FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
NØDVENDIGE TILTAK:

Foto: BNL/Moment studio

Byggebransjen krever strakstiltak

En samlet byggenæring har jobbet frem en tiltakspakke som er overlevert myndighetene. – Vi må unngå at både byggeprosjekter og planlagte prosjekter stopper opp, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redusert arbeidsgiveravgift, endrede permitteringsregler og løfter om garantier til SMB-bedrifter er bra, men ikke målrettet nok for byggenæringen. Derfor har en samlet byggenæring under ledelse av Byggenæringens Landsforbund (BNL) overlevert en tiltakspakke til de politiske myndighetene. Malermesterens Landsforbund har deltatt i arbeidet med forslaget til tiltak.

– Byggenæringen er en viktig motor for å holde hjulene i gang i samfunnet. En næringsrettet krisepakke er nødvendig i tillegg til de generelle tiltakene som er innført fra myndighetenes side, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL i en pressemelding.

– Vi er nok litt lenger ut i rekken enn de som umiddelbart har merket effektene av Covid-19, men i tråd med de andre i byggenæringen er det viktig for MLF å få på plass tiltak som holder hjulene i gang og opprettholder jobbene. Derfor ønsker vi blant annet at vedlikeholdet av statlige og kommunale bygninger fremskyndes, sier Stein Hesstvedt, adm. dir i Malermestrenes Landsforbund, MLF, i en kommentar til fargemagasinet.no.

Se flere bilder
SIKRE JOBBENE:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

– Det viktig for MLF å få på plass tiltak som holder hjulene i gang og opprettholder jobbene. Derfor ønsker vi blant annet at vedlikeholdet av statlige og kommunale bygninger fremskyndes, sier Stein Hesstvedt, adm. dir i Malermestrenes Landsforbund, MLF.

Kort og lang sikt

Se flere bilder
FASTPRISKLEMMA:

Foto: BNL

Mange pågående prosjekter har kontraktsforhold der fastpris-elementet er betydelig. Den svake kronekursen fører nå til at import av varer blir dyrere, og Norges Bank må derfor aktivt arbeide mot videre svekkelse av kronekursen, mener forslagsstillerne.

Byggenæringen sysselsetter nærmere 360 000 personer i Norge, og trenger på lik linje med andre sektorer hjelp fra Staten for å komme over følgene av koronakrisen.

– Skal byggenæringen holde hjulene i gang trenger vi tiltak som sørger for at folk og varer er i produksjon, fremdrift i offentlige anskaffelser er avgjørende for å holde aktiviteten oppe. På kort sikt må likviditet til bedriftene sikres, sier Sandnes videre.

De tiltakspakker som allerede ligger på bordet er vel og bra mener byggebransjen, men de stimulerer ikke til oppstart av nye prosjekter.

– Alle disse tiltakene er av stor betydning for næringen, men felles for dem er at de ikke dekker de ekstraordinære kostnadene eller stimulerer til oppstart av nye prosjekter som kan sikre sysselsetting og verdiskapning i hele verdikjeden både på kort og lang sikt, sier Sandnes i pressemeldingen.

Forslag som treffer

Bransjen ber om treffsikre strakstiltak som sikrer at aktivitetsnivået innen bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen opprettholdes.

I forslaget som BNL har overlevert inngår tiltak som skal:

  • sørge for å holde mannskap og utstyr i produksjon
  • sikre likviditetssituasjonen på kort sikt
  • styrke offentlige oppdragsgivere for å holde hjulene i gang
  • stimulere etterspørselssiden på kort og lengre sikt
  • treffe alle ledd i verdikjeden
  • opprettholde produksjons- og leveringsevne av byggevarer
  • sikre og styrke fagopplæringen

– Vi må unngå at både byggeprosjekter og planlagte prosjekter stopper opp. Vi må unngå ulik praktisering av karantenebestemmelser mellom kommuner som skaper utfordring for både arbeidspendlere og varer. Vi trenger også tiltak som sikrer pengeflyt i prosjektene og garantiordning for å håndtere likviditet, avslutter Sandnes.

Se flere bilder
ESTIMERT NEDGANG:

Foto: BNL

Ifølge en konsekvensberegning utført av Prognosesenteret vil korona-situasjonen medføre en samlet nedgang i bygge- og anleggsaktiviteten fra 2019 til 2020 på 5 prosent, tilsvarende 25 milliarder. Sysselsettingsmessig vi stå foran en reduksjon i antall årsverk i hele BAE-verdikjeden på 40 000, fordelt som følger i ulike bransjer.

Mer informasjon
Les mer
Disse står bak forslagene:

Statsbygg, Oslo kommune, Bane NOR, Statens Vegvesen, Nye Veier, Entra, OBOS, Olav Thon, AF Gruppen, Skanska, Betonmast, Veidekke, Backe Entreprenør, HENT, Rådgivende Ingeniørers Forening, Arkitektbedriftene, Maskinentreprenørenes Forbund, VIRKE, NELFO, Nordnorske Entreprenørers Service Organisasjon SA, VA/VVS-produsenter, Fellesforbundet, NHO, BNL; Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, Byggevareindustrien, Byggmesterforbundet, Boligprodusentene, Malermestrenes Landsforbund, Norsk Eiendom, Norsk Utleieforening, Norske Anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører, Norske Muremesters landsforening, Norske Trevarer, Rør entreprenørene Norge, Takentreprenørenes Forening, Treindustrien, Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund, og Ventilasjon, Kulde og Energi.

I tillegg har KS bidratt med innspill og kommentarer til dokumentet.

Setter farge på hagen
Prosjekter

Setter farge på hagen

I et lokale i Tønsberg har SoMe Garden vokst frem. Her møtes kreative hoder i et åpent kontorlandskap, en såkalt creative hub, med det de skulle trenge av studio for å fullføre prosjektene...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.