Annonse
Gerflor annons
Gerflor annons

Barnehage fikk oppussing i julegave

En liten hvit mus kikker opp av en stabel med tekopper, og blant fantasifulle blomster og blader står lekre cupcakes med kirsebær på toppen. Motivet er malt i duse farger på en hel vegg i en barnehage i Oslo. Bak det veldedige julegaveprosjektet står kunstneren Fam Irvoll, assistert av Nordsjö.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Barnehage fikk oppussing i julegave

Foto: Chera Westman/ifi.no

Kunstneren og designeren Fam Irvoll har dekorert vegger i utallige barnehager og asylmottak, krisesentre eller andre kommunale, nedslitte steder de siste syv årene.

– Dette er min julegave til en barnehage i Oslo. Jeg brenner for å skape et hyggelig miljø for barn. Det er mange barn som ikke har det så bra hjemme, og da er det viktig å ha en fin plass å komme til. Det er enkelt å drive med maling, og skal så lite til for å gjøre en stor forskjell, sier hun.

Denne gang var turen kommet til Smedstua gård barnehage, nederst i Groruddalen i Oslo, og siden hun nå har fått malingprodusenten Nordsjö med på spleiselaget, fikk alle fire vegger i ett av rommene et helt nytt og lekent utseende.

Dele på Pinterest TESELSKAP:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Noen elementer går igjen i maleriene Fam Irvoll lager til veldedige formål i barnehager, på asylmottak og krisesentre hvert år. «Keep it cute» er mottoet til kunstneren og designeren.

Egne barn inspirerte

– Jeg får helt mark av grå og kjedelige vegger der barn oppholder seg. Det blir aldri penger over til dem som trenger det mest. Dette rommet har nok ikke vært malt på 20 år, sier Fam Irvoll som selv har barn på åtte og tre år.

Hver gang barna hennes har begynt i en barnehage eller byttet avdeling, har hun satt farge på et rom der. Det var slik det begynte. De siste årene har kunstneren brukt sin Instagram-konto, @famirvoll, til å velge hvem som skal få farge neste gang. Her kunne alle følgere nominere sin slitte barnehage, og vinne «Famifisert» oppussing.

– Det var en av de ansatte som nominerte Smedstua gård barnehage, sier hun og forteller at hun delvis velger vinnere ut fra sosioøkonomiske grunner – barnehager i Groruddalen har større sjanse enn dem i rikere bydeler.

Dele på Pinterest PÅ EGEN KAPPE

Foto: Chera Westman/ifi.no

– Jeg har pusset opp barnehager på egen kappe de siste syv årene, sier Fam Irvoll som maler lekne og detaljrike motiver direkte på veggen, og bruker tykke tusjer for å markere konturerene.

Bruker «Årets Farge»

Hovedfargen som Fam Irvoll bruker i barnehagen på Stovner, er Nordsjös Årets Farge for 2020, «Tranquil Dawn». Til den blander hun for hånd frem matchende duse blå, grønne og rosa farger som brukes på hovedveggen. De andre veggene og taket får mindre dekor.

­­– I en barnehage var det en selvfølge å bruke en vaskbar maling som tåler hard bruk. Derfor er veggene malt med vår Perform+ Easy2Clean, sier Berit Abrahamsen Lunde, digital manager i Nordsjö.

– Jeg pleier å spørre de ansatte om hvilke motiver og farger de ønsker seg, og lager nytt design hver gang. Noen elementer går igjen, som dyr, skog og kaker. Nøkkelordet er «Keep it cute», sier hun.

Dele på Pinterest MALINGSPONSOR

Foto: Chera Westman/ifi.no

De frodige og fantasifulle motivene maler kunstneren for hånd. Denne gang brukte hun Nordsjös slitesterke og vaskbare maling Easy2Clean.

Opptatt av å bidra

For Nordsjö var det ikke vanskelig å takke ja til å bli med, da de fikk spørsmålet fra kunstneren.

– Unger og farger hører sammen! For oss i Nordsjö er det fantastisk å kunne bringe farger inn i miljøene der barna tilbringer mest tid, sier Abrahamsen Lunde som maler sammen med kollega Anita Glende og Fam Irvoll.

Nordsjö inngår i det globale konsernet Akzo Nobel, som utover å selge maling, også er opptatt av å bidra til samfunnet der de opererer. Det internasjonale programmet «Let´s Colour!» har blant annet satt farge på favelaer i Brasil, malt en hel landsby i regnbuens farger på en fjellside i Tyrkia, og pusset opp en skole tilhørende SOS Barnebyer i Nigeria. Der fikk også ungdommene yrkesopplæring underveis. I over 2 000 ulike prosjekter har konsernet brukt over 1,3 millioner liter maling på veldedige formål.

– Her i Norge har vi blant annet malt lokalene til Gatejuristen, forvandlet en midlertidig veibro ved Sørenga i Oslo til en fargerik park, og malt en barnehage i Ski, sier Abrahamsen Lunde.

– Det er givende å bidra utenom business. Du trenger bare å se på veggen her for å bli glad av det. Og det er ikke bare barna som blir glade, det samme gjelder de voksne som arbeider her, sier hun.

Dele på Pinterest LET´S COLOUR

Foto: Chera Westman/ifi.no

Anita Glende og Berit Abrahamsen Lunde fra Nordsjö bidrar med både maling og som malere.

Mer lek i rommet

Og, at både barn og voksne i Smedstua gård barnehage setter pris på innsatsen, råder det ikke noen tvil om. Barna kikker innom støtt og stadig, og står med nesene mot vindusglasset i utetiden. Pedagogene vurderer å endre bruken av rommet etter oppussingen.

– Bedre julegave kunne vi ikke fått. Vi kommer til å bruke rommet vårt mer nå som det er så hyggelig å være i, skriver Kari-Lene Sunde i en kommentar på @famirvoll.

Dele på Pinterest SMEDSTUA GÅRD

Foto: Chera Westman/ifi.no

Barnehagen ligger i bydel Stovner i Groruddalen i Oslo. Her går 71 barn i alderen 1-6 år.

Fam Irvoll

Fam Irvoll er norsk kunstner, moteskaper og designer, med utdanning fra både Oslo og London. Hun har designet klær for Lady Gaga, Beyonce, Nicki Minaj, Rihanna, Tyra Banks og Spice Girls, og har vært assistent til moteskaperne Vivienne Westwood og Alexander McQueen. Hun har gitt ut flere bøker – både fargeleggingsbøker, og DIY-bøker. Nå er hun aktuell som illustratør i forbindelse med en barnebok som skrives av Bertine Zetlitz.

Dette ble brukt

Maling

Perform+ Easy2Clean - NORDSJÖ

SISTE ARTIKLER
Flere artikler