Annonse
Gerflor annons
Gerflor annons

Forkynner det «biofiliske» budskap

Oliver Heath reiser verden rundt for å spre det glade budskapet om biofilisk design. – Nordmenn er heldige. Dere har forstått hvilke underverker naturen kan gjøre, sier han.

Av Robert Walmann/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Forkynner det «biofiliske» budskap

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Oliver Heath er kjent fra en rekke britiske TV-serier, blant annet BBC-programmene «Home Front» og «Changing Rooms». Hans spesialfelt er eco-design og det å velge materialer som har minst mulig negativ effekt på miljøet. Det var dette som vekket hans interesse for «biofilisk» design.

Dele på Pinterest MINDRE STRESS:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Oliver Heath er ekspert på «biofilisk design». Han mener mange vil få det bedre i naturlige rom. − Treverk, grønne planter og naturlig lys vil senke stressnivået ditt, sier han.

Når utelivet blir med inn

Kort sagt betyr denne designfilosofien å skape rom der mennesker får naturlige impulser som vekker sanseapparatet. Det skal igjen sørge for mindre stress og mer effektive arbeidsdager.

− Nordmenn er i kontakt med naturen. Dere vet hva naturen er i stand til å gjøre fordi dere bruker den mye. De fleste nordmenn jeg snakker med sier at de er mest lykkelige når de er ute. Biofilisk design handler om å ta med den lykken inn på arbeidsplassen, på sykehuset eller på skolene. Det handler om å få nok naturlig lys, høre lyden av vann som renner eller synet og lukten av planter og blomster. Eller å bruke former, materialer eller bilder som setter i gang sansene våre. Biofilisk betyr å elske det levende, forteller den aktive foredragsholderen.

Dele på Pinterest FARGERIKT:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Også farger kan påvirke. Heath mener synet av fargerik frukt på bordet gir økt trivsel på arbeidsplassen.

Kirkekontoret

Han har tatt forkynnelsen på alvor. Hjemme i Brighton i England har han etablert sitt arkitektkontor i en nedlagt gammel kirke. Der bugner det av planter, blomster og lys. Når han ikke designer på kontoret, reiser han verden rundt for å misjonere om biofilisk design. Nylig var han hos teppeflisprodusenten Interface i Oslo. De samarbeider tett med Heath.

Mye for pengene

− Han er en god formidler og budskapet handler om å skape rom som gjør at vi jobber bedre og mer kreativt, særlig der det kreves mye konsentrasjon. Han har også mange gode interiør og designtips som ikke koster mye penger, sier Laila Berg Nygaard hos Interface.

På hennes kontor er det rikelig med planter, lys og bilder av natur. På gulvet ligger teppefliser som illustrerer gress og stein.

Dele på Pinterest GRØNNE FLISER:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Teppeflisprodusenten Interface satser stort på budskapet om å skape rom som vekker sanseapparatet. – Tar du med naturen inn, så jobber du mer konsentrert og effektivt, sier Laila Berg Nygaard.

Materialer som virker

Dette er søt musikk for Oliver Heath. Han mener mange vil tjene på å skape naturlige rom.

− Bare det å ha treverk, eller at det ser ut som treverk, på vegger og gulv vil gjøre at folk føler seg mer avslappet. Det grønne plantene i rommet trenger nødvendigvis heller ikke være ekte. Det viktigste er at hjernen tror de er ekte. Det vil gi deg mindre stress og økt konsentrasjon, sier han.

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt