FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
GRÅ OG GUL-FotoStoreys.c.jpg

Foto: Storeys

Du trenger færre farger enn du tror

I et hav av muligheter, hvor mange farger bør du ha i utvalget ditt? – Du trenger ikke så mange, så lenge du har farger nok til å dekke de største hovedtrekkene ved fargene, sier førsteamanuensis hos NTNU, Kine Angelo.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt foredrag ved IFI trendforum i februar ga Kine Angelo, interiørarkitekt og førsteamanuensis ved NTNU, råd til alle som bruker farger om hvordan trender blir satt.

Pantone er det ledende selskapet når det kommer til å forutse og presentere trender, som årets farge. Dette har de gjort i over 20 år med stor suksess. For mange vil det virke tilfeldig hvilke farger som blir pekt ut som trendy, men det er det ikke. Når farger blir presentert, kan du være veldig sikker på at disse skal fungere i lag med tidligere trendfarger i et system.

Miljø og objekt spiller på lag

Konkurransen om kundene gjør at produsenter av både klær, interiør, maling og flere, stadig lager nye produkter og kolleksjoner i de nye trendfargene. Unødvendig mener Kine Angelo.

– Du kan ikke bare selge en farge, du må først skape et miljø. Om du kan skape et miljø som viser at du klarer å bruke den nye trendfarge, så trenger du ikke tenke på å lage nye produkter i nye farger hvert år. Det er et samspill mellom objektet og miljøet som løfter hverandre opp, sier Angelo.

Se flere bilder
Kine Angelo, trendforum.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

OMGIVELSENE TELLER: – Det er viktig å ha bra fargesortiment, slik at du har nok farger til å variere fargesammensetningene til produktmiks og settingen de presenteres i, det gjør at de virker hyperaktuelle, sier Kine Angelo.

Bakgrunn og kontrast

Det er mye du kan endre på for å oppfatte en farge annerledes. En ting er mønsterdannelse; ved å endre form, endre teksturen, størrelse, retning og plassering endrer du også kontrasten.

– Det er viktig å vite hvordan hjernen oppfatter farger. Vi ser aldri en farge alene, vi ser den alltid satt sammen med andre. Bakgrunn og kontrast har mye å si for hvordan vi oppfatter en farge, sier Angelo.

Se flere bilder
Sofa med fargerik bakgrunn.

Foto: Wallsaucecom/Pressloft

VERY PERI: For 2022 er det fargen «Very Peri» som Pantone lanserte som årets farge, vi har allerede sett den i bruk for klær som store stjerner har hatt på seg.

Etter moten kommer resten

Hver gang det kommer en ny farge eller en ny fargetrend, er det nesten alltid moteindustrien som er den første som plukker det opp. Da får vi et innblikk i hva vi kan forvente smitter over til andre industrier.

– Vi ser den først i glamorøse omgivelser, hos filmstjerner og kjendiser. Så går det ned til et hverdagslig plan. Til slutt er det overalt, og det er det eneste du ser, sier Angelo.

Alle har grått, bruk det

Se flere bilder
Grå stol, gul bakgrunn.

Foto: Storeys

GRÅ OG GUL: Fargen grå har alle i hjemmene sine. I 2021 var det en trend å kombinere grå med gult. Det ga et nytt og spennende utrykk.

I 2021 lanserte selskapet Pantone en fargekombinasjon som årets farge. Den besto av fargene grå og gul.

– Mange har allerede mye grått i hjemmet sitt, og det er en farge som alltid kommer til å være relevant. Om du da finner en måte å kombinere grå og en ny farge på, så gir det store muligheter for å komme med et nytt utrykk. Denne tankegangen er noe flere burde jobbe med, sier Angelo

Hva skal fargen gjøre?

Varme og kalde farger er nyttige for å skape perspektiv. Det er slik vi opplever det i den virkelige verden. Men hva ønsker du at fargen skal gjøre?

– Blått er bra for å skape avstand, noe som er nærme er ofte rødt. Disse prinsippene stammer fra naturen. Det er viktig å vite hva du vil fargen skal gjøre. Vi trenger ikke så mange farger, vi må bare vite hvordan vi skal bruke dem. Mitt råd er å lytte til fargene og lese deg opp på fargeteori, de gamle teoriene de brukte før er akkurat like relevante i dag, sier Angelo.

Se flere bilder
Fargehjul, varmt og kaldt.

Foto: Bjørg Owren/Ifi.no

VARME OG KALDE FARGER. Du kan bruke varme og kalde farger for å skape perspektiv. Det er prinsipp som kommer fra naturen.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.