Mye å spare på å ta ondet ved roten
Fenstad kirke i Nes på Romerike er et nitrist syn om dagen. Malingen henger i laser nedover kledningen. Råten gnager seg oppover i et skremmende tempo. Bygget har skreket etter vedlikehold i mange år. For å dekke over det verste ble kledningen malt for noen år siden, og det så fint ut… en stund.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
Meninger og kommentarerHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne kirken er ikke alene. Landet over står skoler, kirker, forsamlingshus og andre bygg og lider samme skjebne. Vi rister indignert på hodet, og lurer på hvem som lar forfallet skje. Til slutt er forfallet så omfattende at en total - og svært kostbar rehabilitering er nødvendig.
Dette skjer, og har skjedd fordi løpende vedlikehold ikke prioriteres. Ordet vedlikehold klinger ikke godt i nåtidens ører. Det store «ja- ordet» nå er VEDLIKEHOLDSFRITT! For materialer til hus, terrasser og hagemøbler har den store salgsmagneten og lokkesangen blitt at overflatene er vedlikeholdsfrie. Ekstra forlokkende er tilbudene når de i tillegg kobles til «billig, raskt og enkelt».
Ikke noe er vedlikeholdsfritt!
Men ærlig talt folkens! Ingen ting kan stå ute i årevis uten å bli merket av vær og vind, med mindre det får en form for pleie og vedlikehold. La oss si det som det er! Et hus er i hvert fall ikke vedlikeholdsfritt, uansett type og alder. Det er en omfattende konstruksjon, som er mer eller mindre godt tilpasset norske værforhold. For at huset skal holde seg i god stand trenger det ettersyn, og pleie.
At bil og båt trenger rengjøring og ekstrapleie hver vår, sitter i ryggmargen på de fleste. Men huset lar vi stå - år etter år - gjerne til det roper etter maling. Da må kanskje også vinduer og kledning skiftes på grunn av råteskader, akkurat slik Fenstad kirke og dens skjebnefeller er triste og kostbare eksempler på.
Mange huseiere er flinke, og har rutiner for løpende vedlikehold, særlig blant de godt voksne. For i «gamle dager» hadde ikke folk råd til annet enn å ta godt vare på det de hadde. (I dag derimot hører vi historier om folk som selger huset når det må males.)
Del, så blir det mer til flere
Det er ingen tvil om at det er mye å spare på regelmessig vedlikehold, men mange huseiere vet ikke hva de skal se etter, hvilke områder på huset som er mest utsatt for slitasje, fukt og råte, eller hvilke symptomer de skal reagere på. Derfor arrangerte ifi.no/Fargemagasinet Hussjekkdagen 2021 i begynnelsen av mai.
Eksperter fra en rekke leverandører stilte med sine beste tips, og motivasjonen var STOR for alle opplever at dette er et område det snakkes altfor lite om. Vi vet at hvert år er det cirka 10 prosent av husene det blir gjort noe med. Planer om å pusse opp huset utvendig, og en bransje som kappes om å gi råd og tilby maling og beis. Det er over 2,5 millioner bolighus her i landet som burde vært sjekket.
Men først må det til et krafttak for å skape vedlikeholdsbegeistring. Aldri før har det vært så rimelig og raskt å nå mange. Vi utfordrer både handelen og leverandører til å spre hussjekktips på sosiale medier. Alle vil tjene på det! Og hvis ikke kunnskap om vedlikehold virker forlokkende, så er det OK med litt skremselspropaganda. Blant annet å snakke om årsaken til at Fenstad kirke og andre ser ut som de gjør, og hvor lite som skulle til for å unngå fadesen dersom man hadde reagert tidlig.
God vedlikeholdssommer!
Ny avtale skal sikre god restaurering av kirker
Spar strøm med farger
La oss starte med HUSPLEIE
IFI arrangerer Hussjekkdag for alle huseiere
Tror du også at alle gulv er resirkulerbare?
Bli med på Hussjekkdagen 2021
BJØRG OWREN, Kreativ leder i IFI og ansvarlig redaktør for Fargemagasinet
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...