Lia Barnehage, Oslo: En stjerne for miljøet
Andromeda, Libra og Scorpius. De ti avdelingene i Lia Barnehage på Ellingsrud har navn fra verdensrommet, og bygget i seg selv har løftet miljøhensyn til nye høyder.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
ProsjekterHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I skogkanten mellom furutrær og fjell på Ellingsrud, og med utsikt mot Østmarka, ligger en av Oslos mest miljøvennlige barnehager. Lia barnehage åpnet i 2018, og er et plusshus med BREEAM-NOR-sertifisering «Very Good». Barnehagen har plass til 130 barn på ti avdelinger.
Utslippsdata fra alle prosesser under oppføringen analyseres i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg.
Avdelinger med stjerner
Fasaden på det rektangulære bygget i to etasjer er gråbrun og kledd med royalimpregnert, liggende kledning.
Inngangspartiene er markert med gule skjermvegger, og noen av vinduene er fremhevet med gule plater.
Inne er baser og fellesarealer orientert mot uteområdet, mens fingarderobe, toaletter og korridorer er plassert i sentrum, og lengst bak i bygget finnes i hovedsak personalrom og tekniske arealer.
– Vi har jobbet med plasseringen av vinduer for å få inn mye lys i lokalene. Det er brukt store vindusflater, sier M.arch. MNAL Martine Aasvold Skagen hos Lyngstad Arkitekter AS.
Personalrommet har utsyn mot skogen på Ellingsrud.
Fingarderobene i kjernearealet skilles ut ved at gulvet har en gul farge som markerer egne soner. Innergarderobene er ikke delt av med vegger, men er åpne ut mot korridorene.
Teppe og vinyl
– I grovgarderobene er det et vaskbart heldekkende teppe som fanger opp skitt og støv, mens resten av gulvene består av vinyl med skumbakside. Vinyl er et godt valg for barnehager, da det er slitesterkt og lett å vedlikeholde. Det er også gunstig for barn å leke på, sier hun.
Arkitektene ønsket ensartede gulv, men har benyttet farger for å definere rom i rommet. Toaletter og stellerom har fått turkist belegg.
– Barnehagen har i hovedsak platevegger og harde veggflater, og vi ønsket å få inn mer varme og andre materialer. Derfor er enkelte vegger kledd med beiset, liggende panel, og den lyse veggfargen er brutt opp av fondvegger med friske farger, sier Aasvold Skagen.
Selv om vegger og gulv har mye farge, er fargene behagelige og ikke så skarpe at de stikker seg ut.
Elektrisk gravemaskin
Huset har solceller på taket og en batteribank for lagring av overskuddsenergi. 70 prosent av barnehagens energibehov dekkes av dette. På den fossilfrie byggeplassen var all tomgangskjøring forbudt, og det ble stilt krav til bruk av sertifisert biodiesel og elektriske verktøy.
– Vi hadde både elektrisk gravemaskin og hjullaster på byggeplassen, forteller prosjektleder Erlend Salberg Løe hos Skanska Husfabrikken AS, som bygde elementene til bygget.
Bruken av prefabrikerte elementer har redusert både byggetiden og energibruken til oppvarming og uttørking. Omsorgsbygg og Skanska Husfabrikken har tenkt miljø fra start til slutt, og gjort flere grep både på byggeplass og i bygget.
Lia Barnehage er et passivhus og et forsøksprosjekt som skal bruke mye mindre energi enn en vanlig barnehage.
Også trapperommet brukes til lek og læring.
Kvadratmeter BTA: 1 656 m² i hovedbygg, 161 m² boder og skur
Kostnad: 100 millioner kroner
Bestiller: Omsorgsbygg Oslo Kommune, Bydel Alna
Entreprenør: Skanska Husfabrikken AS
Arkitekt: Lyngstad Arkitekter AS, ved arkitekt M.arch. MNAL Martine Aasvold Skagen
Landskapsarkitekt: Trifolia Landskapsarkitekter AS
Miljøsertifisering: BREEAM-Nor, Very Good
Ferdigstilt: 2018
Gulvarbeider utført av: Malermester Regnbuen AS
Malearbeider utført av: Malermester Regnbuen AS
Miljøforskning: Utslippsdata fra alle prosesser under oppføringen analyseres i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg.
Vegg hovedfarge: NCS 0501-Y10R
Kontrastvegger: Lys grønn: NCS S 1020-G30Y, Mintgrønn: NCS S 2020-B70G, Blågrønn: NCS S 3020-B50G, Gul: NCS S 0540-Y20R, Oransje: NCS S 1050-Y30R, 553 Ascott: NCS 2203-Y13R
Veggplater i grovgarderober: Acrovyn 136 Pearl Grey
Panelvegger, interiørbeis: Beiset trepanel: to strøk 9048 Mokka
Vinylbelegg (1656 m²): I barnehagen er det brukt et slitesterkt, akustisk dempende belegg med skumbakside, 19 dB. Belegget er BREEAM-NOR-godkjent.
Taralay Impression CFT – Cemento Brescia 0543, Taralay Impression CFT – Labyrinth Blue 0527, Taralay Uni CFT – Sun 6268, Tarasafe Ultra CPT – Opal 8701 (gerflor.no)
Fasade: Møre Royal RG26 Grå Tepo Fundermax 0647 Golden Yellow (NCS S 1050-Y10R), RAL: 1018 Sinkgul
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...