Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
iD Inspiration-MILJØPROFIL-FotoTarkett.jpg

Foto: Tarkett

Nesten naturlig med ny «iD Inspiration»

Tarkett har tatt den naturlige trenden innen interiørdesign til nye høyder. Med den oppdaterte LVT-kolleksjonen «iD Inspiration» åpnes nye muligheter for å kombinere ulike gulvmaterialer med tredesign, steinutseende og andre imitasjoner av naturmaterialer i interiøret.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Perfekt og naturlig imperfekt. Slik kan den nye «iD Inspiration» oppsummeres. Tarketts internasjonale designteam har samlet inn prøver på naturmaterialer fra hele Europa og overført disse til LVT. Alle naturens fargesjatteringer, tilfeldigheter i materialer og kvist i treverk er beholdt for å få gulvet til å se så naturlig ut som mulig.

Se flere bilder
iD Inspiration fra Tarkett

Foto: Tarkett

SIRKULÆRT TENK: Tarkett jobber stadig for å nå en sirkulær økonomi og utvikler produkter som lages av materialer som bidrar til et godt innemiljø. Dette bidrar til at kolleksjonen oppfyller kravene og de strengeste standardene for bærekraft og innemiljø. 

Store prøver

«iD Inspiration» består av 100 design – mange er nye, men flere av bestselgerne er også beholdt fra tidligere kolleksjoner. Kolleksjonen er delt inn i tre designfamilier: Classic – med de eksisterende bestselgerne, Authentic – tredesign med dyp preging som eksakt følger årringer og utseende i materialet, samt den unike Naturals – med stein, tre og marmor.

– For å lage Naturals, hentet vi blant annet værslitte og solblekte furuplank fra en låve, forkullet treverk og Carrera-marmor til vårt designstudio i Luxemburg. Her skannet vi materialene og overførte dem så naturlig som mulig til print i designfamilien Naturals. Til sammen samlet vi inn materialprøver som vil dekke to tennisbaner. En så stor operasjon har vi aldri gjort før, sier Thorsten Beinke, Décor Director hos Tarkett. 

Se flere bilder
tre designfamilier

Foto: Tarkett

TRE FAMILIER: «iD Inspiration» representerer design og presisjon. Den kuraterte kolleksjonen gir designere en naturlig palett med stor bredde – fra moderne til klassiske uttrykk, fra mykt til fremtredende. Bildet viser referansene Variant Oak Light Grey, Carrara Grande White og Breccia Grey fra Naturals-familien. 

Ingen gjentakelse

– Materialprøvene som vi brukte til å skape Naturals, er overført til digitale bilder som er 2x6 meter store. Dette gjør vi for å skape tilfeldigheter og unngå repetisjoner i mønsterbildet. Til sammenligning var tidligere mønsterbilder 1,5x2 meter store, og det førte at du kunne finne igjen den samme kvisten flere steder i gulvet. Med så store mønsterbilder som vi har nå, vil kvister, sagmerker og andre av naturens sjatteringer ikke gjentas i det ferdige gulvet, sier han.

Produksjonsteknikken gjør det mulig å gjenskape et ikke-repeterende design på opptil 12 kvadratmeter, hvilket tilsvarer 50 ulike planker med unik struktur og mønster. LVT-kolleksjonen «iD Inspiration» er designet og produsert i Europa, er ftalatfri, har svært lave VOC-utslipp og er trykket med vannbasert blekk. Den inneholder cirka 35 prosent gjenvunnet materiale, og installasjonsspillet kan tas tilbake og gjenvinnes gjennom Tarkett sitt returprogram ReStart.

Se flere bilder
LVT-gulv

Foto: Tarkett

BREDT BRUKSOMRÅDE: Kolleksjonen er tilpasset de fleste miljøer, fra private boliger til krevende områder med mye trafikk, slik som kontor, hotell, skoler, butikker og eldrehjem. LVT-gulvet er enkelt å legge, og er tilgjengelig både for nedliming og med klikksystemer på utvalgte referanser. Bildet viser referansene Variant Oak Light Grey, Carrara Grande White og Breccia Grey fra Naturals-kolleksjonen. 

U-form i skjøter

«iD Inspiration» er et modulært gulv, bygd opp av plank og fliser i til sammen syv ulike størrelser. LVT-formatet er knyttet til formatet som de naturlige originalenes har.

Tarkett har også utviklet en helt ny preging av overflaten som eksakt følger naturmaterialets utseende. Mikro-v-fugene er også endret til en mer u-lignende form. Overflaten er behandlet med Tarketts nye PU-behandling Tektanium, som gjør gulvet slitesterkt og lett å holde rent. Behandlingen gir en ultramatt overflate, som gjør designet synlig fra avstand uten at det forsvinner i glansen.

De ulike delkolleksjonene holder samme tykkelse, og det gjør det lett å kombinere ulike materialutseender sømløst med hverandre. LVT-gulvet er enkelt å legge, og er tilgjengelig både for nedliming og med klikksystemer på utvalgte referanser.

Se flere bilder
Tektanium overflate

Foto: Tarkett

NY OVERFLATE: «iD Inspiration» har Tarketts nye, unike overflatelag Tektanium. Den gir høy motstand mot slitasje og flekker, og har ultramatt finish – uansett hvilken vinkel den ses fra. 

Vises i utstilling

For å inspirere til ulike kombinasjoner og bruksområder, har Anthony Lebossé, fra 5•5 studio Lebossé, laget fire ulike miljøer i Tarketts showroom Tarkett Atelier i Paris, med elementer fra naturen og «iD Inspiration» i skjønn forening.

– Hensikten har vært å leke med ulike materialer for å vise at det ikke finnes grenser mellom LVT-produktet og det ekte materialet. Alt kan kombineres, sier han.

Her kombineres terrazzo-utseende med trelook, ulike trefargede design brukes om hverandre, og vidt forskjellige design brukes sammen for dele opp rommet i soner – alt for å inspirere og vise på de mange mulighetene som kolleksjonen gir.

– Den nye versjonen av «iD Inspiration» er spennende, og gir arkitekter og designere et kreativt verktøy for å skape vakre interiør med naturen som inspirasjonskilde. Vår ambisjon er å kombinere høy kvalitet med et gjennomtenkt konsept, som bidrar til et godt innemiljø der folk oppholder seg – på jobb, hjemme og på fritiden. Det er dette som driver oss i vårt kontinuerlige arbeid med designutvikling, sier Thorsten Beinke.

Se flere bilder
ekte utseende

Foto: Tarkett

AUTENTISK: De tre designfamiliene Naturals, Authentics og Classics er produsert med digital trykkteknologi og dyp preging, som skaper ytterst livlige og naturtro mønstre. Bildet viser referansen Delicate Oak Almond fra Authentics.

Mer informasjon
Les mer
iD Inspiration
 • 100 dekorer
 • Tre designfamilier: Naturals, Authentics og Classics
 • Slitesjikt:
  0.55 - Klasse 23/33/42
  0.70 - Klasse 23/34/43
 • To leggemetoder: Lim og Klikk
 • Ultramatt overflate
 • TEKTANIUM™ PU-belegg gir slitestyrke mot riper, slitasje og flekker.
 • Enkelt vedlikehold
Se flere bilder
flere formater

Foto: Tarkett

FLERE FORMATER: «iD Inspiration» er et modulært vinylgulv (designgulv/LVT), med formatene flis og plank. Den nye kolleksjonen inneholder 100 forskjellige mønstre og 7 formater, som gjør det enkelt å skape dynamiske og naturtro interiør. Bildet viser Naturals Wagon Board Floated.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.