Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
DETALJENE:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Vi besøker dronning Sonjas barndomshjem

Da huset dronningen vokste opp i måtte rives på grunn av utbygging, ble det flyttet fra Oslo til Maihagen på Lillehammer. Nå kan vi besøke det, slik det var på slutten av 1960-tallet da kronprins Harald var fast gjest i all hemmelighet.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Det var gult kjøkken i Tuengen allè 1B.

Vi er der rett etter åpningen høsten 2018, og står i entreen og kikker inn på et gult kjøkken og undres. Kanskje har kongen vår sittet «kjærest» i det gule kjøkkenet, og pratet om løst og fast med sin utkåredes mor? Kanskje impulser derfra har vært med å gjøre ham til den kongen vi er så glad i?

Sonja vokste opp i funkisvillaen i Tuengen Allé 1B i Oslo, og dette var hennes base til hun flyttet inn på Skaugum som kronprinsesse i 1968. I ni år var kronprins Harald, vår kommende konge, en kjær gjest i dette huset – fra han og Sonja ble kjærester, til kong Olav og Stortinget endelig ga sitt ja.

Vi kikker inn på kjøkkenet; ser for oss hvordan de kunne ha sittet ved det lille bordet. Gult er en optimistisk farge, som visstnok stimulerer kommunikasjon. Utsikten mot gaten sees gjennom tynne gardiner, i typisk 1960-tallsstil. Du kan se ut, men de skjermer for innsyn.

– Han satt kanskje der inne. Der ble i hvert fall laget mye god mat, kommenterer konservator Else Braut og peker bort på komfyren.

Braut er en av dem som har hatt ansvaret for å få interiøret på plass så autentisk som mulig. Nå har hun nettopp låst oss inn i den lille entreen, og vi rekker å filosofere litt mens vi tar på oss blå plastsokker. Før besøket har vi sett utallige bilder av huset, men det er noe helt eget å være her; både historien og atmosfæren blir levende.

Se flere bilder
GULT KJØKKEN:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

På det gule kjøkkenet ble det laget mye god mat, og kanskje satt det framtidige kongeparet her og snakket om livet.

Se flere bilder
PLASSBYGGET:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Kjøkkeninnredningen er rekonstruert med kopi av det originale plassbygde kjøkkenet, original fargesetting og tidsriktige gardiner, bord og stoler. Veggene malt i farge blek gul oker S 1015-Y10R.

Ni år i hemmelighet

Tenk, hele i ni år var dette det eneste stedet Kronprinsen kunne treffe sin Sonja. Her hjemme hos mamma Dagny Haraldsen kunne de være seg selv – unge og forelsket – men i hemmelighet. Ni år er lenge.

Selv om det var på beste vestkant og vi befinner oss blant byens borgerskap, var det likevel et hus av folket. Kanskje impulser herfra, gjennom alle disse årene har vært med å gjøre Kong Harald til den rause og inkluderende kongen vi er så glad i? Vi vet jo at miljø og omgivelser påvirker oss. 

Vi slipper kongen der, og fortsetter inn i dronningens barndomshjem. Konservator Else Braut guider oss. Det er hun som har hatt hovedansvaret for å gjenskape huset og miljøet.

Fra Oslo til Maihaugen

Konservatoren forteller at de har jobbet på samme måte med dette som med de øvrige husene i boligfeltet, der de har samlet hus fra de ulike tiårene etter 1900.

– Vi ønsker ikke bare å gjenskape hus fra en gitt tidsepoke, men hjemmet til en spesiell familie, forteller Else Braut.

For Maihaugen var det et lykketreff da de fikk tilbud om Dronningens barndomshjem. Huset skulle rives på grunn av utbygging, og Maihaugen ønsket et funkishus fra denne epoken.

Huset er tegnet av arkitekt Ernst Motzfeldt, og er typisk for funkisstilen som ble populær over hele landet utover på 1930-tallet. Utvendig er huset tilbakeført til slik det var som nytt i 1935. Interiøret er gjenskapt slik det var i 1968, da kronprins Harald og frøken Sonja endelig kunne gå ut på trappen som et offentlig par til ventende fotografer og journalister.

Se flere bilder
TUENGEN ALLÉ:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Dronning Sonjas barndomshjem fra Tuengen Allè i Oslo er gjenreist på Maihaugen på Lillehammer og åpent for besøkende.

Alt er på plass igjen

Huset var pusset opp og er bygget om siden den gang, så teamet fra Maihaugen hadde en stor jobb både håndverksmessig og med interiøret. Det er summen av mange detaljer som skaper den rette atmosfæren.

Vi er inne i hallen. Den er mørk. Tak og vegger er kledd med gabonfiner, som er farget mørk brun og rammet inn av sorte lister. En rød sofa, og litt dagslys som siver inn gjennom blyglassvinduer lyser opp.

