FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Polyflor Gummigulv- Henrik Finne-Foto-BjørgOwrenIfi.o.JPG

Foto: Bjørg Owren ifi.no

Gummigulv er et praktisk og varig gulv på skoler og sykehus

– Gummigulv er renholderens favoritt! Gulv av gummi holder lenge og er en nytelse å gå på, sier Henrik Finne hos Polyflor.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

 I 14 år har han solgt vinyl, tepper og gummigulv til store og små bygg. Han mener få gulvmaterialer kan måle seg med gummi når det kommer til holdbarhet og komfort.

– Det gir en helt egen følelse å gå på, også holder det seg utrolig bra. Se bare på undergrunnen i Milano. Der ligger det gummifliser, 1 x 1 m, lagt i 1964. De ligger like fint og kan ligge minst i 50 år til, sier han.  

Varer og varer

Listen over bygg som har gått for gummi her til lands er lang.
– På Akershus Universitetssykehus ble det lagt bortimot 80 000 kvadratmeter gummi for 13 år siden – like fint i dag. Den videregående skolen Kuben Yrkesarena i Oslo, lagt for 7 år siden, ser kjempefint ut. Haukeland, Harstad, Drammen… Over hele landet ligger slike gulv. Listen er lang over sykehus, andre omsorgsbygg og skoler der folk går på gummigulv. Og den skal bli lengre, lover Finne.

Han forteller at Polyflor vil være spesialister på helsebygg og skoler.
– Det er derfor vi satser tungt mot disse gruppene, sier han. 

Gulv for skoler og omsorgsbygg

Prosjektmarkedet er stort. Rundt 35 000-40 000 prosjekter på gang hele tiden, ifølge Finne. Det er enormt mange nye prosjekter å følge med på, men Polyflor har ikke som mål om å være overalt.

– Det har vært en enorm oppblomstring de siste årene innen skole- og helsesektoren med nybygg og oppgraderinger. Spesielt sykehus, sykehjem og andre typer omsorgsboliger der rommene skal tilrettelegges for mange ulike og spesielle behov. Men det holder ikke lenger å komme inn hos arkitektene og få vist fram produkter. Det legges føringer og fattes beslutninger på mange nivåer og gjennom hele prosessen. Jeg jobber gjerne inntil 2 år med ett prosjekt, sier han. 

Se flere bilder
Bikuben Haukeland Sykehus

Foto: Hanne Jørgensen

HAUKELAND SYKEHUS: I Bikuben på Haukeland ligger designgulvet Expona. Kolleksjonen består av 80 design. Gulvmateralet er 100 prosent resirkulerbart og har BRE A+ miljøsertifisering. Interiørarkitekt Heidi Tungodden i Design & Innredning står bak utformingen.          

Mer enn praktisk og holdbart

Henrik Finne liker gulv, og synes det snakkes altfor lite om gulvets betydning for et roms karakter og atmosfære. For ham er gulv langt mer enn en praktisk flate i et rom.

Jeg har alltid sagt at gulv er det bærende element i et rom. Men dessverre er det mye grått, og da kommer det ikke like godt frem, sier han.

Han skulle gjerne sett flere gulv med friske farger, og synes at det er en tendens til at det beskrives mer farger. I tillegg er det også mer farger i leverandørenes kolleksjoner.

–  Slike gulv blir lagt merk til, og skaper smil og lystige toner. Jeg opplever at man blir lettere til sinns med farger.

Han nevner flere slike prosjekter, blant annet kontorene til FINN.no der hele fargesettingen er inspirert av bedriftens logofarger. På Kongsgårdmoen skole er det lagt vinyl i fem ulike farger, og LPO arkitekter AS på Svalbard har et friskt, grønt gulv.

Men for all del, grått er nødvendigvis ikke det samme som kjedelig. Han berømmer mange interiørarkitekter som er flinke til å kombinere materialer og lage soner slik at det blir liv og variasjon selv om alt er grått.

Polyflor vil gjerne inspirere til å bruke farger på gulvet, og på høstens Designers Saturday viser de seg med mye og varme farger.         

Se flere bilder
Prøver av ulike typer gummigulv fra Artigo/Polyflor

Foto: Hannah Kirkestuen

GUMMIGULV: Gummigulv finnes i mange ulike farger og design, og passer i alle typer bygg. Gulvet har god gangkomfort, demper romklang og god slitestyrke. Mest kjent er designet med knotter, det har blitt montert over hele verden i mange tiår        

Renholdsbransjen foretrekker grå gulv

Grått er, og blir – uten tvil, den store gulvfargen i prosjektmarkedet. Hvor mange kvadratmeter med grå gulv det er rundt om på kjøpesentre, kontorbygg, skoler, sykehus og andre steder vites ikke, men Finne mener at over 70 prosent av gulvene som legges er grå i én eller annen nyanse. Dette skyldes ikke at arkitekter og interiørarkitekter, som beskriver prosjektene, er fantasiløse eller fargeredde. Nei, æren eller skylden tilskriver han vedlikeholdsbransjen.

