FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
Se flere bilder
Fenstad-kirke-FotoBjørgOwrenIFIno-1.jpg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Mye å spare på å ta ondet ved roten

Fenstad kirke i Nes på Romerike er et nitrist syn om dagen. Malingen henger i laser nedover kledningen. Råten gnager seg oppover i et skremmende tempo. Bygget har skreket etter vedlikehold i mange år. For å dekke over det verste ble kledningen malt for noen år siden, og det så fint ut… en stund.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne kirken er ikke alene. Landet over står skoler, kirker, forsamlingshus og andre bygg og lider samme skjebne. Vi rister indignert på hodet, og lurer på hvem som lar forfallet skje. Til slutt er forfallet så omfattende at en total - og svært kostbar rehabilitering er nødvendig.

Dette skjer, og har skjedd fordi løpende vedlikehold ikke prioriteres. Ordet vedlikehold klinger ikke godt i nåtidens ører. Det store «ja- ordet» nå er VEDLIKEHOLDSFRITT! For materialer til hus, terrasser og hagemøbler har den store salgsmagneten og lokkesangen blitt at overflatene er vedlikeholdsfrie. Ekstra forlokkende er tilbudene når de i tillegg kobles til «billig, raskt og enkelt».

Ikke noe er vedlikeholdsfritt!

Men ærlig talt folkens! Ingen ting kan stå ute i årevis uten å bli merket av vær og vind, med mindre det får en form for pleie og vedlikehold. La oss si det som det er! Et hus er i hvert fall ikke vedlikeholdsfritt, uansett type og alder. Det er en omfattende konstruksjon, som er mer eller mindre godt tilpasset norske værforhold. For at huset skal holde seg i god stand trenger det ettersyn, og pleie.

At bil og båt trenger rengjøring og ekstrapleie hver vår, sitter i ryggmargen på de fleste. Men huset lar vi stå - år etter år - gjerne til det roper etter maling. Da må kanskje også vinduer og kledning skiftes på grunn av råteskader, akkurat slik Fenstad kirke og dens skjebnefeller er triste og kostbare eksempler på.

Mange huseiere er flinke, og har rutiner for løpende vedlikehold, særlig blant de godt voksne. For i «gamle dager» hadde ikke folk råd til annet enn å ta godt vare på det de hadde. (I dag derimot hører vi historier om folk som selger huset når det må males.)

Del, så blir det mer til flere

Det er ingen tvil om at det er mye å spare på regelmessig vedlikehold, men mange huseiere vet ikke hva de skal se etter, hvilke områder på huset som er mest utsatt for slitasje, fukt og råte, eller hvilke symptomer de skal reagere på. Derfor arrangerte ifi.no/Fargemagasinet Hussjekkdagen 2021 i begynnelsen av mai. 

Eksperter fra en rekke leverandører stilte med sine beste tips, og motivasjonen var STOR for alle opplever at dette er et område det snakkes altfor lite om. Vi vet at hvert år er det cirka 10 prosent av husene det blir gjort noe med. Planer om å pusse opp huset utvendig, og en bransje som kappes om å gi råd og tilby maling og beis. Det er over 2,5 millioner bolighus her i landet som burde vært sjekket.

Men først må det til et krafttak for å skape vedlikeholdsbegeistring. Aldri før har det vært så rimelig og raskt å nå mange. Vi utfordrer både handelen og leverandører til å spre hussjekktips på sosiale medier. Alle vil tjene på det! Og hvis ikke kunnskap om vedlikehold virker forlokkende, så er det OK med litt skremselspropaganda. Blant annet å snakke om årsaken til at Fenstad kirke og andre ser ut som de gjør, og hvor lite som skulle til for å unngå fadesen dersom man hadde reagert tidlig.

God vedlikeholdssommer!

Tømrer selger listverk
Nytt om navn

Tømrer selger listverk

I starten av august startet Øyvind Rygh som salgsansvarlig for region Vest-, Nord- og Midt-Norge i Deco Systems. Rygh har fagbrev som tømrer og har en lang yrkeskarriere innenfor...

Fra Innedagen til Inneuken
Bransjenytt

Fra Innedagen til Inneuken

For andre år på rad arrangerer IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør Innedagen – som nå er utvidet til Inneuken. Under Inneuken blir det høy aktivitet med filming og innholdsproduksjon...

Storeys kjøper Fantasi Interiør
Bransjenytt

Storeys kjøper Fantasi Interiør

Refurbia Group AS, som eier Storeys, har inngått avtale om oppkjøp av Fantasi Interiør AS. Ønsket er å bygge videre på det gode arbeidet som allerede er gjort, ved å kombinere erfaring,...

Annonse
NCS annons
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.