Stuen innenfor er lys. Solen flommer inn gjennom typiske funkisvinduer, men ellers merkes den stramme funkisstilen lite her inne. Interiøret viser at det var voksne folk som flyttet inn og tok med seg en eldre stil. Her er vi hjemme hos familien Haraldsen.

Se flere bilder
HALLEN:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Det skinner blankt i de gjenskapte plateveggene. Stolene som i alle år sto i hallen er på plass igjen, det samme keramikkfatet på bordet. Fatet er laget av Erik Pløen.

Se flere bilder
BLYGLASS:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Originale blyglassvinduer, tegnet av Borgar Hauglid, er tilbake på plass i hallen og stuen. Her en detalj fra vinduet i hallen.

Levende kildemateriale

Det meste av interiøret i huset er originalt.

Dronningen og hennes familie har vært rause med å donere ting og møbler til museet. Og dronningen selv har vært med som konsulent slik at farger og detaljer stemmer.

Else Braut forteller at i tillegg til dette, har også gamle bilder vært en god kilde for å få på plass flere viktige detaljer. 

– Her kunne vi zoome inn på for eksempel gardiner og gardinoppheng, og forskjellige småting, slik at det vi måtte gjenskaffe ble så likt det originale som overhode mulig. Dette er slike ting folk gjerne har kvittet seg med, sier hun og viser fram en blå bordbrikke som er i samme farge som sofaen.

Se flere bilder
TELEFON:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hos familien sto telefonen på husfruens skrivebord i stuen.

Se flere bilder
ORIGINALT:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Det meste av møbleringen i stuen er original, og gitt til Maihaugen av familien. Og peisen klarte flyttingen uten en skramme.

Spor etter gamle materialer og farger

For håndverkerne var det en utfordring at alt av originale veggflater fra 1960-tallet var borte og måtte rekonstrueres.

– Heldigvis fant vi rester av tapet under listverk. Spor etter gabonplatene i hallen fant vi i skapet på den røde sofaen, sier Frank Atle Sæhl Larsen, arbeidsformann for håndverkerne. Han er innom huset som snarest, for jobben er ikke ferdig enda. Rommene i andre etasje skal restaureres til vinteren, og nå skal han ta mål for å bestille gulvbelegg og tapet. Han forteller at det kan det være litt av et detektivarbeid å finne ut av materialer og hvordan ting er gjort i slike restaureringer. Selv om de har gamle tegninger er det ikke sikkert at beskrivelsene er fulgt, det beste er å lete seg fram til gamle spor.

Den største utfordringen var veggplatene i hallen. Løsningen fant de etter hvert hos en båtbygger. Tekstiltapetet i stuen og halmtapetet i spisestuen er rekonstruert av Biritapet. Tak, listverk og vegger på kjøkkenet er malt i originale farger, blandet etter fargeprøver som er skrapt fram bak flere nyere malingslag.

Se flere bilder
SPOR:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Da gjenreisingen tok til var alle vegger fra 1960-tallet borte, men skapet i den røde sofaen skjulte nyttige spor. De ble tolket av en båtbygger som løste plategåten.

Se flere bilder
STILKMIKS:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Det blå taket i spisestuen er typisk for 1950-tallets funkisstil. Det massive eikebordet og stolene var med på flyttelasset da huset sto ferdig i 1935.

Et ekte hjem

Det var en rørt Dronning Sonja som sto for den høytidelige åpningen i august i forbindelse med feiringen av 50 års bryllupsdag. Da tårene trillet, visste de som hadde stått for gjenoppbyggingen at de hadde lykkes med å gjenskape atmosfæren.

Som besøkende opplever vi å komme tett på dronningen og familien. Med jazzmusikk som strømmer ut av radiokabinettet i stuen, lun atmosfære og personlig stil så virker det som om noen bare er ute en tur. Og vi skjønner hvor Dronningens interesse for kunst og interiør stammer fra. Det kjennes fint at dette er en del av historien til kongeparet vårt.

Se flere bilder
BRIKKE:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Den blå brikken matcher sofaen ved peisen, og med den detaljen på plass var det meste klart til gjenåpningen.

Slipemateriell for alle gulv
Produktaktuelt

Slipemateriell for alle gulv

IBG introduserer Proline – en komplett serie av høykvalitets slipeprodukter spesialdesignet for å møte alle behov i gulvslipeprosessen. Enten du jobber med hardt tregulv eller betongoverflater,...

Hotellstil med Art deco-preg
Produktaktuelt

Hotellstil med Art deco-preg

Eijffingers nye kolleksjon Gilded er en fusjon av moderne hotellstil og Art deco. Med silkeglans og overdådige palmeblader, blomstermønstre og skire blonder og skimrende glassperler...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.