Trend 2020: Mørkt og rolig
Da IFIs Trendforum diskuterte hovedtrekkene i interiørmoten for 2020, sto «varmere og mer variert og personlige interiør» igjen som overskrift. Deltagerne laget fire moodboard med aktuelle farger og materialer.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter å ha diskutert hovedtrekkene i de norske interiørtendensene, ble de visualisert i moodboard laget med utgangspunkt i aksene lyst/mørkt og rolig/livlig. Her ser vi nærmere på temaet «mørkt og rolig»
De færreste av oss har en tydelig definert stil, og mange synes det er vanskelig å finne ord som beskriver det vi leter etter. Men vi kjenner det når vi ser det, derfor er moodboard et supert verktøy. Med det kan vi gjøre en grovsortering og raskere komme på sporet etter kundens smak og preferanser.
I presentasjonen har vi bevisst unnlatt å sette fancy navn på atmosfære og stil. Det kan være opp til hver enkelt å definere selv. Poenget er at kunden finner det bildet hun/han kjenner seg mest hjemme i, og så jobbe videre derfra.
I den mørke og rolige paletten passer det fint med matte flater med tekstur. Her er Flüggers fargede sparkel brukt på veggene i kombinasjon med et mørkt og loddent teppe.
Mørk og brunere
Basisfargene i dette tema er mørke og dempede, med blått og grønt som hovedfarger. Disse kjølige nabofargene klinger godt sammen, og de kan brukes i ton-i-ton paletter med flere nyanser av samme farge. En sotaktig gråfarge er også vesentlig i denne paletten. Det nye i dette tema er de varme bruntonene som kommer inn og myker opp.
Helheten virker dempet og rolig, trikset er å velge farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen, samt flere nyanser av samme farge, og unngå stor kontrast i lys-mørkhet.
Ord som elegant, maskulint og dempet er lett å bruke om dette bildet. Mange forbinder det med hotellstil. Atmosfæren og stilen er mykere og varmere enn det som har preget denne retningen før.
Natur- og jordfarger myker opp det mørke tema, og gir et koselig preg. Fargespill og materialmiks er et møte mellom nordisk natur og sofistikert kontinental hotellstil. Her kombineres farger og materialer som har tyngde og eleganse, uttrykket blir maskulint, men ikke kjølig.
Vil du lære mer om fargekodene og NCS-systemet, så klikk her.
Hovedfargene i denne paletten, grønt og blått, ligger nær hverandre på fargesirkelen. Varme bruntoner, som er nyanser av gult, og mørk grå er lunende mellomfarger, aksentfargene er hentet fra motsatt side av fargesirkelen blant komplementærfargene.
Det blir sjelden fint med lik mengde av alle farger, en nyttig tommelfingerregel er 60% basisfarger, 30% mellomfarger og 10% aksentfarger. De siste skal være det «lille ekstra».
Aksentfarger
Sort, gull, grønt og mørke, dempede, varme farger som burgunder og brunt/oker er fine aksentfarger. Et lite innslag av disse gir den rolige og harmoniske helheten et personlig og lunende «krydderdryss».
Det er farger både fra den varme og den kalde delen av fargesirkelen, men siden fargene er så mørke framstår de som varmere enn de egentlig er. I nyansetriangelet ligger fargene i det mørke og dempede området. De nyanselike fargene skaper en rolig helhet.
Viktig med kontraster
For å unngå at et interiør blir kjedelig, er det viktig med litt kontraster. I dette tema er vi forsiktig med lys/mørke kontraster og fargekontraster, og spiller heller på varmt/kaldt, grovt/fint, slett/taktil og matt/blankt. Naturmaterialer som strå, bast, trestruktur, stein, marmor og grønne planter er også fine kontraster. Stilen ser eksklusiv ut, men kan skaleres etter lommebok. Unngå store fargesprang mellom basisfarger og mellomfarger, en liten dash kontrastfarger får helheten til å leve.
Her får den kjølige og rolige paletten liv ved at det kombineres materialer med ulik tekstur. Slette malte vegger, fliser med skiferstruktur og møbler trukket med flatvevet ull og silkeaktige gardiner. Flisene er fra Golvabia.
Velur som tekstil på møbler, gardiner eller som puter, mørkbeiset tre og parkettgulv i varme bruntoner er en klassisk kombinasjon som er topp mote i 2020. Den mønstrete veluren er fra Morris/INTAG og gulvet er Segno fra Tarkett. Det mørkegrønne tapetet er fra Borge (Pandora). Det dust, grønne tapetet og det blå er fra Flamant-kolleksjonen til¬ Green Apple. Det rutete, blå tapet heter Casamance og er fra Green Apple. Det samme er resten av tekstilene inkludert kelimet (kolleksjon Indira og Omar).
- Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
- Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
- Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover.
Slik har trendpanelet kommet frem til palettene:
Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. I dette Trendforumet tok vi utgangspunkt i aksene lyst/mørkt og rolig/livlig. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil.
Moodboardet er bevisst renset for hvite tak. Trenden med å male eller tapetsere taket i en lys nyanse av veggfargen vil gi et rolig og harmonisk uttrykk.
Mørke dempede farger, små fargesprang, materialer med tyngde, lite mønster, taktile og matte flater, store flater. Mørkt og gyllent tre, stein, marmor, ensfarget tapet med taktil overflate og rikelig med tekstiler.
Trend 2020: Interiørfarger som gir energi
Trend 2020: 1970-tallsstilen inspirerer
Dyr og natur kler veggene
2020 kommer med varmere interiørmote
Felles trendspotting
«Soft Fall» er Flüggers fargenyhet for 2020
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...