FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Snapshot_34-2.jpg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Vårstell med huset – de tre første trinnene

Det er mye huseieren kan henge fingrene i, når huset og uteplassen skal gjøres klar for en ny sesong. Rekkefølgen som oppgavene utføres i, er avgjørende for hvordan resultatet blir. Her er ekspertenes tre beste tips til deg som skal veilede kunden!

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Forestående husvask, beising av terrassen, kanskje maling av en fasadevegg eller i hvert fall vårens vindusvask, vil føre kundene til faghandel og byggevarebutikk. Listen over huseierens gjøremål kan bli lang.

Ved å ta vedlikeholdet i tur og orden, blir oppgavene både overkommelige og arbeidet effektivt. For ikke å sabotere allerede utførte prosjekter, spiller rekkefølgen en viktig rolle.

1. Vårsjekken

En av de første fine dagene kan med fordel brukes til å gå en tur rundt eget hus. Tursekken trenger ikke å bli tung; notatbok, mobilkamera og kanskje en håndverkskniv eller liten, flat skrutrekker er fint å ha. Det samme er en 10-kronersmynt og et termokrus med kaffe. Så brukes en god halvtime på å danne seg et bilde av tingenes tilstand.

Med øynene åpne for tegn på forfall og behov for vedlikehold brukes mynten til å skrape forsiktig på horisontale kledningsdeler for å se om malingen fortsatt har god vedheft.

– En mynt er bedre enn en kniv, fordi den ikke er like skarp og skader ikke malingfilmen, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Knivspissen eller den lille skrutrekkeren skal møte hard motstand i treverket, ellers kan det være fare for råte. Test gjerne på vinduskarmer, vindskier og endeved.

TIPS! Finnes det tegn til at vinduene må pusses, at den mest solutsatte veggen bør få et strøk maling eller at beisen på terrassen trenger å fornyes, er det en god idé å sette seg ned i en lun krok for å drikke den medbrakte kaffen og lage en plan over når de ulike arbeidene skal utføres.

Se flere bilder
test av vedheft

Foto: Chera Westman/ifi.no

SLÅ MYNT AV SOLA: Bruk en mynt som har litt avrundet kant for å sjekke om malingen sitter godt fast, tipser Lars Petter Rustan hos Jordan.

2. Solveggen først

Det kan være fristende å starte med å vaske og beise terrassen. Dog er det lurere å ta husveggen bak først, før terrassen vaskes. Ved motsatt rekkefølge skylles skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og den jobben må sannsynligvis gjøres en gang til.

– Samtidig kan vaskekjemikaliene som brukes på husveggen, skade behandlingen på treplattingen slik at det oppstår skjolder i beisen, sier Rustan.

Den som vasker vinduene før fasaden vaskes og eventuelt males, bør også forberede seg på å ta i hvert fall utsiden av glasset etterpå også.

TIPS! Det helt ideelle maleværet over +16 °C og overskyet, men det går fint å male eller beise fasaden i både høyrere og lavere temperaturer enn dette. Vanntynnede produkter skal ikke brukes når det blir under +5 °C før behandlingen har tørket.

Se flere bilder
vask av fasade

Foto: Kristian Owren/ifi.no

SOLVEGGEN: En grundig vask av huset bør man gjøre med jevne mellomrom: helst hvert år, og minimum hvert tredje år. Du er ikke avhengig av finvær for å gjøre vaskejobben, men temperaturen bør holde seg på et tosifret tall på pluss-siden.

3. Terrasse

Hverken påske eller 17. mai er egnet som målstrek å ta sikte på for når terrassen skal være ferdigstelt. Det viktigste er ikke en dato i kalenderen, men temperaturen i løpet av døgnet og i hvilken grad treverket har rukket å tørke ut. Restfukten i treverket kan riktig nok være til god hjelp når vinterens skitt og smuss skal fjernes.

– Jeg forstår at mange er fristet til å beise terrassen før 17. mai, men her vil jeg råde folk til å være mer tålmodige. Det tar litt tid før man blir kvitt all restfukt fra terrassebordene, og jeg ville ventet med å påføre ny beis til etter vi har hatt noen flere gode solskinnsdager. Men å starte sesongen med en grundig rengjøring av terrassegulvet er derimot en god idé, råder Enrico Bastiani hos Nordsjö.

TIPS! I teorien er det OK å vaske både hus og uteplass når faren for frost er over. Men det er en fordel å vente med terrasserengjøringen til temperaturen ligger på minst 10 grader gjennom døgnet. Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket får sjanse til å tørke godt etterpå.

Se flere bilder
terrasse trenger stell

Foto: Chera Westman/ifi.no

FROSTFRITT: Tør du ha hageslangen tilkoblet, uten å være redd for at kranen fryser, kan du i teorien også vaske terrassen eller fasaden på huset.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.