I skogkanten mellom furutrær og fjell på Ellingsrud, og med utsikt mot Østmarka, ligger en av Oslos mest miljøvennlige barnehager. Lia barnehage åpnet i 2018, og er et plusshus med BREEAM-NOR-sertifisering «Very Good». Barnehagen har plass til 130 barn på ti avdelinger.
Avdelinger med stjerner
Fasaden på det rektangulære bygget i to etasjer er gråbrun og kledd med royalimpregnert, liggende kledning.
Inngangspartiene er markert med gule skjermvegger, og noen av vinduene er fremhevet med gule plater.
Inne er baser og fellesarealer orientert mot uteområdet, mens fingarderobe, toaletter og korridorer er plassert i sentrum, og lengst bak i bygget finnes i hovedsak personalrom og tekniske arealer.
– Vi har jobbet med plasseringen av vinduer for å få inn mye lys i lokalene. Det er brukt store vindusflater, sier M.arch. MNAL Martine Aasvold Skagen hos Lyngstad Arkitekter AS.
Teppe og vinyl
– I grovgarderobene er det et vaskbart heldekkende teppe som fanger opp skitt og støv, mens resten av gulvene består av vinyl med skumbakside. Vinyl er et godt valg for barnehager, da det er slitesterkt og lett å vedlikeholde. Det er også gunstig for barn å leke på, sier hun.
Arkitektene ønsket ensartede gulv, men har benyttet farger for å definere rom i rommet. Toaletter og stellerom har fått turkist belegg.
– Barnehagen har i hovedsak platevegger og harde veggflater, og vi ønsket å få inn mer varme og andre materialer. Derfor er enkelte vegger kledd med beiset, liggende panel, og den lyse veggfargen er brutt opp av fondvegger med friske farger, sier Aasvold Skagen.
Elektrisk gravemaskin
Huset har solceller på taket og en batteribank for lagring av overskuddsenergi. 70 prosent av barnehagens energibehov dekkes av dette. På den fossilfrie byggeplassen var all tomgangskjøring forbudt, og det ble stilt krav til bruk av sertifisert biodiesel og elektriske verktøy.
– Vi hadde både elektrisk gravemaskin og hjullaster på byggeplassen, forteller prosjektleder Erlend Salberg Løe hos Skanska Husfabrikken AS, som bygde elementene til bygget.
Bruken av prefabrikerte elementer har redusert både byggetiden og energibruken til oppvarming og uttørking. Omsorgsbygg og Skanska Husfabrikken har tenkt miljø fra start til slutt, og gjort flere grep både på byggeplass og i bygget.