Vi bruker stadig mer penger på oppussing
Det er ingen tvil – nordmenn og -kvinner bruker fortsatt mye penger og ressurser på oppussingsarbeider i egne boliger. Men hvor mye bruker vi, hvem bruker mest og hva bruker vi pengene på?
Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
Tall og prognoserHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 mrd. kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 mrd. kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet.
Med ca. en tredjedel som pusser opp boligen årlig, betyr det at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år.
Partner og markedsdirektør i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.
Hvor ofte...?
Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i. De yngste aldersgruppene <30 år og 30 – 39 år, ligger på topp når det gjelder opppussingsarbeider med en frekvens på hhv. 2,6 og 2,3 år. Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på 4 år.
Ved siden av aldersdimensjonen har inntekt naturligvis også betydning for hvor ofte og hvor mye man pusser opp boligene man bor i, der vi ser en klar tendens til at de med høy inntekt bruker mer og pusser opp oftere enn de med lavere inntekt.
Hvor mye...?
I gjennomsnitt bruker de som pusser opp ca. 100 000 kroner på oppussing av boligen når man først gjør noe. Om vi ser verdien av alle oppussingstiltak i norske boliger opp mot antall husstander i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33 600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig.
Det er naturligvis store forskjeller mellom boligtypene når det gjelder andelen som pusser opp, og hvor mye penger som brukes på denne typen tiltak. De som bor i eneboliger pusser opp i gjennomsnitt hvert 2,5 år og bruker litt over 127 000 kroner når de foretar oppussing. Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis 3 år/47 000 kroner for dem som bor i småhus, og 4 år/54 000 kroner for dem som bor i leiligheter.
Hvor aktive...?
Det er store forskjeller mellom aldersgruppene når det gjelder hvor aktivt man tar del i oppussingsarbeidene selv, og i hvilken grad man setter bort arbeidene til håndverkere. I den yngste aldersgruppen (<30 år) foretas 75 % av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene. Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder.
Hvilke rom...?
Det er også betydelige forskjeller når det gjelder hvor mye penger vi bruker på oppussing av de forskjellige rommene i boligen, samt hvor ofte vi pusser opp disse. Entré/gang og stuen er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert 10. år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftstue, med en oppussingsfrekvens på ca. 20 år.
Forbrukermarkedet er stort og variert. Med rett innsikt representerer dette markedet et hav – av muligheter!
IFI Bransjestatistikk for 2021: Høy aktivitet, mange utfordringer
Hvem pusser opp hva, hvor ofte og mye?
Skumvask til utendørs rengjøring av hus
Forventningene for 2020
Prognosesenteret: I hvilken retning går handelen?
Leder: Fargetrenden vokser fordi det lønner seg
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...