– Grått er deres favoritt, det er fargen som skjuler skitt og møkk best. De som har ansvar for renhold, har en sterk stemme i prosjekteringen av gulv. Derfor har vi hatt stor suksess med blant annet LVT i stein-, flis- og tre-imitasjoner med gråskjær, sier han.

Dyktige renholdere er alfa og omega

For at gulvet skal holde det som loves ved innsalget, må leverandørens anvisning for renhold og vedlikehold følges.

– Alle typer gulv kan ødelegges ved feil rengjøring; kunnskapen til de som utfører renhold og vedlikehold er helt avgjørende for at gulvene skal holde det vi lover, sier Finne.

Alt handler om pris. En utfordring er rammeavtaler som varer i bare tre år. Da kommer nye renholdere som ikke kjenner gulvene og som har sine egne rutiner og metoder. Da kan det glippe, noe Finne opplevde da et sykehus gikk over fra interne til eksterne renholdere.  

– Etter en tid så ikke gummigulvene bra ut. Men heldigvis er gummi et tilgivende produkt som det er mulig å få tilbake, så det gikk bra. Gummigulv er et bærekraftig og smart gulv også på denne måten.

Se flere bilder
Oransje gummigulv fra Artigo/Polyflor

Foto: Polyflor

VIKTIG VEDLIKEHOLD: Når renholderne følger leverandørens anvisning, holder gulvene seg fine i årevis. Her er det lagt Artigo Dharma gummigulv. Gummi er PVC-fritt og produseres ved bruk av strøm fra solcellepaneler fra fabrikken i Nord-Italia. 

Bærekraftig med ombruk

– Ombruk er også tema når vi snakker om bærekraft og miljø, sier Henrik Finne. Her er poenget å velge gulv som kan brukes om igjen. Dette er gulv som ikke limes, men legges løst.

Interessen for slike gulv har vokst enormt de siste årene. Finne forklarer at dette er solide gulv; ofte litt rimeligere enn parkett, tåler vann og har en trinnlydsdempende bakside.

– Eiendomsbesittere som har et bevaringsverdig gulv, kan legge nytt gulv løst oppå og senere ta det opp og bruke det om igjen et annet sted, uten at det gamle gulvet er skadet. Smart og miljøvennlig.

Han nevner Kvadraturen i Oslo som eksempel der eiendomsbesitterne har skjønt at det ikke lønner seg å kjøre lavpris. Lokalene må oppgraderes for å få leid ut.

Legges det nok vekt på «grønne» løsninger?

– Nei, pris er fortsatt fryktelig styrende dessverre. Pris, miljø og kvalitet vektlegges ulikt, og du får det du betaler for.

Finne sammenligner gulv med bildekk: de billige dekkene har dårlig grep mot veibanen, men bilen har dekk. Han hadde gjerne sett at det ble lagt større vekt på levetid og kvalitet når det velges materialer i prosjektene.

– Det er synd at det dyttes inn de billigste gulvene når det brukes mange milliarder kroner på bygg. Slike gulv krever masse vedlikehold og må skiftes ut etter relativt kort tid. Jeg skjønner det ikke! Byggherrene engasjerer entreprenører og arkitekter, uten at de har en god nok kravspekk når de starter. Da blir det ofte lavprisprodukter, sier han.

– Godt forarbeid er lønnsomt, det gjelder over alt. «Godt nok» er sjelden godt i lengden.

Se flere bilder
Kantinen hos Finn.no

Foto: Hanne Jørgensen

FARGER: FINN.no pusset opp kantinen sin i 2020, med fargeinspirasjon fra virksomhetens grafiske profil. Konseptet er designet av arkitektene Kravik-Jørundland. De fant farger som stemte i gulvkolleksjonen Palettone PUR serien.         

Mer informasjon
Les mer
Fakta om gummigulv

Gummigulv består av naturlig eller syntetisk gummi eller en blanding av disse. Det er tilsatt bindemiddel, stabilisator, fyllstoff og pigmenter. Produktet gjennomgår en vulkaniseringsprosess for å oppnå ønskede egenskaper. Gummigulv fremstilles ved støpning eller kalandrering.

Belegget leveres både som banevarer og fliser i tykkelser mellom 2 og 12 mm. Tykkelse velges avhengig av gulvets bruksområde og trafikk. Gummi kan leveres med preget og slett overflate. Det leveres også diverse komplette trappeneser samt komplette trappetrinn i samme materiale.

Gummigulv kan leveres i ønsket farge og design ved bestilling av minimum 500 kvadratmeter.

Se mer om valg av gummigulv  på gulvfakta.no 

Om Polyflor

Polyflor Nordic er et heleid datterselskap av gulvprodusenten Polyflor Ltd, og har et landsdekkende salgsapparat i Norge. Største produktgrupper er homogene og heterogene gulv, sklihemmende gulv, LVT/designgulv, gummigulv og teppefliser. Hovedområdene er helsevesen, utdanning, kontor- og butikklokaler. 

Hovedkontoret er på Kjelsås i Oslo.

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.