere Polyflor, Gerflor, Sika/Casco, IBG  og MalProff med både kompetanseheving og produkter å øve på for gulvleggerne. 

– Det er viktig for oss å legge til rette for ham. EM er stort, og det er jo ikke så ofte vi får mulighet til å være med, så da må vi gjøre det ordentlig. Vi går «all in», sier Petter Johansen, faglig leder hos Øystein Tvedt AS, som benytter seg av alle kontakter de har med egnet kompetanse og kunnskap.

– Vi vil bidra til å lage blest rundt gulvfaget, og Marius er en type som kan fremme faget og fungere som inspirasjon for fremtidige lærlinger. Han har vist at han kan vokse med oppgaven, sier Johansen.

Dele på Pinterest MESTEREN

Foto: Jon Amundsen/WorldSkills Norway

Arbeidsgiveren til Marius Hellestveit, Øystein Tvedt AS, ønsker å bidra til å øke interessen for faget hos norske ungdommer. Hellestveit får derfor trene mye på konkurranseoppgavene i arbeidstiden.

Liker utfordringer

Utover planlagte samlinger med hele landslaget, har linoleumleverandøren Forbo Flooring sikret Hellestveit en plass på Gulvskolen Viborg i Danmark under en uke i juni. Da skal gulvleggeren få øve på komplisert montering av belegg under kyndig veiledning fra lærere ved skolen.

– Vi er i tillegg veldig glad for at kanskje Norges beste på mønsterlegging av parkett, Arnstein Dalum Føyse i Element Studio, ønsker å bruke av sin tid og bidra slik at Marius er best mulig forberedt på parkettoppgaven, sier Josten.

– Jeg ser frem mot parkettdelen som nok er den mest utfordrende. Det blir en utfordring, og jeg elsker utfordringer. Jeg gleder meg mye, og gruer meg aldri til noe, sier Marius Hellestveit til Fargemagasinet.

Dele på Pinterest NORGESMESTER:

Foto: Chera Westman/ifino

Marius Hellestveit vant NM i gulvlegging, og skal delta i EM. Et omfattende treningsprogram, satt i stand av bransjen, skal gjøre ham godt forberedt på en vanskeligere konkurranse.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt