FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
NordreGate-FotoEinarAslaksenKOIfargestudio-01.jpg

Foto: Einar Aslaksen/KOI fargestudio

Kortreiste farger best til fasader

Ethvert fargesettingsprosjekt for fasader er unikt – men alle har én ting felles: nye trender er irrelevant. Fargene som vil kle huset best, finnes ofte allerede i nabolaget eller i stilhistorien.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Når et nymalt hus står frem som et smykke i gata, har den som valgte fargen truffet blink. Og akkurat som ved bueskyting har flaks ikke noe med saken å gjøre. Omkringliggende bebyggelse, områdets identitet og historie spiller en viktigere rolle.

De stadig vekslende trendene kan med fordel ignoreres.

– Fasader er vanskelig. Når vi jobber med interiør, tar vi stort sett hensyn til dem som bor der og deres nærmeste. Men når vi jobber med eksteriør, må vi ta hensyn til et mye større område, og det er en mye større gruppe mennesker som skal like resultatet, sier Nadia Buer Haugen, fargerådgiver hos KOI fargestudio.

Se flere bilder
sveitserhus

Foto: KOI fargestudio

FORVANDLING: Med valg av farger til fasaden kan vi forandre inntrykket av huset. Vi kan fremheve detaljer, skjule mindre smigrende trekk ved arkitekturen, og få huset til å stikke seg frem eller harmonere med omgivelsene.

Bærekraftige farger

KOI fargestudio løfter frem begrepet «bærekraftig» som forklaring på hva som gjør én fargesetting mer vellykket enn en annen – et holdbart fargevalg: «Når en fasade skal fargesettes, anbefales kortreiste farger for å oppnå høyest grad av estetisk bærekraft. Se på omkringliggende bebyggelse, områdets identitet og historie.»

Alle som selger maling får spørsmål om hvilken farge vi vil anbefale. Dedikerte fargekonsulenter som kanskje til og med har fått kursing i fargelære, materialitet og lysets påvirkning på opplevd farge kan hjelpe mange å treffe gode valg, til både stue og fasade. Spørsmålene som fargesetteren bør stille seg er hvordan huset kan bidra positivt i gatebildet, og bygge opp under stedets identitet. Her er farger og materialer som har holdt seg relevante gjennom lang tid en god veileder.

– Når kundene kommer til oss og vil ha hjelp med fargevalg, har de mange ganger gjort seg opp noen tanker på forhånd. I det minste vet de aller fleste hva de IKKE vil ha, sier Anne Litschi, som er utdannet fargeveileder hos Flügger farve i Moss.

Se flere bilder
ny farge på hus

Foto: Flügger farve

TILPASSES OMGIVELSENE: Dette huset ligger i nærheten av en sandstrand og huseier ønsket ikke male å vinduene. Fargekonsulent Alice Marie Voraa brukte husets New England-stil som inspirasjon til fargesetting. Den gråbeige fargen passer også godt til stranden like ved. Grunnmuren har fått en litt lysere farge enn hovedfargen men harmonerer fint i en varmgrå tone. Spilerekkverket har også fått samme farge som huset da det vil gi mer flyt med resten og ikke trenger og fremheves. 

Mobilen er et godt verktøy

Malingprodusentenes eller kjedens egne fargekart kan gi inspirasjon, men hjemmebesøk eller i det minste bilder av huset og de nærmeste omgivelser er uunnværlige hjelpemidler. Å se arkitekturen, hvordan huset ligger på tomten, farger på nabohusene og busker og trær i omgivelsen, gjør at fargesettingsprosessen kommer i gang raskere og blir mer treffende.

– Bilder og filmer av boligen og området rundt gir meg et blikk for en større helhet i landskapet. Tanken er jo at fargen på huset skal stå til fargene rundt, sier Alice Marie Voraa, som er fargeveileder hos Flügger farve i Haugesund.

– Det andre vi gjør er å se på hvilke farger som ikke skal endres på bygget. Det kan for eksempel være taket, noen ganger grunnmuren, vinduer eller plattinger i gårdsplassen. Dette gir da ofte begrensninger på endelig fargevalg, for alt skal jo harmonere best mulig til slutt. Men allikevel gir det meg en pekepinn på hvilke farger som kan passe, sier hun.

Se flere bilder
grått hus med oransje dør

Foto: Flügger farve

FLERE FARGER: Inngangsdøren har gjerne en annen farge enn fasaden for øvrig. Her har du sjansen til å skape en hyggelig velkomst med fargen du velger.    

Unngå rotete fargesetting

De færreste hus har bare én farge. Fargen på terrassen, taket, vinduene, inngangsdøren og omrammingen rundt disse, skal spille på lag med hverandre. Det samme gjelder for eventuelle stakitt, søppelskur og garasje.

– Vindusglass oppfattes som mørkt, og kontrasten til innrammingen av vinduene blir derfor mykere når den også er i en mørk nyanse, sier Nadia Buer og Marianne Norén fra KOI.

– Det vanligste er å bruke to til tre-fire farger på et hus. Skal det brukes flere farger, krever det gjerne en meget godt gjennomarbeidet plan, ellers er faren stor for at det vil bli rotete, sier Anne Litschi.

– Gjenta fargen fra vinduene på stakitt eller gjerde, og bruk gjerne samme farge på hovedhus og garasje, sier Alice Marie Voraa.

Se flere bilder
Anne Litschi, fargeveileder hos Flügger farve i Moss.

Foto: Flügger farve

STØRRE ELLER MINDRE: – Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi, fargeveileder hos Flügger farve i Moss. 

Sett huset på plass

Med en mørk farge på grunnmuren gis et inntrykk av at huset «lander» og får en god forankring til grunnen. Hvite grunnmurer kan få huset til å «sveve».    

Harmonere eller skille seg ut?

Malingens farge er et sterkt virkemiddel. Med valg av farge kan vi fremheve vakre detaljer, få vinduer til å se større eller mindre ut, eller markere husets form. KOI anbefaler å sette seg inn i hvilke farger og nyanser som har vært brukt historisk på det materialet som fasaden er laget av. Trekledning har gjerne hatt sterkere farger enn mur og puss. Skal huset harmonere med omgivelsene, eller vil du at det skal skille seg klart ut i gata?

– Detaljene i treverket kommer tydeligere frem med farger. Nye trebygg tåler gjerne kraftigere farger enn en historisk bygård med pussfasade, sier de.

– Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi.

Se flere bilder
Farger fra Flügger

Foto: Flügger farve

KOMPENSASJON: Med valg av farger til fasaden kan vi forandre inntrykket av huset. Vi kan fremheve detaljer, skjule mindre smigrende trekk ved arkitekturen, og få huset til å stikke seg frem eller harmonere med omgivelsene.

Dagslysets innvirkning

I Norge er vinteren blå. De grønne, gule og røde fargene i naturen forsvinner, og det blå dagslyset gjør fargene både klarere og mer intense enn når vi ser på dem innendørs. Det nordiske, blå dagslyset forandrer fargene, og før den endelige fargeplanen spikres, bør fargene studeres i dagslys og gjerne på stedet de skal brukes.

– Vi må kompensere for hvordan det blå lyset påvirker farger på fasader, og fargen må gjerne være mer støvete og ha mer gult i seg enn du kanskje ser for deg at den skal ha, sier KOI.

– I dagslys og i stor skala på fasaden blir fargene mye sterkere, klarere og lysere enn de er inne. Det kan være små nyanseforskjeller som skiller om det blir pent eller ikke, avslutter Alice Marie Voraa.

Se flere bilder
Alice Marie Voraa, Flügger farve i Haugesund.

Foto: Flügger farve

SKAP HELHET: – Bilder og filmer av boligen og området rundt gir meg et blikk for en større helhet i landskapet. Tanken er jo at fargen på huset skal stå til fargene rundt, sier Alice Marie Voraa, som er fargeveileder hos Flügger farve i Haugesund.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.