FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FORNØYD:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Fant avfallsløsningen på havet

Da Ingar Aasen fra Malermester Buer seilte til Kiel, fikk han svaret han ønsket seg.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bli kvitt avskjær og kapp fra gulvbelegg koster tid og penger. Det må lagres, fraktes til avfallsparker og sorteres. Tidkrevende og dyrt arbeid. Men også helt selvsagt for en bedrift som er Miljøfyrtårn og som tar miljøet på alvor. Det er slik det har vært for Malermester Buer i Drammen. De rydder opp etter seg. Men det finnes et nytt opplegg som snart skal få bein å gå på i Drammen. Det kalles «ReStart» og leveres av Tarkett.

Første møte med «Restart»

Daglig leder hos Malermester Buer i Drammen, Ingar Aasen, er med på bransjens «Fagtur» til Kiel. Han har tatt med seg bedriftens fem lærlinger inn på «Color Fantasy». Der ute på havet får de siste nytt om utstyr og muligheter. Oppe i konferanseavdelingen på dekk 12 står Dag Duberg og snakker om fremtiden. Han er Nordic Sustainability Manager i Tarkett og glødende opptatt av bærekraftig produksjon. Derfor holder han et foredrag om selskapets miljøsatsing «ReStart».

Se flere bilder
GRØNN FREMTID:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Dag Duberg er Nordic Sustainability Manager i Tarkett og glødende opptatt av bærekraftig produksjon. Under årets «Fagtur» til Kiel fortalte om han «ReStart». – Vårt mål er å ta tilbake 100 tonn avfall i Norge for resirkulering, forteller han.

Ønsker seg mer avfall

− Vi vil ha svinn og avfall fra gulvleggere og malere. Det som ikke brukes på gulvet, kan dere kaste i egne søppelsekker. Vi setter ut sekkene og henter dem helt gratis. For vi bruker rester av vinyl og plastgulv til å produsere nye gulv, sier Duberg.

Han forteller at målet for 2019 er å ta tilbake 100 tonn avfall i Norge for resirkulering. Aasen og lærlingene fra Malermester Buer får høre at Tarkett i fjor produserte over 100.000 kvadratmeter nye gulv av søppel uten å kjøpe en liter olje eller mykgjørende middel.

Se flere bilder
GRATIS LØSNING:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Tarkett setter ut søppelstativer og sekker. Når sekkene er fulle av kapp og rester fra vinyl og plastgulv, henter de avfallet og bruker dette inn i ny produksjon. Alt gjøres helt gratis. – «ReStart» sparer oss for tid og penger, sier Ingar Aasen hos Malermester Buer.

Har bare én jordklode

− Dette er helt perfekt, tenker Aasen.

Han vil være en del av dette miljøopplegget. Dubergs budskap om forbrukersamfunnet gjorde inntrykk

− Han viste at dersom vi fortsetter å kaste slik vi gjør nå, vil vi snart trenge flere jordkloder. Men vi har jo bare en, så det gjelder å stramme kraftig inn på forbruk og forsøpling. Før «Fagturen» var avfallet et problem. Når Tarkett kan lage nye gulv av avfallet, vil det faktisk føre noe positivt med seg for miljøet, sier han.

Se flere bilder
GIR RESULTATER:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

I fjor produserte Tarkett over 100.000 kvadratmeter nye gulv av søppel uten å kjøpe en liter olje eller mykgjørende middel. – Det blir mye restavfall for våre servicegutter. Det er godt å vite av avfallet kommer til nytte, sier Ingar Aasen fra Malermester Buer.

Vel hjemme ringer Aasen til Tarkett. Etter noen dager ble kontrakten signert, og pallen med avfallssekker og stativ blir plassert på lageret.

− Servicegutta kaster kapp og rester her. Sekken rommer rundt tusen liter. Som du ser er den ikke full ennå, men det blir den. Da kommer Tarkett og henter den og setter ut en ny. Tenk, dette er en helt gratis ordning. Samtidig er vi en del av en bærekraftig ordning for miljøet. Jeg mener alle som driver i vår bransje bør benytte seg av Tarketts tilbud, sier mannen som til daglig leder et distriktskontor med 98 ansatte og 9 lærlinger.

I Drammen huses også over ti ulike nasjonaliteter. Hovedkontoret ligger i Oslo, men bedriften har også avdelinger i Østfold og i Bergen.

− Typiske oppdrag for oss er for store entreprenører. Det kan være leiligheter, kontorer eller industribygg – eller offentlige innkjøpere som kommuner og sykehus. Vi er ikke på det private markedet. I disse dager bygger vi også opp en egen dekorasjonsavdeling i tillegg til vår egen skole. «Buerskolen» er ment for lærlinger som et ekstratilbud utover det Opplæringskontoret tilbyr, sier han.

Satser på ungdommen

− Vi bygger også et eget lærlingesenter i kjelleren. Der skal ungdommene få øve på finarbeider. Vi har også fem utplasseringselever fra skolen. Håpet er at alle vil søke lærlingeplass hos oss. Vi er velsignet med stor interesse for faget i Drammen, og rekrutteringskomiteen i lauget har gjort en kjempejobb med å motivere ungdom til å søke seg til denne flotte utdanningen, sier han.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.