Maling på massivtrevegger er en godt fungerende overflatebehandling, all den tid man bruker sperregrunning og maling, eller maling med sperrende egenskaper. Men den malte flaten er ikke diffusjonsåpen og lar ikke treverket synes gjennom. Og da kunne man like gjerne hatt gipsvegger.
– Synlige trevegger med diffusjonsåpen behandling, gir gevinster både estetisk og i form av inneklima, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i TreStjerner og Tyrilin.
Både estetisk og inneklimamessig er gulvolje et godt valg for massivtre.
Tett med film
Nøkkelordet er filmdannelse. Behandlinger som danner film blir tettere enn behandlinger som ikke bygger film. Interiørbeis er et ofte brukt valg på treverk innvendig, og i ett strøk trekker behandlingen inn i treverket uten å danne film. Men isteden kan det oppstå problemer med skjoldete påføring.
Hardvoksolje er også et diffusjonsåpent alternativ for massivtre. En hvitpigmentert hardvoksolje forhindrer gulning av treverket og gir en robust flate som tåler tilsmussing.
I svømmehallen har Løten Malerverksted brukt TreStjerner Gulvolje fra Scanox AS på alt synlig treverk. Oljen er også brukt på alle søyler i kontorarealet inne i Mjøstårnet.
Mjøstårnet i massivtre
– Ved store flater kan det bli utfordringer med at interiørbeisen tørker raskt, og du kan få synlige overlappinger og røfteskjøter, sier Røneid.
Scanox anbefaler heller bruk av TreStjerner gulvolje. Dette er utprøvd i flere store prosjekter, blant annet Mjøstårnet i Brumunddal. Dette er verdens høyeste trehus, 85,4 meter høyt, og sto klart i 2019.
– Hvitpigmentert gulvolje forhindrer at treverket gulner og gir en robust overflate som er helt diffusjonsåpen, sier han.
Mjøstårnet er hele 85,4 meter høyt og bygget med en bærende konstruksjon av massivtre.
Gode erfaringer
Maler- og gulvarbeidene i Mjøstårnet er utført av Løten Malerservice, og takket være gode erfaringer derfra har de fått overflateoppdraget i Ydalir skole, som også bygges med massivtre.
– Vi bruker TreStjerner gulvolje, og jobben går som beregnet. Til påføring bruker vi rull, og det overflødige dras av med svamper, sier daglig leder Raymond Berget. Før påføring slipes veggene, og etterpå poleres overflaten.
Før overflatebehandlingen i Mjøstårnet ble satt igang, gikk Løten Malerverksted nøye gjennom ulike innfarginger og påføringsmetoder sammen med leverandøren Scanox.