FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
POPULÆR UTDANNING:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Flere unge vil bli malere

Antallet søkere til grenen overflateteknikk innen bygg- og anleggsfag øker. Også antallet jenter og ungdomslærlinger som søker seg til faget er økende.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet (Udir) viser at det er 62 søkere til overflateteknikk i år, mot 60 i fjor. Men MLF har grunn til å tro at det egentlige tallet på søkere er større. Grunnen til det er at tallene fra det nye, store fylket Viken kun viser 8 søkere totalt.

– Udir samler alle tallene nasjonalt. Men ansvaret for videregående utdanning ligger på fylkene. Vi har tidligere avdekket en del avvik i rapporteringen fra hvert fylke til Udir. Nå som tre fylker har blitt slått sammen til Viken, mistenker vi at dette skaper ytterligere utfordringer for innrapporteringen. Både Greåker vgs. (Sarpsborg) og Åssiden vgs. (Drammen) ligger i Viken, og begge disse har hatt populære skoletilbud. Vi tror det vil være flere enn 8 elever som starter her til høsten, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Malermestrenes Landsforbund.

Se flere bilder
STÅR PÅ:

Foto: MLF

– Å øke rekrutteringen til bransjen har svært høy prioritet i MLF. Vi er mange som har stått på både nasjonalt og lokalt de siste årene for å vise frem at faget er mer variert og spennende enn mange tror, sier Kari S. Wilsgård i MLF.

In med offshore

Mest populær er utdanningen i Bodø, der 20 elever vil gå utdanningen som også omfatter industriell overflatebehandling. Her er også den største økningen i antall søkere. Trøndelag ligger på en fin andreplass med 17 søkere, og har dermed landets største økning. Der hadde de et søkertall på 9 i fjor.

– Cirka halvparten av elevene ved Bodø vgs. søker seg til offshore, mens halvparten av elevene blir igjen i Bodø hos de tradisjonelle malermesterbedriftene, sier Wilsgård.

Antall søkere i andre fylker:
• Oslo: 7
• Agder: 4
• Troms: 2
• Finnmark: 2

– Oversikten viser også 3 søkere i Rogaland, som har jobbet intenst med å få flere søkere, for at linjen skal overleve, sier Wilsgård.

Ungdommer i Stavanger fikk et raust prøve-på-opplegg i forkant av skolevalget.

Flere jenter i bygg- og anleggsfag

Gledelig er at flere jenter søker seg til bygg- og anleggsfag. Totalt har 771 jenter søkt bygg- og anleggsteknikk, mot 636 i fjor.

– Helt siden 2012 har det vært en økning av kvinner til bygg- og anleggsteknikk, og siden 2012 er antall kvinnelige søkere doblet seg, fra 370 til 771 søkere, melder BNL.

På Vg1 er det totalt sett flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende utdanninger.

Dobbelt så mange lærlinger i malerfaget

Også antallet lærlinger som søker seg til malerfaget vokser, fra 24 i fjor til 47 i år.

– 18 av disse ungdomslærlingene finner vi i Viken, mens resten er jevnt fordelt over hele landet. Også søkingen til industrimalerfaget har økt kraftig fra 3 til 11 lærlinger på ett år. Ikke overraskende er alle 11 lærlingene i industrimalerfaget fra Nordland, sier Wilsgård.

– Å øke rekrutteringen til bransjen har veldig høy prioritet i MLF. Vi er mange som har stått på både nasjonalt og lokalt de siste årene for å vise frem at faget er mer variert og spennende enn mange tror. Lærlinger i industrimalerfaget kan også komme oss til gode på sikt. Bransjen trenger mer kompetanse innen både korrosjon og sprøytebehandling, så det er fint å se at lærlingene her også øker. Det er fortsatt slik at 6 av 10 bedrifter ikke får tak i faglært arbeidskraft i faget, så vi skal fortsette å stå på for å fortsette denne utviklingen, avslutter hun.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.