FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
UNIVERSELL UTFORMING_FotoDanaLim.jpg

Foto: Dana Lim

Universell utforming: Tilrettelegging for alle

Universell utforming handler om å skape omgivelser som er tilgjengelige og brukbare for alle, uansett alder eller funksjonsevne. Dette betyr et samfunn som er tilrettelagt for alle. Taktil merking spiller en nøkkelrolle i denne tilretteleggingen.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Med spennende prosjekter som bybanetraseen ved Haraldsplass og Bergen rådhus viser Dana Lim, som leverer produkter innen taktil merking fra Genisis Global Systems, hvordan universell utforming kan implementeres effektivt.

– Teknologiske løsninger og nye regelverk vil videreutvikle tilnærmingen til universell utforming og bidra til et enda mer tilgjengelig samfunn, sier Lorentz Stuhr, distriktssjef Hordaland og ansvarlig Genesis GS hos Dana Lim.

– Fremtidige innovasjoner innen universell utforming kan omfatte avansert teknologi som sensorer og kunstig intelligens for sanntidstilpasning, sier han.

Et hav av muligheter

Universell utforming er et omfattende fagfelt som ofte er mindre kjent for folk flest. Stuhr fremhever noen av de mest vanlige variantene innen dette området.

– Eksempler på vanlige typer universell utforming inkluderer ledelinjer, farefelt og trappeneser. Ledelinjer hjelper synshemmede med å navigere, farefelt advarer mot potensielle farer som trapper eller overgangsfelt, og trappeneser markerer trappetrinn tydelig for å forhindre fall. Andre eksempler kan være rullestolramper, automatiske døråpnere og lydsignaler ved fotgjengeroverganger, sier han.

Se flere bilder
Lorentz Stuhr fra Dana Lim

Foto: Dana Lim

UNIVERSELL UTFORMING: – Vanlige typer universell utforming inkluderer ledelinjer, farefelt og trappeneser. Ledelinjer hjelper synshemmede med navigering, mens farefelt advarer om farer som trapper og overgangsfelt, sier Lorentz Stuhr.

Standarder og retningslinjer

Ved utforming og plassering av taktil merking er det viktig å følge etablerte standarder og retningslinjer for å sikre effektivitet og universell tilgjengelighet, forklarer Stuhr.

– I Norge bør taktil merking følge NS 11001-1:2009 for universell utforming. Denne standarden spesifiserer at oppmerksomhetsfelt og varselfelt skal plasseres foran trappeoppganger og ramper. Merkingene må ha god kontrast og være følbare, samt være brede nok og fri for hindringer. Materialene må være holdbare og sklisikre for langvarig bruk og sikkerhet, sier han.

Se flere bilder
Trapp ved Haraldsplass i Bergen

Foto: Dana Lim

VARSELFELT: Ifølge NS 11001-1:2009 skal oppmerksomhetsfelt og varselfelt plasseres foran trappeoppganger og ramper.

Kan tilpasses ulike miljø

Taktil merking er en viktig del av universell utforming og kan tilpasses ulike miljøer. Innendørs kan taktile markeringer på gulv og skilt gi blinde og svaksynte nødvendig veiledning, slik at de lettere kan orientere seg og finne frem til veier, trapper og romfunksjoner.

– Utendørs kan taktil merking på gangveier og offentlige plasser bidra til økt sikkerhet ved å markere viktige punkter som innganger og fareområder. Offentlige områder må ofte oppfylle spesifikke krav til taktil merking, mens private områder kan tilpasses for å møte individuelle behov og forbedre brukeropplevelsen. Når taktil merking integreres effektivt, kan det både øke tilgjengeligheten og forbedre sikkerheten i både innendørs og utendørs miljøer.

Se flere bilder
Ledelinjer i Rådhuset i Bergen.

Foto: Dana Lim

LEDELINJER: Innendørs kan taktile markeringer på gulv og skilt gi blinde og svaksynte veiledning, slik at de lettere kan finne veier, trapper og romfunksjoner. Her er ledelinjer inne på rådhuset i Bergen.

Spennende fremtid

Lorentz Stuhr er overbevist om at universell utforming vil fortsette å utvikle seg og i fremtiden inkludere flere teknologiske løsninger, som kunstig intelligens (KI).

– Fremtidige innovasjoner innen universell utforming kan omfatte avansert teknologi som sensorer og kunstig intelligens for sanntidstilpasning. Smart teknologi, som interaktive skilt og navigasjonsverktøy, kan forbedre tilgjengeligheten ytterligere, mens fleksible materialer og nye konstruksjonsmetoder kan gjøre det enklere å integrere taktil merking, sier han.

Mange kule prosjekter

Genesis og Dana Lim har allerede deltatt i flere spennende prosjekter, spesielt i bergensregionen. Da Fargemagasinet spurte om hvilke prosjekter de er særlig stolte av, måtte Stuhr tenke seg litt om før han fremhevet to spesielle prosjekter: bybanetraseen ved Haraldsplass og Bergen rådhus.

– Vi er stolte av alle prosjektene hvor vi har levert taktil merking. Et av de mest synlige prosjektene er bybanetraseen ved Haraldsplass, nær Haukeland Universitetssykehus i Bergen, hvor vi leverte taktile markeringer i rustfritt stål med antisklifunksjon, sier han.

Se flere bilder
Bybanetraseén i Bergen.

Foto: Dana Lim

BYBANETRASEEN: Til Bybanetraseen ved Haraldsplass, nær Haukeland Universitetssykehus i Bergen, har Dana Lim leverte taktile markeringer i rustfritt stål med antisklifunksjon.

– Vi har også levert taktil merking til Bergen rådhus, noe som bidrar til økt tilgjengelighet og sikkerhet i bygningens offentlige områder. Det er veldig spennende å få være med på å styrke sikkerheten i så viktige bygg, avslutter Stuhr.    

Se flere bilder
Inngangspartiet til Rådhuset i Bergen.

Foto: Dana Lim

RÅDHUSET I BERGEN: Et av prosjektene Dana Lim har levert taktil merking til er Bergen rådhus. Det bidrar til økt tilgjengelighet og sikkerhet i bygningens offentlige områder.    

Mer informasjon
Les mer
Nye krav i 2025

Fra 2025 vil kravene til universell utforming også omfatte eksisterende boliger, ikke bare nye byggeprosjekter.

– Dette innebærer at eksisterende bygninger må tilpasses for å sikre tilgjengelighet for alle, noe som kan inkludere installasjon av ledelinjer, trappeneser og sklisikre overflater. Målet er å gjøre boliger tryggere og mer tilgjengelige for personer med ulike funksjonsevner, sier Lorentz Stuhr.

Bjelin med ny region-KAM
Nytt om navn

Bjelin med ny region-KAM

Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.