MLF

Utdanning i yrkesfag kan nå fullføres

Fra 27. april er det igjen mulig for yrkesfagelever å få fullført utdanningen sin før de skal ut i lære til høsten. Samtidig er svenneprøvene i gang igjen, slik at det blir plass til nye lærlinger i bedriftene.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Utdanning i yrkesfag kan nå fullføres

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Da skolene ble stengt 12. mars, stod byggenæringen i fare for å miste et helt kull fremtidige malere, rørleggere, tømrere og andre håndverkere. Nå har skoleverket åpnet for at yrkesfagelever som skal ut i lære til høsten, kan fullføre utdanningen sin slik at de etter hvert kan gå videre i lærebedrifter.

Fra 27. april er videregående skoler åpnet for elever på yrkesfaglige løp på Vg3 i skole og for yrkesfagelever på Vg2.

Viktig for rekrutteringen

Utdanning av lærlinger er viktig for rekrutteringen til byggenæringen, og nødvendig for å sikre tilgangen til fagarbeidere i fremtiden. I det forslag til krisepakke som en samlet byggenæring sendte til Regjeringen i forbindelse med nedstengingen av Norge, pekte Byggenæringens Landsforbund (BNL) blant annet på risikoen for at mange elever ikke får fullført utdanningen sin.

– Våre bedrifter har stort behov for kvalifiserte fagarbeidere, og bidrar til å holde de store samfunnshjulene i gang. Det er godt at det åpnes opp igjen, slik at alle elevene som er i skoleverket får fullført utdanningen sin, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL i en melding til medlemsbedriftene. 

Svenneprøver i gang

Men å åpne skolene for yrkesfagelever, løser ikke alle problemer. Neste flaskehals er muligheten for å få læreplass. De godkjente lærebedriftene skal ha jobb å tilby, og det krever at stat og kommune, samt andre oppdragsgivere, fortsetter å sette nye prosjekter i gang. En gammel forhåpning fra bransjen som har fått ny aktualitet, er at lærebedrifter i høyere grad blir prioritert ved tildelingen av entrepriser.

Dessuten skal lærebedriftene ha kapasitet til å ta lærlingene imot. 

– Vi har vært litt bekymret for hvordan det blir i fremtiden. Det er mange som ikke har fått tatt svenneprøven sin nå, og det gjør at de fortsatt er i lærebedriftene og fyller opp plassene der. Da stopper hele ballet, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, MLF.

– Nå er imidlertid også svenneprøvene i gang igjen, og mens vi prater er faktisk én lærling allerede i gang med sin svenneprøve i Oslo, sa Wilsgård da Fargemagasinet pratet med henne den siste dagen i april.

– Vi tror at det i denne situasjonen er en fordel å være et lite fag og en liten bransje. Vi har vært gjennom rekrutteringsbehov før, og vet at vi klarer å håndtere de lærlinger vi har. Ingen av våre lærlinger er heller permittert lenger. Det går nok verre for tømrerne, der har de flere bekymringer, sier hun        

Dele på Pinterest MLF tar hånd om lærlinger

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BRA Å VÆRE LITEN: – Vi tror at det i denne situasjonen er en fordel å være et lite fag og en liten bransje. Vi har vært gjennom rekrutteringsbehov før, og vet at vi klarer å håndtere de lærlinger vi har, sier Kari S. Wilsgård hos MLF.  

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt