Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
INSPIRERE_-Happy Homes og Tiller VGS_FotoHappyHomes.jpg

Foto: Happy Homes

Vil rekruttere til malerfaget

Et samarbeid mellom Tiller videregående skole og Happy Homes Inspirasjon fører til bedre innblikk i malerfaget for elevene. – Som bransje har vi et ansvar for å hjelpe til med rekrutteringen av nye malere, sier Kjetil Brandmo, kjedeleder i Happy Homes.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

I to dager var elever fra Tiller videregående skole på kurs hos Happy Homes Inspirasjon i Trondheim, og fikk innføring i både fargelære og maleteknikker. Eva Marie Hassel Iversen, konseptutvikler og fargerådgiver hos Happy Homes Norge, og malermester Stian Sætereng, Happy Homes Inspirasjon ledet kurset.

Kurset er et initiativ fra Happy Homes Inspirasjon som de håper vil inspirere flere elever til å utdanne seg innen malerfaget. Tilbakemeldingene fra både skolen og elevene har vært positive.

Se flere bilder
Elever fra Tiller VGS

Foto: Happy Homes

INNFØRING: Under kurset fikk elevene en innføring i arbeidsteknikk fra klargjøring av underlag til overflatebehandling.

Inspirere til å velge malerfag

Oppgavene til en maler kan være mange og varierte. Det var dette Happy Homes ønsket å vise til elevene som deltok på kurset. Kjetil Brandmo, kjedeleder i Happy Homes, tror mange av elevene fikk en aha-opplevelse da de fikk bli med på hele kundereisen, fra en idé er skapt til et valg er tatt.

– Det virker som elevene synes det var veldig spennende. Det er viktig å vise frem mangfoldet til malerfaget, og den varierte arbeidshverdagen de kan møte på. Det gledelig å høre at halvparten av elevene som deltok på kurset har valgt malerfag på VG2. Vi håper dagene hos oss var med på å inspirere dem til å ta det valget. Tilbakemeldingene fra lærerne er svært positive, og de setter pris på at vi tar oss tid til elevene og viser dem hvordan en arbeidsdag i denne bransjen kan se ut, sier Brandmo.

Se flere bilder
(f.v.) Salem Moham Salih og Marcuas Drazkowski.

Foto: Happy Homes

FORSKJELLIGE TEKNIKKER: Salem Moham Salih (t.v) og Marcuas Drazkowski fikk eksperimentere med ulike maleteknikker.

Har et ansvar

Brandmo mener at de har et ansvar som aktør i bransjen for å hjelpe til med rekrutteringen av nye håndverkere, og tror det er viktig at det blir arrangert slike samlinger.

– Vi har en oppriktig tro på at vi kan utgjøre en forskjell, og ha en proaktiv holdning til rekruttering. Vi får mye mer tilbake enn det vi gir, og jeg oppfordrer alle andre som har muligheten til å gjennomføre lignende kurs til å gjøre det. I tiden som kommer vil det bare bli viktigere og viktigere for å øke interessen til malerfaget. Dette er noe vi garantert vil gjøre flere ganger, sier han.

Se flere bilder
Kjetil Brandmo, kjedeleder Happy Homes.

Foto: Kristian Owren/ifi.no

HAR ET ANSVAR: Kjetil Brandmo, kjedeleder i Happy Homes, mener bransjen har et ansvar for å hjelpe til med rekrutteringen av nye malere, og det er grunnen til at de arrangerte kurset med Tiller videregående skole.

Vil vise frem mulighetene

Eva Marie Hassel Iversen, Happy Homes Norge, og Stian Sætereng, Happy Homes Inspirasjon, sto for det faglige innholdet under kurset. Hassel Iversen sier de har lagt vekt på å inspirere elevene, og ikke gjøre ting for komplisert.

– Fokuset har vært på å få dem interessert i faget og vise frem mulighetene som finnes gjennom engasjerende og spennende oppgaver. Mange av elevene har fortsatt ikke fylt 16 år, derfor er det viktig å gjøre innholdet lystbetont og motiverende. På kurset fikk elevene en introduksjon i fargelære og fikk se hvordan farger endrer seg med lyset, og hvordan de påvirkes av omgivelsene og andre farger rundt seg. Det er en reell problemstilling du kan få av kunden. De fikk også prøve å male med effektmaling, og fikk se hvordan forskjellige teknikker og verktøy kan gi ulike utrykk og resultat, sier hun.

Elevene påførte effektmalingen med pensel og sparkelspade. Hassel Iversen forteller at ett av verktøyene var mer populært enn de andre.

– De aller fleste syntes sparkelspaden var det verktøyet som var mest spennende å jobbe med. Den er litt mer kunstnerisk, og elevene fikk satt sitt særpreg på resultatet. Vi gikk gjennom bilder for å vise hvordan disse teknikkene har blitt brukt i flere tusen år, og hvordan vi ofte henter inspirasjon fra nettopp historien, sier hun.

Se flere bilder
Elever fra Tiller VGS

Foto: Happy Homes

SPENNENDE: Hedda Stavrum Amundsen syntes det var morsomt å eksperimentere med effektmaling.

Trenger flere håndverkere

I august 2023 vedtok regjeringen å sette av inntil 500 millioner kroner de kommende årene til vedlikehold av norske kirker. Dette innebærer en betydelig etterspørsel etter tradisjonshåndverkere i årene som kommer.

– Dette gir rom for at flere elever som velger malerfaget også har muligheten til å ta en spesialutdanning innen tradisjonshåndverk. Da får de lære om blant annet sjablongmaling, tapetsering og andre tradisjonelle teknikker. Det vil være mange prosjekter som settes i gang de kommende årene, og de som starter utdanningen nå, vil kunne se frem til en spennende arbeidshverdag når de er ferdige på skolebenken. For det forventes stor etterspørsel etter håndverkere, sier Hassel Iversen.

Se flere bilder
Eva Marie Hassel Iversen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ØKENDE BEHOV: Eva Marie Hassel Iversen, konseptutvikler og fargerådgiver hos Happy Homes Norge, sier det vil bli et stort behov for flere håndverkere de kommende årene, spesielt innen tradisjonshåndverk.

Fornøyd lærer

Marius Helbostad, lærer på Tiller videregående skole er veldig glad for at Happy Homes har tatt seg tid til å gjennomføre en slik samling. Han sier at elevene ble tatt godt imot, og skryter av det profesjonelle opplegget som ble gjennomført.

– For vår del har det vært helt strålende. Elevene fikk se ting i praksis som vi vanligvis ikke får dekket på skolen, og de fikk et innblikk i hvordan en arbeidshverdag kan se ut. Opplegget var lagt opp på en profesjonell måte, og elevene fikk bryne seg på flere ulike oppgaver. Mange av elevene har sagt de valgte å gå videre på malerlinjen på grunn av de gode opplevelsene de fikk fra kurset hos Happy Homes.

– Jeg tror slike samlinger har flere positive innvirkninger når det kommer til å øke interessen til faget. Elevene deler de gode opplevelsene og snakker om det til venner og bekjente, noe som er med på å inspirere flere til å velge yrkesfag. Happy Homes fortjener skryt for at de leder an og ønsker å vise frem faget på en måte som bidrar til rekrutteringen av fremtidige malere. Jeg håper flere aktører også kaster seg på og fortsetter det gode arbeidet, avslutter Helbostad. 

Se flere bilder
(f.v.) Marius Holbostad og Stian Sætereng

Foto: Happy Homes

FORNØYD LÆRER: (f.v.) Marius Helbostad, lærer ved Tiller videregående skole, skryter av det profesjonelle opplegget hos Happy Homes. Her sammen med Stian Sætereng, Happy Homes Inspirasjon.

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.