menu
Annonse

Et resultat som forventet

Den som velger helmatt maling bør være forberedt på at flaten normalt blir mer ømfintlig enn ved bruk av en blankere maling.

Chera Westman/ifi.no 06.12.2019 cloud_download

fullscreen
  • Foto: Butinox Interiør

  • Effekten som oppstår ved kombinasjon av blank og matt maling gir rommet krydder.

    Foto: Flügger

  • Vegger som bør kunne tørkes av, som på kjøkkener og ved spiseplassen, males med fordel med en maling som er godt avtørkbar uten at skjolder oppstår.

    Foto: Nordsjö

  • Hvor mye slitasje og rengjøring en malt flate tåler, er blant annet avhengig av malingens glans.

    Foto: Beckers

Annonse
TILPASSET BRUK

Hvor mye slitasje og rengjøring en malt flate tåler, er blant annet avhengig av malingens glans.
camera_alt (Beckers)

Med matt glans på malingen ser flaten eksklusiv og lekker ut, og mangelen på gjenskinn gjør at fargen kommer til sin rett. Men det er ikke overalt matte malinger er det beste valget sett fra et brukerperspektiv. Med matt glans følger normalt en mer ømfintlig flate enn med blankere kvaliteter.

– Matte malinger har blitt bedre, men er ikke helt på høyde med blanke. Derfor bør vi tilpasse glansen til bruken, sier Rune Nygaard hos Beckers.

VASKBARHET

Vegger som bør kunne tørkes av, som på kjøkkener og ved spiseplassen, males med fordel med en maling som er godt avtørkbar uten at skjolder oppstår.
camera_alt (Nordsjö)

Effektfulle kontraster

GLANSSPILL

Effekten som oppstår ved kombinasjon av blank og matt maling gir rommet krydder.
camera_alt (Flügger)

Fravær av glans gir dempede flater med et fløyelsaktig uttrykk, mens glansfulle flater fremstår med mer dybde i fargen. Mot en helmatt vegg kan blankere detaljer fremheves og gjøre interiøret spennende.

– Kombinasjoner av maling med ulik glans på vegger og lister, vinduer, dører og omramminger gir liv og et interessant spill i flatene, sier Roger Fridheim hos Flügger.

Fargens innvirkning

Dagens interiørmote tilsier bruk av sterkere og mørkere farger enn på mange år. Med en større andel fargepigmenter i malingen dekker ikke bindemidlet pigmentene like godt, og det gjør overflaten mer følsom mot berøring og rengjøring.

– Det er veldig positivt at vi tar i bruk mer kulører og mørke farger igjen, men vi må være klar over at matte, mørke flater er mer utsatt enn matte, lyse. Kanskje må vi senke forventningene til hvor mye en slik flate tåler, sier Rune Nygaard.

– Spesielt er det mørke farger i matt glans som er mer følsomme, sier Tommy Haraldseth hos Nordsjö.

Liten eller stor slitasje

EKSKLUSIVT

Matte vegger gir stuen et dempet og eksklusivt uttrykk.
camera_alt (Butinox Interiør)

Matte malinger er nødvendigvis ikke beregnet for flater som skal vaskes, eller til steder der man lett skubber borti. Eksempler er dører, vegger i entréer, korridorer, skoler, barnerom eller på et kjøkken. En vegg med lav forventet slitasje i stuen eller soverommet kan dog få et ekstra eksklusivt utseende med matt maling.

For bruksområder som må tåle røffere håndtering, slik som dører, vinduer, skap og lignende, er det tryggeste å gå opp til rundt 20 i glans og en ripefast og vaskbar malingkvalitet.

– På en vegg vil maling i 20-glans oppfattes som blank. Vegger som ikke skal være helmatte males derfor ofte med glans 7-10, sier Thor Ingar Røneid hos Scanox.

Det viktige verktøyet

VERKTØYVALG

Bruk av kvalitetsverktøy lønner seg i form av et bedre resultat, og en finere finish. Ved rengjøring av matte flater bør svamp brukes istedenfor klut.
camera_alt (Nordsjö)

Ved all maling har påføringsverktøyet stor betydning for sluttresultatet. Det er viktig å være raus med malingen, og å bruke kvalitetsverktøy som er anbefalt for det spesifikke underlaget og malingen.

– Med matt maling handler det om å få minst mulig struktur i den malte flaten, sier Roger Fridheim.

– Ved rengjøring av en malt flate skal ikke en grov mikrofiberklut brukes. Velg heller en bomullskut, svamp eller en fin mikrofiber, sier Thor Ingar Røneid.

Glans:

Glanstallet angir en overflates evne til å reflektere lys. Det måles ved hjelp av et reflektometer og angis på en skala fra 0 til 100, der 100 er blankest.

 

Glansbetegnelser i henhold til NS-EN 13300 Innvendige vegger og tak

Betegnelse

Glanstall

Helblank/Blank

≥ 60

Halvblank/Silkematt

≥ 10

< 60

Matt

≥5

<10

Helmatt

<5

 

 

Eldre glansbetegnelser som fortsatt er i bruk

Betegnelse

Glanstall

Helblank

≥ 90

Blank

56-89

Halvblank

20-55

Silkematt

7-19

Matt

4-6

Helmatt

≤ 3

Annonse

Mer Informasjon

Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse
Messe annons
Messe annons