Mindre fossil råvare med nytt Tarkett-gulv

Under Stockholm Furniture Fair vil Tarkett lansere et helt nytt vinylgulv som reduserer bruken av fossil råvare.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Mindre fossil råvare med nytt Tarkett-gulv

Foto: Tarkett

Som første gulvprodusent lanserer Tarkett et homogent vinylgulv, kalt iQ Natural, som fremstilles av Biovyn, verldens første bioattribuerte etylen. I et samarbeid med den verdensledende vinylprodusenten Inovyn, brukes såkalt bioattribuert etylen, som er en fornybar råvare basert på biomasse til å lage PVC med 90 prosent mindre utslipp av drivhusgass.

Bioattribuert etylen lages i et produksjonssystem som bruker biomasse parallelt med fossil råvare. Av tekniske grunner blandes de to ulike råvarene i systemet, men den biobaserte delen «attribueres» (dedikeres bokføringsmessig) til et spesifikt sluttprodukt.

Det bioattribuerte etylenet består av x del biomasse og x del fossil råvare – det oppstår da en massebalanse, etter samme prinsipp som grønn elektrisitet. Her sertifiserer/allokerer man en del av elektrisiteten som «grønn» da vind og vannkraft brukes til strømproduksjon. Men siden all elektrisitet går ut på samme kabel, så vi vet ikke hvor den grønne blir av. 

 

Dele på Pinterest MASSEBALANSE:

Foto: Tarkett

Det bioattribuerte etylenet består av x del biomasse og x del fossil råvare – det oppstår da en massebalanse, etter samme prinsipp som grønn elektrisitet.

Lanseres i februar

– Ved å erstatte dagens vinyl med Biovyn i vårt nye gulv, bidrar vi til redusert bruk av fossil råvare. Dette, sammen med vårt arbeid for sirkulær omstilling, er et viktig steg i vår innsats med å møte de økende klimautfordringene, sier Dag Duberg, Nordic Sustainability Manager i Tarkett.

Akkurat som mange av Tarketts andre vinylgulv, kommer det nye produktet til å kunne materialgjenvinnes og bli til råvare i nye gulv. Tarkett vil presentere den nye gulvkolleksjonen i forbindelse med Stockholm Furniture Fair og Stockholm Design Week den 4.–8. februar 2020.

Dele på Pinterest HOLDBAR:

Foto: Tarkett

– Vi bidrar til redusert bruk av fossil råvare, sier Dag Duberg hos Tarkett.

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt