FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
empty

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Malingen som fanger fukt

– Dette er en skikkelig problemløser for lokaler der man sliter med kondens eller begroing av sopp og alger innendørs, sier Morten Fehn teknisk sjef hos Beckers.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er i proffsenteret til Beckers Norge i Oslo, og Fehn presenterer Tikkurila Drytech. En produktserie basert på microporeteknologi.

– Med denne teknologien får vi malinger som gjør mer enn å beskytte og skape pene overflater. Dette er praktiske problemløsere for både profesjonelle, industrien og vanlige forbrukere, der malingen er gitt egenskaper som løser problemer knyttet til mugg, kondens.

Teknologi som gir stor overflate

De spesielle egenskapene til malingene i Drytech-serien ligger i overflaten. Teknologien bygger på de fysiske prosessene i mikroporøs matrix-teknologi, som gir spesielle egenskaper knyttet til å ta opp og avgi fukt.

 

Morten Fehn forklarer:

– Når du ser overflaten gjennom et mikroskop, ser den ut som skjell - lag på lag i ulike formasjoner. Det gir en overflate som er utrolig mye større enn det du ser. Fuktigheten får følgelig en mye større overflate å fordele seg på, enn om den var malt med en tradisjonell maling, og fordampingsprosessen skjer mer effektivt.

Han bruker et eksempel med fotballbaner for å understreke hvilke størrelser det er snakk om.

– Når du maler en kvadratmeter med BioRid, i cirka en millimeter tykkelse, så får du en relativ overflate som er 12 000 ganger større. Det er cirka to fotballbaner.

Det som skjer er at fukten, som samler seg på en kvadratmeter, fordeles på 12 000 og dermed fordamper hurtigere. Den malte overflaten holder seg tørr, og på tørre overflater gror det ikke sopp og alger. Dermed er problemet løst, konstaterer han.

Rene flater uten kondens

BioRid er systemet for å holde overflatene fri for mugg og alger, og brukes blant annet i garasjer, varehus, næringsmiddelindustrien og husdyrrom. Der kondens er problemet, brukes GrafoTherm, som er et antikondenserende middel.

– Den vil absorbere fukten og forhindre at det blir hengende dråper på overflaten. Når perioden for kondensasjon opphører, vil fukten raskt fordampe, forklarer Fehn.

Han forteller at det er få alternativer. Utendørs behandlinger med sopp og algedreper skal ikke brukes inne. For å holde algeveksten i sjakk, så er vasking alternativet.

– Males flatene med Drytech, så har du rene og tørre overflater hele tiden, sier han. 

For proff og privat

Det er lett å tenke at dette er produkter kun for proffmarkedet, men Morten Fehn presiserer at de også kan brukes hjemme.

– I kjellere der man sliter med begroing, eller bad og vaskerom hvor det blir kondens, er dette produkt som vil gi rene og tørre flater, sier han.  

Produktene er enkle å påføre; de kan pensles, rulles eller sprøytes. Malingen kommer i to farger, hvit og en gråtone. Den skal ikke overmales, da mister den sine unike egenskaper.

Fehn forteller også at den samme teknologien er brukt til å lage en maling som demper lyd, og en fjerde variant som isolerer asbest.

Mer informasjon
Les mer
Egenskaper til mikroporøse malinger
  • Absorberer kondensvann
  • Fordeler fuktig luft/damp utover overflatebehandlingen
  • Bryter overflatespenningen
  • Framskynder fordamping grunnet stor overflate
  • Isolerer
Drytech serien består av:
  • BioRid – beskytter mot mugg og begroing
  • GrafoTherm – hindrer kondens
  • Acoustics – demper støy
  • AsbestGuard – kapsler inn og forsegler asbest
Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.