Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FunkyFunkis-Ove Brand-Hansen-Foto-FunkyFunkis (4).jpg

Foto: FunkyFunkis

Hvem pusser opp hva, hvor ofte og mye?

Med utgangspunkt i medienes søkelys på oppussing, kan man fort få inntrykk av at enhver nordkvinne og -mann med respekt for seg selv, til enhver tid har et eller flere oppussingsprosjekt på gang. Slik er det naturligvis ikke. Det er imidlertid helt riktig at oppussing av boliger er et område mange husholdninger bruker mye tid og ressurser på.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av landets 2 475 000 husholdninger, har 37 prosent at de hadde foretatt en eller flere oppussingsarbeider, i eller på egen bolig i løpet av siste 12 måneder, viser Prognosesenterets undersøkelser. Det betyr at det var mer enn 110 000 husstander flere som gjennomførte oppussingsarbeider siste 12-månedersperiode enn perioden før. Mer påtvungen korona-tid hjemme, i kombinasjon med rekordlav rente kan være med på å forklare økningen i antallet husholdninger som pusser opp. 

Hvem?

Det er store forskjeller mellom aldersgruppene når det gjelder andelen som gjennomfører oppussingsarbeider, der de mellom 30 og 39 år ligger på topp med mer enn 4 av 10 som pusser opp årlig. I den andre enden av skalaen finner vi de eldste aldersgruppene (65-74 år og 75 år+), der hhv. 3 av 10 og 2 av 10 foretar oppussingsarbeider i boligen. 

Hva?

En sterk økning i antall husholdninger som foretar oppussingsarbeider skulle isolert sett tyde på en vekst i markedet, men slik er det ikke, alltid. Prognosesenteret sine målinger viser at det er de mindre, enkle og rimelige tiltakene som øker, mens de store kostbare renoveringsprosjektene ikke blir gjennomført på samme nivå som tidligere. I sum betyr det at vi forventer en liten nedgang i totalt beløp benyttet på oppussing av boliger i 2020.

Se flere bilder
Ungt par pusser opp

Foto: Jordan

30-39 ÅR: Det er flest med oppussingsplaner i aldersgruppen  30-39 år. I gruppen 65-74 år pusser 3 av 10 opp boligen sin i løpet av et år.

Hvor ofte

For å si noe om hvor ofte nordmenn pusser opp boligene, er det relevant å se på oppussingsfrekvensen over en lenger tidsperiode. Om vi legger til grunn resultatene av våre målinger for perioden 2015-2020, er det 36 prosent som pusser opp boligen hvert år, hvilket betyr en oppussingsfrekvens på 2,8 år i gjennomsnitt.

Hvor mye?

Sammenligner vi resultatene fra 2019 med årets resultater, får vi bekreftet at det er flere som pusser opp, men at de som pusser opp i gjennomsnitt bruker vesentlig mindre penger på oppussing.

Om vi fordeler verdien av alle ROT bolig-arbeider på alle norske husholdninger, har vi i gjennomsnitt brukt i overkant av 34 000 kroner per husholdning, eller 15 700 kroner per innbygger – for de som foretrekker å se det på den måten.

FLERE OG MINDRE
  • Det er flere som svarer at de skal pusse opp i 2020 enn i fjor.
  • 37% av landets husstander har planer
  • 4 av 10 er mellom 30 og 39 år
  • De enkle og små prosjektene vokser mest
Mer informasjon
Les mer
KÅRE ELNAN
Se flere bilder
Portrett Kåre Elnan Prognosesenteret

Foto: Robert Walmann/ifi.no


Partner og markedsdirektør i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.    

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.