Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Varmt-og-avkjølende-TREDIMENSJONELL-FotoNorskDun.jpg

Foto: Norsk Dun

Varmt og avkjølende med samme materiale

Dun holder deg varm i kulda. Dun kan også kjøle deg ned og transportere vekk fukt slik at det ikke blir klamt. De unike egenskapene til denne fjærdrakten gjør det perfekt til puter og dyner – uansett hvilken temperatur hver enkelt person foretrekker.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Gravfunn viser at jernaldermenneskene brukte dun i fjær og puter allerede for 1500 år siden. Også vikingene visste å fôre klær med et av naturens beste isolasjonsmaterialer – ederdun.

I dag er ærfulgen fredet, men fra forlatte reir sankes fortsatt dun i liten skala, uten at fuglene skades eller forstyrres. Mens ederdun er dyneverdens Rolls Royce, er dun og fjær fra moskusand og gjess mer som en fin Volkswagen å regne. Og hvis vi fortsetter sammenligningen med biler, vil noen syntetfibre i dyner og puter bli en Lada.

– Vi bruker dun fra and, gås og ærfugl i våre puter og dyner, forteller Trygve Ullersmo hos Norsk Dun. Han har jobbet med dun siden 1991, og utdanner forhandlerne om egenskapene til, og fordelene med dun og fjær.

Se flere bilder
mann i blå klær ved dyner

Foto: Chera Westman/ifi.no

DUNEKSPERT: Helårsdyner er en dårlig løsning, mener dunekspert Trygve Ullersmo hos Norsk Dun. Dunfibrenes unike evne til å holde på luft, gjør det mulig å spesialdesigne dyner som holder deg varm om vinteren og sval om sommeren. – Optimalt bør du ha tre dyner, sier han. 

To og tre dimensjoner

Den store forskjellen mellom dun og fjær er at dunet er tredimensjonalt og formet som en ball, mens fjær er flate. Dun er fluffy og lett, og fjær gir stabilitet. Dun har heller ingen stilk som kan stikke seg ut av trekket.

– I våre puter bruker vi oftere en blanding av dun og fjær, eller en kjerne av fjær med dun rundt om, dynene har oftest høyere prosentuell andel dun enn fjær, sier han.

Fjær i puter vil i økende grad gi støtte til hodet, men blir det for mange av dem blir puten for hard. Jo mer fjær og jo større fjær, jo tyngre blir produktet. Bestselgerne blant dynene hos Norsk Dun har en 90/10-kvalitet. Det betyr at 90 prosent av fyllstoffet består av dun, mens kun 10 prosent er fjær. Tommelfingerregelen er at jo mer dun det er i forhold til andelen fjær, dess bedre er kvaliteten og isolasjonsevnen til dynen.

Se flere bilder
fjær

Foto: Chera Westman/ifi.no

FLATE FJÆR: Fjær er et rimelige materiale enn dun, og danner et mer kompakt fyll. Derfor blandes gjerne dun og fjær til fyll i puter og dyner. 90/10, er en vanlig miks, der 90 prosent er dun og 10 prosent fjær. 

Spretter tilbake

Akkurat som ved lag-på-lagbekledning på vinterstid, der det er luften mellom kleslagene som sørger for at du holder deg varm, er det luften som får plass mellom dunfibrene som står for isolasjonen som varmer opp og kjøler ned. En dundyne vil derfor holde oss varme om vinteren, og virke avkjølende om sommeren. Luften gjør også at dynen eller puten kan gjenta sin opprinnelige fluffighet etter hver gang den blir belastet og presset sammen.

– Forskjellen mellom dun og syntetiske materialer er at dunet også «puster». Det trekker til seg fukt og transporterer den ut slik at det ikke blir klamt. Hvis du rister dundynen hver dag, gir du den litt ekstra hjelp til å bli kvitt fuktigheten etter natten, sier han.

Kvaliteten på dunet måles i dets bæreevne: hvilken evne det har til å holde på luft som isolerer. Bæreevnen måles i den standardiserte enheten CUIN, som er et akronym for Cubic inch. Skalaen går fra 100 til 1100, og jo høyere tall, dess bedre kvalitet.

Se flere bilder
dundyne og dunpute

Foto: Chera Westman/ifi.no

SLITESTERKT: Dunfibrene er slitesterke og gjenopptar den opprinnelige luftige formen, nesten uansett hvor mange ganger de presses sammen. 

Personlige preferenser

Alle mennesker har forskjellig trivselstemperatur. Noen vil ha det varmt, andre koker over dersom dyna er for varm. Kombinasjonen av et høyt CUIN-tall og en høy eller lavere fyllvekt i produktet forteller om dynen er av god kvalitet og om den er varm eller sval.

– Norsk Dun bruker dunkvaliteten 725 CUIN eller mer i både varme og svale dyner. En sval dyne fyller vi med cirka 280 gram, medium-dyner har 500 gram fyllvekt, og en varm dyne inneholder minst 750 gram fyll av dun og fjær.

– Det er altså fyllvekten som gjør dynen varm eller sval. Vi er alle forskjellig, og trenger ulike varme dyner til ulik tid på året. Alle bør ha tre dyner: en sval, en medium og en vinterdyne. Absolutt ikke helårsdyne, sier Trygve Ullersmo.

Se flere bilder
fabrikk lager dyne

Foto: Chera Westman/ifi.no

LETT OG LETTERE: I fabrikken på Mysen lager Norsk Dun puter og dyner med dun og fjær som fyllstoff. Hvor mange gram som hver dyne fylles med, bestemmer om den oppfattes som varm eller sval. En vinterdyne kan inneholde opp mot 800 gram dun og fjær, mens en sommerdyne inneholder under 300 gram. Et tettvevet bomullstrekk med sydde kanaler holder dunet på plass. 

Mer informasjon
Les mer
Helse og velferd på etiketten

Alt dun er sertifisert i henhold til Downpass, et system som dokumenterer at dun og fjær som brukes som fyllmateriale i blant annet dundyner og -puter, er etisk forsvarlig og sporbart. Dette garanterer at fuglene ikke holdes i bur, ikke tvangsfores og at dun og fjær ikke utvinnes fra levende fugler. For å kunne bruke Downpass-merket på produktene skal man som produsent sikre at det utelukkende brukes dun og fjær fra kontrollert dyrehold.

– Dunet er et restprodukt etter matproduksjon, og ingen dyr lider ved plukking av fjær. Dyrene er heller ikke tvangsforet. Dette er det stort fokus på både fra oss og internasjonalt, vi samarbeider utelukkende med produsenter som har samme høye krav som oss, siger Trygve Ullersmo.

At produktet i tillegg er merket med Downafresh, gjør at kunden kan være trygg på at dunet er vasket og ikke inneholder bakterier eller andre organiske rester. Den internasjonale standarden EN 12935 stiller strenge krav til vask og rengjøring.

I motsetning til hva noen tror, er dunputer og dundyner godt egnet for personer med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler slike produkter på lik linje med søsterorganisasjonene i Sverige og Danmark.

NOMITE-merket er en garanti for at dunproduktet ikke kan inneholde husstøvmidd siden trekket som pakker inn fjær og dun er så tett vevet at støvmidd ikke kan trenge ut gjennom det. Produktet er derfor også godt egnet for personer med allergi mot husstøvmidd.

Norsk Dun har også sertifisert produktene i henhold til Oeko-Tex® Standard 100, produktklasse 1, som regulerer krav til kroppsnære tekstiler. Det bekrefter at produktene ikke inneholder helseskadelige kjemikalier. 

Se flere bilder
Meet the makers-FotoCheraWestmanIFIno-89.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

INFORMASJON: På vaskelappen og etikettene på puter og dyner fremgår mye nyttig informasjon om produktet. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.