FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder

Foto:

Gulvolje på veggen

Å bygge hus i massivtre kan gi godt inneklima og gevinster med hensyn til oppvarming og miljø. Men det kan også skape utfordringer ved overflatebehandling.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maling på massivtrevegger er en godt fungerende overflatebehandling, all den tid man bruker sperregrunning og maling, eller maling med sperrende egenskaper. Men den malte flaten er ikke diffusjonsåpen og lar ikke treverket synes gjennom. Og da kunne man like gjerne hatt gipsvegger.

– Synlige trevegger med diffusjonsåpen behandling, gir gevinster både estetisk og i form av inneklima, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i TreStjerner og Tyrilin.

Se flere bilder
Transparent

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Både estetisk og inneklimamessig er gulvolje et godt valg for massivtre.

Tett med film

Nøkkelordet er filmdannelse. Behandlinger som danner film blir tettere enn behandlinger som ikke bygger film. Interiørbeis er et ofte brukt valg på treverk innvendig, og i ett strøk trekker behandlingen inn i treverket uten å danne film. Men isteden kan det oppstå problemer med skjoldete påføring.

Hardvoksolje er også et diffusjonsåpent alternativ for massivtre. En hvitpigmentert hardvoksolje forhindrer gulning av treverket og gir en robust flate som tåler tilsmussing.

Se flere bilder
Tre i svømmehall

Foto: Kristian Owren/ifi.no

I svømmehallen har Løten Malerverksted brukt TreStjerner Gulvolje fra Scanox AS på alt synlig treverk. Oljen er også brukt på alle søyler i kontorarealet inne i Mjøstårnet.

Mjøstårnet i massivtre

– Ved store flater kan det bli utfordringer med at interiørbeisen tørker raskt, og du kan få synlige overlappinger og røfteskjøter, sier Røneid.

Scanox anbefaler heller bruk av TreStjerner gulvolje. Dette er utprøvd i flere store prosjekter, blant annet Mjøstårnet i Brumunddal. Dette er verdens høyeste trehus, 85,4 meter høyt, og sto klart i 2019.

– Hvitpigmentert gulvolje forhindrer at treverket gulner og gir en robust overflate som er helt diffusjonsåpen, sier han.

 

 

Se flere bilder
Høyt i tre

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mjøstårnet er hele 85,4 meter høyt og bygget med en bærende konstruksjon av massivtre.

Gode erfaringer

Maler- og gulvarbeidene i Mjøstårnet er utført av Løten Malerservice, og takket være gode erfaringer derfra har de fått overflateoppdraget i Ydalir skole, som også bygges med massivtre.

– Vi bruker TreStjerner gulvolje, og jobben går som beregnet. Til påføring bruker vi rull, og det overflødige dras av med svamper, sier daglig leder Raymond Berget. Før påføring slipes veggene, og etterpå poleres overflaten.

Se flere bilder
TESTING

Foto: Scanox

Før overflatebehandlingen i Mjøstårnet ble satt igang, gikk Løten Malerverksted nøye gjennom ulike innfarginger og påføringsmetoder sammen med leverandøren Scanox.

Anbefalt forarbeid og behandling

Den ubehandlede flaten må vare ren, fast og torr. Limrester, såpe, fett og andre urenheter må fjernes. Dette gjåres aller best med TreStjerner Gulvrens. Eventuelle metallspon i overflaten fjernes med oxalsyre, som finnes i blant annet Butinox Terrasselysner. Fiberreisning og skjolder i treverket slipes vekk etter rengjøring.

TreStjerner Gulvolje skal påføres fyldig og trekke inn for overflødig olje tørkes bort. Behandlingen gir et jevnt og pent resultat. Med to påføringer får man litt mer farge, helt jevnt resultat, og en vaskbar og solid overflate. Ferdig oljet flate kan i tillegg beskyttes med alle varianter av TreStjerner Gulvlakk og TreStjerner Hardvoksolje. Oljet overflate kan vedlikeholdes med TreStjerner Oljepleie.

TreStjerner Gulvolje
  • En overflatebehandling basert på alkydforsterkede planteoljer
  • Diffusjonsåpen – lar overflaten puste
  • Kan blandes i mange farger
  • Finnes som ferdigfarge i klar og hvit
  • Brukes på nytt eller nedslipt treverk innendørs
  • Trekker dypt inn i underlaget
  • Porene fylles med olje og beskytter mot fuktighet og smuss
  • Enkelt vedlikehold

Beis og lakk beskytter treet utenfra og forsegler i større grad overflaten og bygge overflatefilm avhengig av volumtørrstoff, påføringsmengde og antall strøk påført. Filmdannelsen forhindrer fuktighet å trenge inn i treet, og hindrer fukt i treverket å slippe ut.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.