Nå kommer biofilisk design
Siste skrik innen interiørdesign kommer rett fra naturen.
Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BedriftsreportasjerHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Før var det bråkete og gøyale kontorer bygget som lekeplasser som skulle få frem kreativiteten. Nå kommer trenden som vekker sansene slik bare naturen kan. Laila Berg Nygaard fra Interface kaller seg biofil. Det betyr at hun godt kan gi en klem til et tre. Biofile elsker nemlig naturen.
− Sterke farger er en del av biofilisk design. Det samme er duftlys og lys som beveger seg igjennom dagen etter vår rytme. Begrepet er stort, forteller Laila Berg Nygaard.
Drømmer om natur
− Et godt bilde på hva biofilisk design handler om kan gjøres ved at du lukker øynene og tenker etter hva du ønsker å se når du åpner de igjen. De fleste vil se natur. De vil se himmel, trær, skog, dagslys og hav. I Norge er vi heldige. De fleste har utsikt til natur og jobber i godt lys. Slik er det ikke i resten av verden, forteller hun.
Mose på veggen. Teppefliser lagt som grønne stier. Nå skal naturen bli med inn.
De sunne plantene
Undersøkelser Interface har gjort viser at 85 prosent på det globale markedet ikke jobber i lokaler som faller innenfor begrepet biofilisk design. Nygaard viser til tall som forteller at 47 prosent ikke har naturlig lys på arbeidsplassen. 48 prosent har ingen planter i lokalene.
− Vi har lenge visst at planter er godt å ha på kontoret, eller at farger på veggene føles bra. Nå vet vi også at disse elementene holder oss 15 prosent friskere og gjør at vi jobber mer produktivt, sier hun.
For nordmenn er det ikke noe nytt at naturen gjør oss godt. Og Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no, tror trenden nå blomstrer rett og slett fordi vi trenger den – både på privaten og i offentlige rom.
– Vi er jo et folk som har søkt skogens ro i lange tider, og vet at en tur kan løse vanskelige tankefloker. Naturen gjør oss godt. Vi vet det rent intuitivt, og kjenner at vi responderer positivt både på det ekte og det vi «faker» i form av etterligninger av materialer og farger, forklarer hun.
Vi nordmenn er ikke fremmede med at naturen er bra for oss. Bjørg Owren tror trenden nå blomstrer fordi vi trenger det – og vi vet intuitivt at det gjør oss godt.
I følge Laila Berg Nygaard skal biofilisk design vekke hele sanseapparatet. − Det kan gjøres av ulike former, farger og materialer, sier hun.
Mindre stress med farger
Interface har spurt unge og eldre over hele verden om hva de helst ønsker at lokalene skal inneholde. På førsteplass er naturlig lys. På andre er stillhet. Også sjøutsikt og farger kommer høyt opp.
− Det viser at design betyr noe. Det forteller også at naturlige inntrykk har en helsemessig fordel. Det hjelper folk å takle stress. Og selv om det ikke alt er ekte, kan det skapes design som illuderer det samme, sier Nygaard.
I lokalene til teppeflisprodusenten Interface er det biofilisk design over alt. Et bål på veggen gir sjelero, mener daglig leder i selskapet.
Lokker de unge
Hun tror fremtidens arbeidere vil bli mer bevisst på hvor de skal jobbe. Ikke bare med hva eller hvem.
− Jeg tror arbeidsgivere kan lokke unge ved å tilby omgivelser som stimulerer flere sider av mennesket. Det å ha soner der folk kan være helt i fred, eller lekesoner der man kan være litt «gæren». Eller miljøer der rommene er innredet med tanke på hva du faktisk jobber med. Det handler om å stimulere sansene, sier hun.
Bjørg Owren er enig, og peker på Google og Facebook som to kjente eksempler.
– I næringslivet brukes nå biofilisk design for å gjøre seg attraktive i kampen om de beste hodene, sier hun.
− Biofilisk design på kontoret hjelper folk med å holde seg friske, mener Laila Berg Nygaard. Teppefliser UR101 Flax/Grass og UR103 Gras fra kolleksjonen Urban Retreat fra Interface.
Velkommen i det grønne
Urban teppekolleksjon
Trendrapport fra Heimtextil 2020
Oslo Design Fair: Se opp for rødt og sats på kvalitet
Kreative gulvbelegg på vegg og møbler
Toalett med x-faktor på X Meeting Point
Vi står sammen i kjøpsprosessen
Det er naturligvis mange forhold som påvirker husholdningene i deres vurderinger av og om man skal pusse opp i boligen. Her skal vi se litt nærmere på hva som skjer, fra ideen om oppussing...
Ny distriktssjef for Trøndelag i gang hos Boen
Marianne Midjo-Bremseth er av Boen parkett ansatt som distriktssjef i Trøndelag, Nordmøre og Nordland. Hun startet 1. april 2023, og har tatt over distriktet etter Vemund Sundan....
Maxbo og Tarkett starter resirkulering av parkett
Ved to av Maxbos varehus kan kundene fra 1. juni levere brukte parkett- og tregulv til resirkulering og få rabatt på det nye gulvet. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Løvenskiold...
Jordan vet hvordan
I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...
Fargestrategi som et dynamisk verktøy
Bebyggelsen i byer og tettstedet vokser i kompleksitet. Samtidig trenger vi å omgi oss med god, harmonisk og funksjonell arkitektur som bidrar til gjenkjennelse og sanselig stimuli....
Lekne vegger
Med maksimalisme, farger, planter og dyr i skjønn forening, er Omexcos tapetkolleksjon, Birds of paradise, en måte å booste humøret på og drømme seg bort til paradis. Her kan interiøret...