Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
3-ProffMalt-PROFFMALT-FotoRingAlm.jpg

Foto: RingAlm

Komplett malingsystem med godkjente brannegenskaper

De industrielle grunningene og malingene som Teknos leverer til kledningsprodusenter er konstatert innenfor brannkravene i klasse D. Nå viser ytterligere tester viser at også husmalingene som brukes til toppstrøk på byggeplassen og til vedlikehold av fasader, er godkjent.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som Fargemagasinet kunne melde tidligere i år er de industrielle systemene for fabrikkbehandlet kledning fra Teknos godkjent i henhold til brannkavene i klasse D-s3,d0. Nå har malingprodusenten fortsatt testingen med produkter for ferdigmaling på byggeplass – med samme gode resultat.

– Testene viser at våre industriprodukter ikke bidrar inn i en brann. Det nye er nå at vi kan dokumentere at våre husmalinger som brukes av håndverkeren også oppfyller de strenge brannkravene, sier Roar Kopperud, teknisk sjef hos Teknos Norge

Se flere bilder
GODKJENTE husmalinger.

Foto: Teknos

GODKJENTE HUSMALINGER: De tre husmalingene som Teknos selger mot norske håndverkere, er alle godkjent og oppfyller brannkravene i klasse D ved penselpåføring på byggeplass. Dette gjelder både ved ny, industrielt grunnet kledning og vedlikehold av tidligere malte kledninger. 

Flere systemer godkjent

Teknos har gjennomført flere enn 60 branntester for kledninger som er blitt behandlet med deres ulike malingsystemer. De ulike testene omfatter flere kombinasjoner av overflatebehandlinger; industriell grunnet kledning, kledning grunnet og påført mellomstrøk på fabrikk, samt kledning som først har fått en industriell behandling og deretter blitt ferdigmalt på byggeplass med én av produsentens tre proffmalinger. Testene omfatter også husmaling for vedlikehold av fasader. Alle systemer, inklusive alle farger, oppfyller brannteknisk klassifisering D-s2,d0.

– Husbyggerfirmaer og entreprenører påfører gjerne et siste penselstrøk med husmaling etter at et nytt hus er satt opp og kledningen er montert. Dette må gjøres for å beskytte mot vanninntrenging gjennom spikerhull og kuttflater. Våre tester viser nå at entreprenøren kan garantere for den branntekniske ytelseserklæringen når han bruker våre godkjente husmalinger og industrimalte kledning. Dette gjelder også etter han har ferdigmalt huset, sier Kopperud.

– Også når et tidligere malt hus vedlikeholdes og males om, kan håndverkeren være sikker på at brannkravene innfris, dersom han bruker våre testete toppstrøksprodukter; Drywood Visa, Drywood Mesterens Husmaling og Nordica EKO Husmaling, sier han.

Se flere bilder
ProffMalt kledning

Foto: RingAlm

GARANTERT RESULTAT: Kledning som, under kontrollerte former i en trevarefabrikk, påføres grunning, grunning og ett toppstrøk eller grunning og to toppstrøk i et system fra Teknos Norge, oppfyller brannklasse D-s2,d0 viser tester utført av et uavhengig, sertifisert testinstitutt. – Alle våre samarbeidspartnere har nå grunnlag for å utstede ytelseserklæring i henhold til System 3 i NS-EN 14915, sier Roar Kopperud, teknisk sjef hos Teknos Norge.

Sertifisert testing

I en sluttrapport en fra det sertifiserte laboratoriet MeKa i Latvia, dokumenteres at industrigrunningen Teknol 3881 og mellomstrøksmalingen Nordica EKO 3330 som også påføres på trevarefabrikken, oppfyller brannteknisk klassifisering D-s2,d0.  Tabellen under viser hvilke produkter og kombinasjoner som er testet og godkjent. For disse systemer foreligger dokumentasjon på at de på kledning av gran og furu, samt Cu-impregnert kledning oppfyller brannklasse D-s3,d0.

Teknol 3881 er valgt som «worst case»-produkt og indikerer at produsentens øvrige grunninger også klarer kravene. Mellomstrøksbehandlingen er den som flest trevareprodusenter benytter seg av. 

Se flere bilder
TABELL

Foto:

FLERE SYSTEM: Tabellen over viser hvilke produkter og kombinasjoner som er testet og godkjent. For disse systemer foreligger dokumentasjon på at de på kledning av gran og furu, samt Cu-impregnert kledning oppfyller brannklasse D-s3,d0.

Mer informasjon
Les mer
Brannkrav
  • Byggvareforordningen og produktstandard EN 14915:2013+A2 (publisert 2020) krever at et produkt som forlater produsent skal være brannteknisk klassifisert i henhold til EN 13501-1.

  • I henhold til regelverket skal industrielle produsenter av malt kledning ha dokumentasjon fra et brannteknisk institutt på at utvendige kledning i Ytelseserklæringen kan deklareres i brannklasse  D-s3,d0.

  • Også entreprenøren har krav til å dokumentere at det produkt som brukes til overflatebehandling på byggeplass oppfyller brannteknisk klassifisering D-s3,d0.
To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.