FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
MALT PARKETT:

Foto: TreStjerner

Alle gulv kan males

Et slitt tregulv, parketten i stuen, laminatgulvet på kjøkkenet og til og med flisene i gangen eller på badet kan fornyes med maling. For de aller fleste gulvmaterialer vil gulvet holde seg pent over lang tid. Ekspertene hos malingprodusentene har mange gode råd å gi videre:

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et slitt tregulv, parket­ten i stuen, laminat­gulvet på kjøkkenet og til og med flisene i gangen eller på ba­det kan fornyes med maling. For de aller fleste gulvmaterialer vil gulvet holde seg pent over lang tid. Ekspertene hos malingpro­dusentene har mange gode råd å gi videre:

– Mange gulvmalinger kan bru­kes på tre, parkett, laminat, fliser og belegg av linoleum. Men det er viktig å gjøre forskjell på bruk i tørre og våte rom. Til rom som utsettes for vann, anbefales en to-komponents epoksymaling som tåler fukt. Det gjelder for ek­sempel baderom, vaskerom og en­treer der man går inn med våte sko, sier Thor Ingar Røneid hos TreStjerner.

Det tas forbehold om maling på vinylbelegg, siden stoffer i belegget som gjør materialet mykt og beha­gelig, også kan gjøre malingen myk.

Se flere bilder
FRISK OG FIN:

Foto: Nordsjö

Nytt treverk som ikke har mye kvist, kan med fordel flekkes med kvistlakk og påføres heftgrunn før det males. Det er en rask måte å forhindre misfarging i den malte flaten.

Vask først

– Uansett underlag er rengjøringen i forkant det viktigste, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Forarbeidet består først og fremst i å vaske gulvet med et ren­gjøringsmiddel  som malingleverandøren anbefaler. Disse inneholder både stoffer som løser opp fett og smuss, og tensider som løfter det ut av flaten slik at de kan fjernes med kluten. Produkter som klor, salmiakk og rødsprit skal ikke brukes til vask før maling.

 TIPS!

Flisgulv – spesielt gulv med porøse fuger – vaskes med fordel tre ganger. Første gangen med en sterk løsning, så gradvis med mildere løsninger.

Se flere bilder
INGEN VEI UTENOM:

Foto: Jordan

Alt malearbeid starter med en god og grundig rengjøring.

Anbefal system

– Alle malingprodusenters produkter henger sammen i egne system. Dette skal sikre en god og holdbar malingfilm. Produktene i systemet er utviklet og testet for spesifikke oppgaver og over­flater, og for å fungere godt sammen over tid. Anbefal derfor alltid å bruke et rengjøringsmiddel fra samme malingsystem som gulvmalingen, sier Per Myhre.

Se flere bilder
MALINGSYSTEM:

Foto: Nordsjö

Alle malingprodusenter har produkter for rengjøring som er tilpasset bruk sammen med malingene.

Slip for vedheft

– Etter vask, er det sliping som gjel­der, sier Johnny Spangen.

Grunnen til at man skal vaske før man sliper, er at spres ikke smusset ut over hele gulvflaten ved slipin­gen.

– Alle blanke flater må mattes ned for at malingen skal få vedheft. Bruk et slipepapir med korning 120- 180 og vær nøye med å fjerne stø­vet i etterkant. Bruk støvsuger og gå etter med en tørr mikrofiberklut, sier Myhre.

Se flere bilder
SLIPEBRETT

Foto: TreStjerner

Mattsliping av tidligere malte eller lakkerte gulv utføres med slipebrett på forlengerskaft.

Mer informasjon
Les mer
Faglig bistand:

IFI Fagforum Maling ved: Thor Ingar Røneid (TreStjerner), Per Myhre (Nordsjö), Roger Fridheim (Flügger), Lars Petter Rustan (Jordan), Roar Koppe­rud (Teknos), Johnny Spangen (Miljømal)

Huskeliste ved salg av maling til gulv:

Keramiske fliser: Mattslipes og påføres sperregrunn/heftgrunn. Noen malinger kan påføres uten grunning.

Fliser på bad/i gang: Anses som midlertidig løsning i påvente av rehabi­litering. Anbefal en malingtype som tåler vannsøl.

Treunderlag: Til alle tidligere lakkerte tregulv anbefales sperregrunning eller kvistlakk. Gran og furu på grunn av kvistgjennomslag, og til eik og andre harde tresorter, grunnet fargestoffer som kan gi misfarging.

Herdetid: Det er forskjell på når gulvet er tørt og når det er herdet. Før herding bør gulvet behandles forsiktig, ikke dek­kes til av tette tepper og ikke vaskes.

Dette trengs også: Egnet rengjørings­middel, slipepapir, maskeringstape, dek­kefilt, påføringsverktøy, forlengerskaft

Mersalg/omsorgssalg: Møbelknotter

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.