Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Terrazzo XXL. marbled light-grey-green Detail.jpg

Foto: Forbo Flooring

Terrazzo – trendy og slitesterkt design for gulv

Terrazzo har overlevd mange stilskifter og blitt en klassiker. Nå er designet igjen på listetoppen; skal det være et gulv med puls, så er terrazzodesign et naturlig valg.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Terrazzo har historie tilbake til de gamle grekerne, og var datidens gjenbruksgulv. Håndverkerne støpte kasserte marmorbiter ned i betong og slipte overflaten til de fikk en slett dekor. Dette ble lagt på terrasser, derav navnet. Senere er teknikken modernisert, og designet har spredt seg til andre gulvmaterialer; blant annet vinyl og fliser. 

Konseptet er avgjørende

En av dem som bruker gulv med terrazzodesign for å skape det rette uttrykket i et interiørkonsept, er interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar hos Monn interiørarkitekter. Akkurat nå har de flere prøver med terrazzodesign på bordet. Det er konsepter i utelivsmarkedet som skal løses.

– Konseptet styrer valget av gulv, forteller Ramsøskar. Når det er avgjort om uttrykket skal være bråkete eller elegant, kommer gulvprøvene fram.

Skal du ha puls i interiøret, må det starte med gulvet. Og der det skal være høy puls er terrazzo interessant, det er lekent og har mange farger det kan spilles videre på, sier han.

Ny tid for gulvet

– Vi lever i en tid da materialene skal si noe, og være litt annerledes. Fra å være nøytralt skal det svinge litt, og for å skape opplevelse må du bruke gulvet som teater, sier interiørarkitekten.

Hos Monn brukes mye farger og mønster på tapet og møbler, nå flyttes mønsteret ned på gulvet.

– Gulvet er viktig, det setter standarden og er grunnlaget for resten av designet, sier han og knuser myten om at gulv skal være rolig og nøytralt. 

Tidløs skjønnhet

Gulvleverandørene merker at flere nå oppdager designmulighetene.

– Det er spesielt innen overnattings- og fritidsbransjen vi merker at interessen for gulv med terrazzodesign er økende, forteller Sophie Vik Westre hos Forbo.

– Terrazzo er som en tidløs skjønnhet, der designene stadig får en ny og moderne vri. Sammenlignet med den klassiske terrazzoen leker nyere design med farge og skala, og har et mer abstrakt og geometrisk utseende. Mønstrene er dristige, levende og ekstremt frittalende, og viser lyse og fargerike partikler mot en solid bakgrunn, sier Vik Westre.

Se flere bilder
Materialkollage gulv fra Forbo

Foto: Forbo Floring

MANGE MULIGHETER: Terrazzo-temaet inspirerer. Her har Forbos kreative laget et moodboard der de kombinerer mønstre på tvers av produktkategorier og visualiserer dermed allsidigheten i deres kolleksjoner.  

Kult og moderne

– Terrazzo er alltid aktuelt, og i dag framstår mønsteret som kjempekult og moderne, sier Lill-Ann Mo hos Tarkett.

De har fått ekstra vind i terrazzoseilene, etter at de i 2019 sammen med Note Design Studio lanserte iQ Surface på møbelmessen i Milano. Det er et vinylgulv med mønster inspirert av klassiske terrazzogulv. Materialet er designet for bruk på vegger, gulv og møbler, og ble også hedret med Red Dot Award i 2020.

– Materialet er like aktuelt i et moderne hjem – på kjøkken, entré og bad, som i prosjektmarkedet, sier hun.

Se flere bilder
Kollage med gulvprøver fra Tarkett

Foto: Tarkett

LIVER OPP: – Dette er mønster som er høyaktuelt når vi skal ha inn mer farger og live opp i de glatte, upersonlige og ensfargede interiørene. Nå trenger vi noe som får blodet til å bruse, og gir varme i kroppen når vi kommer hjem, sier Lill-Ann Mo i Tarkett. 

Ildiko Vanem hos Gerflor holder med om at gulv med terrazzodesign helt klart er aktuelt i forbrukermarkedet.

– Stilen har sneket seg inn i hjemmene våre. Først var det design med store partikler som var veldig populære, men nå ser vi at mønstre med mindre «marmor-partikler» også er veldig etterspurt, sier hun. Det er spenstige design som får mye oppmerksomhet fra interiørdesignere og interiørarkitekter.

– Dette er design som passer perfekt inn i et moderne, minimalistisk miljø, sier Vanem.

Se flere bilder
Turkis gulvbelegg terrazzomønster

Foto: Gerflor

HJEMME: Poesy er et design i Gerflors Premium kolleksjon, et heterogent vinylbelegg utviklet for offentlig miljø, nå også populært i boligprosjekt takket være spenstig design.  

Allsidig og praktisk

Polyflor har nettopp lansert flere nye terrazzodesign forteller Stine Steen. Og da de pusset opp kontorlokalene sine nylig, ble det terrazzo.

– Vi valgte å legge terrazzo blant annet i en sone der det er mye trafikk inn og ut fra lageret. Der kan gulvet fort se slitt og møkkete ut hvis man bommer på gulvvalget. Terrazzodesignet holder seg fint selv om det er mye tråkk, sier hun.

Hun peker på at det er lett å jobbe med terrazzo fordi det kommer i så mange varianter, og tror noe av årsaken til at flere nå oppdager terrazzo er at det representerer noe som er holdbart, sterkt og ukomplisert å vedlikeholde.

Se flere bilder
Interiør med grått terrazzodesign

Foto: Polyflor

HOLDBART: Polyflor har flere nye terrazzodesign i serien Expona Commercial, og gulvleverandøren tror at noe av årsaken til at flere nå oppdager terrazzo er at det representerer noe som er holdbart, sterkt og enkelt å vedlikeholde.
https://fargemagasinet.no/kreativt-og-lekent-med-80-design-i-prosjekt-lvt

Mer informasjon
Les mer
Naturlig at det kom nå

Bilder med terrazzodesign begynte plutselig å få fart viralt for noen år siden, og ble notert blant de 100 mest brukte emneknaggene. Siden har det kommet bra utvalg av småinteriør, som lamper, lysestaker, fat, brett, vaser og småbord, med terrazzodesign.

– Det gir mye dekor til små rom og ser veldig moderne ut. Det er dekorativt med et retropreg.

At dette appellerer til mange nå, er neppe noen tilfeldighet, for etter tiår med skandinavisk «lyst og enkelt» er folk sultne på mer lekenhet og liv i interiør, sier  interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar. 

Se flere bilder
Lite bord i terrazzo

Foto: Normann Copenhagen

MØBEL: Bit Stool fra Normann Copenhagen brukes som stol eller bord. Møbelet er designet av Simon Legald.

Terrazzo på tapetet

Designet er aktuelt også på tapet. Hos Storeys har de hatt designet i flere år. Nå kommer det flere design i en ny kolleksjon fra Eijffinger.

– Her er flere design tydelig inspirert av de gamle terrazzoteknikkene. Fine farger, morsomt og lekent. Det er en fin måte å få inn noe mer farge på og skape dybde i ellers ensfargede interiør, sier Wenche Kristiansen.

Se flere bilder
Tapet med okergult terrazzomønster

Foto: Storeys

NY TWIST: Terrazzo inspirerer også tapetdesignere. Dette tapetet fant vi blant høstens nyheter fra Eijffinger i kolleksjonen Twist. Føres i Norge av Storeys.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.