FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder

Foto: Butinox Interiør

Et resultat som forventet

Den som velger helmatt maling bør være forberedt på at flaten normalt blir mer ømfintlig enn ved bruk av en blankere maling.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med matt glans på malingen ser flaten eksklusiv og lekker ut, og mangelen på gjenskinn gjør at fargen kommer til sin rett. Men det er ikke overalt matte malinger er det beste valget sett fra et brukerperspektiv. Med matt glans følger normalt en mer ømfintlig flate enn med blankere kvaliteter.

– Matte malinger har blitt bedre, men er ikke helt på høyde med blanke. Derfor bør vi tilpasse glansen til bruken, sier Rune Nygaard hos Beckers.

Se flere bilder
TILPASSET BRUK

Foto: Beckers

Hvor mye slitasje og rengjøring en malt flate tåler, er blant annet avhengig av malingens glans.

Se flere bilder
VASKBARHET

Foto: Nordsjö

Vegger som bør kunne tørkes av, som på kjøkkener og ved spiseplassen, males med fordel med en maling som er godt avtørkbar uten at skjolder oppstår.

Effektfulle kontraster

Fravær av glans gir dempede flater med et fløyelsaktig uttrykk, mens glansfulle flater fremstår med mer dybde i fargen. Mot en helmatt vegg kan blankere detaljer fremheves og gjøre interiøret spennende.

– Kombinasjoner av maling med ulik glans på vegger og lister, vinduer, dører og omramminger gir liv og et interessant spill i flatene, sier Roger Fridheim hos Flügger.

Se flere bilder
GLANSSPILL

Foto: Flügger

Effekten som oppstår ved kombinasjon av blank og matt maling gir rommet krydder.

Fargens innvirkning

Dagens interiørmote tilsier bruk av sterkere og mørkere farger enn på mange år. Med en større andel fargepigmenter i malingen dekker ikke bindemidlet pigmentene like godt, og det gjør overflaten mer følsom mot berøring og rengjøring.

– Det er veldig positivt at vi tar i bruk mer kulører og mørke farger igjen, men vi må være klar over at matte, mørke flater er mer utsatt enn matte, lyse. Kanskje må vi senke forventningene til hvor mye en slik flate tåler, sier Rune Nygaard.

– Spesielt er det mørke farger i matt glans som er mer følsomme, sier Tommy Haraldseth hos Nordsjö.

Liten eller stor slitasje

Matte malinger er nødvendigvis ikke beregnet for flater som skal vaskes, eller til steder der man lett skubber borti. Eksempler er dører, vegger i entréer, korridorer, skoler, barnerom eller på et kjøkken. En vegg med lav forventet slitasje i stuen eller soverommet kan dog få et ekstra eksklusivt utseende med matt maling.

For bruksområder som må tåle røffere håndtering, slik som dører, vinduer, skap og lignende, er det tryggeste å gå opp til rundt 20 i glans og en ripefast og vaskbar malingkvalitet.

– På en vegg vil maling i 20-glans oppfattes som blank. Vegger som ikke skal være helmatte males derfor ofte med glans 7-10, sier Thor Ingar Røneid hos Scanox.

Se flere bilder
EKSKLUSIVT

Foto: Butinox Interiør

Matte vegger gir stuen et dempet og eksklusivt uttrykk.

Det viktige verktøyet

Ved all maling har påføringsverktøyet stor betydning for sluttresultatet. Det er viktig å være raus med malingen, og å bruke kvalitetsverktøy som er anbefalt for det spesifikke underlaget og malingen.

– Med matt maling handler det om å få minst mulig struktur i den malte flaten, sier Roger Fridheim.

– Ved rengjøring av en malt flate skal ikke en grov mikrofiberklut brukes. Velg heller en bomullskut, svamp eller en fin mikrofiber, sier Thor Ingar Røneid.

Se flere bilder
VERKTØYVALG

Foto: Nordsjö

Bruk av kvalitetsverktøy lønner seg i form av et bedre resultat, og en finere finish. Ved rengjøring av matte flater bør svamp brukes istedenfor klut.

Glans:

Glanstallet angir en overflates evne til å reflektere lys. Det måles ved hjelp av et reflektometer og angis på en skala fra 0 til 100, der 100 er blankest.

 

Glansbetegnelser i henhold til NS-EN 13300 Innvendige vegger og tak

Betegnelse

Glanstall

Helblank/Blank

≥ 60

Halvblank/Silkematt

≥ 10

< 60

Matt

≥5

<10

Helmatt

<5

 

 

Eldre glansbetegnelser som fortsatt er i bruk

Betegnelse

Glanstall

Helblank

≥ 90

Blank

56-89

Halvblank

20-55

Silkematt

7-19

Matt

4-6

Helmatt

≤ 3

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.