Solid vekst i innsamling av gulvvinyl

Innsamlingen og gjenvinningen av installasjonsrester av vinylgulv øker i Norge. I løpet av første halvår i år ble det gjennom Tarketts ReStart-program returnert over 96 tonn vinyl til fabrikken, der det forvandles til nye gulv.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Solid vekst i innsamling av gulvvinyl

Foto: Tarkett

Stadig mer gulvvinyl blir samlet inn og gjenvunnet som råstoff i nye gulv. Gjennom Tarketts landsdekkende ReStart-program er gulvprodusentens CO2-avtrykk blitt redusert med over 200 tonn gjennom gjenvinning av monteringskapp av vinyl.

– Til og med juni i fjor samlet vi inn 54,7 tonn vinyl i Norge, og til og med juni i år samlet vi inn 96,2 tonn. Det gir en formidabel økning på 76 prosent, sier Espen Josten, teknisk sjef i Tarkett Norge. 

Dele på Pinterest gjenvinning av vinyl

Foto: Tarkett

REKORD: Gjennom gjenvinningssystemet ReStart har Tarkett Norge og kundene deres i løpet av det første halvåret i år samlet inn over 96 tonn monteringskapp av vinyl. Det er en økning med 76 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Ønsker flere returavtaler

Det innsamlede materialet kommer hovedsakelig fra de største byene i Norge, og kommer fra både enkelte større prosjekter, industriell gulvlegging i eksempelvis modulfabrikker, samt fra innsamlingsbeholdere plassert i proffbutikker. En rekke håndverksbedrifter har også egne returbeholdere der de løpende samler avkapp fra prosjektene og får det hentet når beholderne blir fulle.

– Vi jobber kontinuerlig med å få til flere returavtaler. Vi utvider også antallet produktgrupper som omfattes av ReStart-programmet, sier Espen Josten. 

Dele på Pinterest Mange returpunkter for gulvvinyl

Foto: Tarkett

RETURSYSTEM: Re-Start-programmet har allerede mange brukere og det finnes returpunkter både hos MalProff, hos mange håndverksbedrifter og industrielle brukere av gulvmaterialer. MLF (Malermestrenes Landsforbund) har en egen avtale med Tarkett, som gjør det enkelt for medlemsbedriftene å komme i gang med retursystemet. 

Gjenvinning av teppefliser

Per nå kan selskapet ta tilbake monteringskapp av egen vinyl, monteringskapp av linoleum og gammel linoleum som er produsert av Tarkett.

– Dessuten kan vi ta tilbake og materialgjenvinne gamle teppefliser som er laget med PA6 garn, uansett hvem som har produsert dem, sier han.

– Vi ser nå at systemet fungerer bra. Stadig flere innser også at en sirkulær økonomi er veien å gå i fremtiden, sier han. 

Dele på Pinterest flere gulvmaterialer kan gjenvinnes

Foto: Tarkett

VINYLRESTER: Gjennom ReStart-programmet kan Tarkett ta tilbake og materialgjenvinne monteringskapp av egen vinyl, monteringskapp av linoleum og gammel linoleum som er produsert av Tarkett. Også PA6-garn fra gamle teppefliser kan gjenbrukes. 

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt