menu
Annonse

Trend 2020: 1970-tallsstilen inspirerer

De livlige fargekombinasjonene fra 1970-tallet er på vei tilbake. IFIs Trendforum tror ikke på en ren kopi, men en fornyelse av det freidige og frodige uttrykket. Og det er de unge, som ikke har vært med på fargefesten før, som leder an.

Bjørg Owren/ifi.no 31.01.2020 cloud_download

fullscreen
 • Her kjenner vi igjen det frodige og freidige uttrykket fra 1970-80 tallet, men i en litt fornyet fargedrakt.

  Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

 • Gulvet omtales ofte som den femte veggen, eller det største møbelet i et rom. Både farge, overflatestruktur, mønster og materiale har mye å si for helheten som ønskes. Disse gulvprøvene er laminat fra Pergo.

  Foto: Pergo

 • Her er det rom for lekne innslag og mye tekstur. Brunt, tykt teppe (Jacaranda, design Otto), heltre eikegulv fra Element Studio, og rød vinyl (Upofloor Zero). Tapetet med fugl er fra Morris & Co (Strawberry Thief), gulltapet og rødt vannliljefiber-tapet er fra Omexco. Det grønne tapetet er fra Borge (Pandora).
Det broderte blomstertekstilet på hvit bakgrunn er fra Sanderson (Ridgemond Hill) og stoffet med rød stripe kommer fra Clarcke & Clarke. Mørkeblått og lyseblått paisleymønstret stoff er fra Green Apple. Velourstoffene i rødt er fra Green Apple. Blått stråtapet er fra INTAG.

  Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

 • I dette tema er tekstiler et must. Det er umulig å skape en lun og hyggelig atmosfære uten. Det er godt å se på og demper akustikk. I kolleksjonen Exotica fra Borge er det mange stemningsskapende muligheter.

  Foto: Borge

Annonse

Da IFIs Trendforum møttes til workshop konkluderte de med at interiørmoten i 2020 generelt blir varmere, mer variert og personlig. Deltagerne oppsummerte og visualiserte hovedtendensene i fire moodboard som angir aktuelle fargeretninger for neste sesong. Vi tok utgangspunkt i to akser; lyst/mørkt og rolig/energisk. Lyse og mørke miljø er like aktuelle, her er det den personlige smaken som avgjør. Rommene vil også i større grad bli tilpasset ulike aktiviteter, derfor er aksen rolig/energisk interessant. Noen rom skal gi ro, mens andre skal gi energi. Med bevisst bruk av farger og materialer kan vi skru opp og ned energinivået i et rom.

Mørk og livfull

Gruppene jobbet raskt og intuitivt. De som jobbet med det mørke og livfulle tema valgte fort blått og grønt som basisfarger. Assosiasjonene til 1970-tallet kom med mer kulørsterke mellomfarger og aksenter. Tema henter også inspirasjon fra historien, farger og mønster fra gamle klassikere som William Morris glir rett inn i dette bildet.

Atmosfæren er levende, med tydelige røtter både i historien og naturen. Her er det fritt fram for humor og lekenhet. Det er ingen regler som må følges, bortsett fra å følge egen magefølelse. Et godt tips kan være å starte med en frisk variant av favorittfargen og jobbe videre med dempede hovedfarger.

Les mer om Intags kolleksjon fra Morris & Co her.

PALETT:

Basisfargene i dette tema er mørke dempede blå- og grønntoner. De virker rolige og lune. Mer kulørsterke toner fra den varme siden av fargesirkelen gir paletten liv og energi.
camera_alt (Elna Høyer-Dahl (ill.))

Fargene

Basisfargene i temaet «mørkt og livlig» er mørke dempede blå - og grønntoner. Disse fargene holder stand som gode nøytraler. De ligger på den kjølige delen av fargesirkelen, men fordi de er så mørke og dempede oppleves de likevel lune og varme.

Liv og energi tilføres av mer kulørsterke mellomfarger og aksenter, samt en uredd bruk av mønster. Disse fargene er fra den varme delen av fargesirkelen og er mindre sortaktig og mer kulørsterke enn basisfargene. Farger som står sterkt er rødtoner fra rosa og frisk korall til dyp burgunder. Gylne gultoner og varianter av lilla er også med.

– Her er det absolutt lov med litt glam, sier gruppen som laget moodboardet.

PALETTEN SATT I NCS-SYSTEM:

Her ser vi hvor palettfargene befinner seg i NCS-fargesirkel, og fargetriangelet viser hvilke nyanser av fargene som er brukt.
camera_alt (Elna Høyer-Dahl/ifi.no (ill.))

Viktige kontraster

Det er lite hvitt i dette tema. Hvitt er unektelig en frisk kontrast til blått og grønt, men ikke velg hvitt bare fordi det er «vanlig». Hvite tak og lister mangler støtte i denne paletten, og kan med fordel erstattes med en lysere nyanse av veggfargen. De viktigste kontrastene her er de friske varme fargeinnslagene, . La det bugne av myke tekstiler og runde former. Myke tekstiler men mørke innslag, som for eksempel et arvegods i blankpolert edeltre, gir en flott personlig touch. Blomster og andre naturmønster er aktuelle kontraster til de ensfargede flatene. Uansett stilretning som ønskes, så kan mønster på tekstiler, tapet og tepper brukes for å understreke stilen. Innslag av mønster vil dessuten gjøre helheten mykere og mer livfull enn ved bruk av bare ensfargede materialer. Mal et gammelt møbel i en frisk variant av yndlingsfargen din og la den være prikken over i-en.

MØRK OG LIVLIG:

Her er det rom for lekne innslag og mye tekstur. Brunt, tykt teppe (Jacaranda, design Otto), heltre eikegulv fra Element Studio, og rød vinyl (Upofloor Zero). Tapetet med fugl er fra Morris & Co (Strawberry Thief), gulltapet og rødt vannliljefiber-tapet er fra Omexco. Det grønne tapetet er fra Borge (Pandora). Det broderte blomstertekstilet på hvit bakgrunn er fra Sanderson (Ridgemond Hill) og stoffet med rød stripe kommer fra Clarcke & Clarke. Mørkeblått og lyseblått paisleymønstret stoff er fra Green Apple. Velourstoffene i rødt er fra Green Apple. Blått stråtapet er fra INTAG.
camera_alt (Elna Høyer-Dahl/ifi.no)

Gulv et stort møbel

Gulvet betyr mer for helheten enn mange tror. Et rom i dette tema vil kle gulv med tyngde, enten i farge eller materiale. Og kvalitet trumfer billigløsninger.

Nøkkelord: Mørke dempede farger, kulørte aksenter og mellomfarger, taktilt, lekent, mønster, tekstiler, tepper, gardiner, mørkt tre synlig trestruktur.

STRÅTAPET:

Med tapet får vi farge, atmosfære og stil i en pakke. Tapetet Aruba fra Omexco har det taktile, farger og tyngd som gir god balanse mellom ro og livgivende energi. Tapetet er fra Intag.
camera_alt (Intag)

PROPS:

Mørke veggfarger danner rammen rundt et lekent interiør. Her er det frirom for den som liker saker og ting, nytt eller gammelt. Veggene her er malt med fargen Geneve fra Flügger. Detaljene er fra Skeidar.
camera_alt (Flügger)

IFIs TRENDPANEL

 • Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
 • Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
 • Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover. 

 

Slik har trendpanelet kommet frem til palettene:

Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. I dette Trendforumet tok vi utgangspunkt i aksene lyst/mørkt og rolig/livlig. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil. 

Annonse

Mer Informasjon

Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse