FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Hussjekkdagen-2021-FotoCheraWestmanIFIno-08.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

La oss starte med HUSPLEIE

All usikkerhet til tross, i næringslivet brettes det opp ermer og stakes ut ny kurs. For overflatebransjen var aktiviteten gjennom pandemien unormalt høy. Nå skal nivået justeres, med mange ukjente faktorer.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

I Fargemagasinet nummer 2/2023 forteller bransjens ledende representanter hva de tror om tida framover. På kort sikt er det en hektisk utendørssesong som skal håndteres.

Selv om oppussingsiveren normalt er høy, er vi mest ivrige innendørs. Det er ikke samme fart når det kommer til det som skal gjøres ute. (Et unntak er bygging av nye terrasser.) Fellestrekket er at optimismen og trua er der, tross en unormal normal.

Ordets makt

Bare ordet vedlikehold får det til å lugge for mange. Det oser av mye arbeid, noe som tar lang tid, er kostbart og kjedelig.

I Byggordboka heter det sågar: «Vedlikehold er arbeid som er nødvendig for å opprettholde kvaliteten på en bygning og de tekniske installasjoner på et fastsatt nivå, og sikre at bygningen som helhet fungerer etter hensikten innenfor en gitt brukstid. Utskifting av bygningsdeler med kortere levetid enn resten av bygningen, og med tilsvarende standard, defineres som vedlikehold.»

Ikke akkurat tekst som motiverer og inspirerer folk til å sette i gang. Historiene om utvendig oppussing har som regel drømmen om det vedlikeholdsfrie som undertone, de fyrer også opp under forestillingen om at vedlikehold er noe kjedelig og tungt. En forståelse verken overflatebransjen eller huseiere er tjent med.


Lær av bil- og båtbransjen

Utvendig vedlikehold er nødvendig, men må nødvendigvis ikke være omfattende, arbeidskrevende og kostbart. Historiene som fortelles om temaet kan bli mer nyanserte. Det handler om mer enn de store skippertakene som å male hele huset (for ikke å snakke om alt skrapearbeidet), eller male alle vinduene som det også er mye skrapearbeid på.

Med malinger som holder i 15-20 år, er det også lett å tenke at det kan gå veldig lenge mellom hver gang det må gjøres noe, og i mellomtiden la huset seile sin egen sjø. Gjør vi det, blir det mye jobb! Det var også hovedbudskapet i Hussjekkdagen, som IFI arrangerte i mai i samarbeid med en rekke eksperter fra bransjen. Gjennom et timelangt program, som ble sendt på nettet, fikk huseiere oppskrift på raskt, rimelig og lystbetont vedlikehold.

Enda mer lystbetont kunne det bli hvis vi hermet etter bil- og båtbransjen. Der heter det «bilpleie- produkter» og «båtpleie-produkter». Hva med å ta HUSPLEIE inn i vokabularet, når det lades opp til utesesongen?

Ordet flekking kunne også brukes mer! Den lite arbeidskrevende operasjonen som kan hindre videre skade på maling og underlag. Alle proffer kjenner godt til teknikken, men den vanlige huseier kan lite om det.

Se flere bilder
Vask av husfasade

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VASK HUSET: Gi huset en omgang med vaskekost, såpe og vann hver vår så holder fargen seg fin i årevis. På en ren flate er det også lett å oppdage skader som må utbedres, før de blir store og det blir kostbart mye jobb. Inger Løvaas og Helge Christiansen fra Krefting viste hvor enkelt det kan gjøres på Hussjekkdagen 2022.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.