menu
Annonse

Lia Barnehage, Oslo: En stjerne for miljøet

Andromeda, Libra og Scorpius. De ti avdelingene i Lia Barnehage på Ellingsrud har navn fra verdensrommet, og bygget i seg selv har løftet miljøhensyn til nye høyder.

Chera Westman/ifi.no 06.12.2018 cloud_download

fullscreen
 • Arkitektene har forsøkt å aktivere korridorene, slik at barna kan leke der også. I den ene enden av avdelingen for store barn er et paradis felt inn i gulvet. Gulvbelegget er akustisk dempende og gir godt lydmiljø også ved vilter lek.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Toaletter og stellerom har fått et turkist belegg i en frisk farge.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Det er valgt gode produkter fra miljøsynspunkt gjennom hele barnehagen. Også de tekniske løsningene og byggemetodene er valgt for å gjøre huset miljøvennlig.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Fingarderobene i kjernearealet skilles ut ved at gulvet har en gul farge som markerer egne soner. Innergarderobene er ikke delt av med vegger, men er åpne ut mot korridorene.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Også trapperommet brukes til lek og læring.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Lia Barnehage er et passivhus og et forsøksprosjekt som skal bruke mye mindre energi enn en vanlig barnehage.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Utslippsdata fra alle prosesser under oppføringen analyseres i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Personalrommet har utsyn mot skogen på Ellingsrud.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Enkelte vegger i barnehagen er kledd med panel. Det bringe både varme og materialitet inn i lokalene. Samtidig hjelper treverket til med å jevne ut fuktforandringer i luften, og er bra for både akustikk og inneklima. Panelveggene er beiset i to strøk med en interiørbeis.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Innenfor avskrapingssonene er gulvet i grovgarderobene dekket med et vaskbart teppe. Det forhindrer at barna drar med seg skitt og smuss inn.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Selv om vegger og gulv har mye farge, er fargene behagelige og ikke så skarpe at de stikker seg ut.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Annonse

I skogkanten mellom furutrær og fjell på Ellingsrud, og med utsikt mot Østmarka, ligger en av Oslos mest miljøvennlige barnehager. Lia barnehage åpnet i 2018, og er et plusshus med BREEAM-NOR-sertifisering «Very Good». Barnehagen har plass til 130 barn på ti avdelinger.

MILJØBYGG:

Utslippsdata fra alle prosesser under oppføringen analyseres i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Avdelinger med stjerner

ROM MED UTSIKT:

Personalrommet har utsyn mot skogen på Ellingsrud.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Fasaden på det rektangulære bygget i to etasjer er gråbrun og kledd med royalimpregnert, liggende kledning.

Inngangspartiene er markert med gule skjermvegger, og noen av vinduene er fremhevet med gule plater.

Inne er baser og fellesarealer orientert mot uteområdet, mens fingarderobe, toaletter og korridorer er plassert i sentrum, og lengst bak i bygget finnes i hovedsak personalrom og tekniske arealer.

– Vi har jobbet med plasseringen av vinduer for å få inn mye lys i lokalene. Det er brukt store vindusflater, sier M.arch. MNAL Martine Aasvold Skagen hos Lyngstad Arkitekter AS.

ROM I ROMMET:

Fingarderobene i kjernearealet skilles ut ved at gulvet har en gul farge som markerer egne soner. Innergarderobene er ikke delt av med vegger, men er åpne ut mot korridorene.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Teppe og vinyl

BEHAGELIG FARGERIKT:

Selv om vegger og gulv har mye farge, er fargene behagelige og ikke så skarpe at de stikker seg ut.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

– I grovgarderobene er det et vaskbart heldekkende teppe som fanger opp skitt og støv, mens resten av gulvene består av vinyl med skumbakside. Vinyl er et godt valg for barnehager, da det er slitesterkt og lett å vedlikeholde. Det er også gunstig for barn å leke på, sier hun.

Arkitektene ønsket ensartede gulv, men har benyttet farger for å definere rom i rommet. Toaletter og stellerom har fått turkist belegg.

– Barnehagen har i hovedsak platevegger og harde veggflater, og vi ønsket å få inn mer varme og andre materialer. Derfor er enkelte vegger kledd med beiset, liggende panel, og den lyse veggfargen er brutt opp av fondvegger med friske farger, sier Aasvold Skagen.

Elektrisk gravemaskin

PASSIV:

Lia Barnehage er et passivhus og et forsøksprosjekt som skal bruke mye mindre energi enn en vanlig barnehage.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Huset har solceller på taket og en batteribank for lagring av overskuddsenergi. 70 prosent av barnehagens energibehov dekkes av dette. På den fossilfrie byggeplassen var all tomgangskjøring forbudt, og det ble stilt krav til bruk av sertifisert biodiesel og elektriske verktøy.

– Vi hadde både elektrisk gravemaskin og hjullaster på byggeplassen, forteller prosjektleder Erlend Salberg Løe hos Skanska Husfabrikken AS, som bygde elementene til bygget.

Bruken av prefabrikerte elementer har redusert både byggetiden og energibruken til oppvarming og uttørking. Omsorgsbygg og Skanska Husfabrikken har tenkt miljø fra start til slutt, og gjort flere grep både på byggeplass og i bygget.

TELLETRAPP:

Også trapperommet brukes til lek og læring.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Lia Barnehage, Oslo

Kvadratmeter BTA: 1 656 m² i hovedbygg, 161 m² boder og skur

Kostnad: 100 millioner kroner 

Bestiller: Omsorgsbygg Oslo Kommune, Bydel Alna

Entreprenør: Skanska Husfabrikken AS

Arkitekt: Lyngstad Arkitekter AS, ved arkitekt M.arch. MNAL Martine Aasvold Skagen

Landskapsarkitekt: Trifolia Landskapsarkitekter AS

Miljøsertifisering: BREEAM-Nor, Very Good

Ferdigstilt: 2018

Gulvarbeider utført av: Malermester Regnbuen AS

Malearbeider utført av: Malermester Regnbuen AS

Miljøforskning: Utslippsdata fra alle prosesser under oppføringen analyseres i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg.

 

Materialer og farger i prosjektet:

Vegg hovedfarge: NCS 0501-Y10R

Kontrastvegger: Lys grønn: NCS S 1020-G30Y, Mintgrønn: NCS S 2020-B70G, Blågrønn: NCS S 3020-B50G, Gul: NCS S 0540-Y20R, Oransje: NCS S 1050-Y30R, 553 Ascott: NCS 2203-Y13R

Veggplater i grovgarderober: Acrovyn 136 Pearl Grey

Panelvegger, interiørbeis: Beiset trepanel: to strøk 9048 Mokka

Vinylbelegg (1656 m²): I barnehagen er det brukt et slitesterkt, akustisk dempende belegg med skumbakside, 19 dB. Belegget er BREEAM-NOR-godkjent.

Taralay Impression CFT – Cemento Brescia 0543, Taralay Impression CFT – Labyrinth Blue 0527, Taralay Uni CFT – Sun 6268, Tarasafe Ultra CPT – Opal 8701  (gerflor.no)

Fasade: Møre Royal RG26 Grå Tepo Fundermax 0647 Golden Yellow (NCS S 1050-Y10R), RAL: 1018 Sinkgul

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse