Lite ante brødrene Tjugum at da de utførte kjemiske eksperimenter på kjøkkenet i midten av 1970-tallet, grunnla de en moderne hjørnestensbedrift i innlandskommunen Nord-Odal. Brødrene Odd Magnus og Olav Geir Tjugum utviklet tilsetningsstoffer til betong, mørtler og herdeplastprodukter som gjorde at den bedre kunne stå imot påvirkning fra salt hav og sur vind, noe som den fremvoksende norske offshore-næringen trengte. Resultatene ble gode, og løste en floke under oppbyggingen av det norske oljeeventyret.
Eksperimentene ble starten på selskapet Rescon, som i dag er en del av det globale konsernet Mapei, med det norske hovedkontoret, forsknings- og utviklingsavdeling og et stort produksjonsanlegg godt plantet på stedet der brødrene holdt til.
Fortsatt er problemløsing for byggebransjen hovedoppgaven til bedriften; enten en fasade skal pusses opp, et svømmebasseng tettes, en jernbanetunnel anlegges eller det skal legges gulv i et nytt kontorbygg, har Mapei produkter og løsninger. Og håndverkere over hele Norden og Baltikum tar daglig imot sjåfører med biler lastet med norsk sparkel, avrettingsmasse, flytavretting lim eller overflatebehandlinger som epoksy- eller PU-basert gulvmaling fra fabrikken.
NORSK OG ITALIENSK: Mapei AS har satt Nord-Odal kommune med cirka 5 000 innbygger på verdenskartet. Her ble selskapet Rescon stiftet i 1976, og som senere ble kjøpt av det italienske konsernet Mapei S.p.A. I dag er det norske selskapet en del av et verdensledende konsern innen produksjon av lim og kjemiske produkter for byggebransjen. Konsernet satser på Norge; overskuddet fra virksomheten investeres lokalt, og i oktober 2019 åpnet en ny pulverfabrikk, nytt lager og transportkontor på fabrikkområdet i Sagstua. Investeringen på 190 millioner kroner førte til at norske Mapei nå har den femte største av i alt 81 fabrikker i konsernet.
«Made in Norway»
– Uansett om det i prosjektet skal være parkettgulv, belegg, tepper eller fliser, har vi produktene som trengs til installasjon av alt fra undergulv til det ferdige gulvet, sier Federica Mudu, produktsjef gulv for Norden og Baltikum hos Mapei.
– Her på Sagstua har vi 24 000 kvadratmeter fabrikk under tak, og et internasjonalt forsknings- og utviklingssenter. I fabrikken produserer vi 90 prosent av alle produkter som vi selger på vårt nordiske og baltiske marked. Vi er veldig norske på den måten at de fleste produkter for Norden utvikles her. Vi er en distriktsindustri som skaper lokale arbeidsplasser. Alle, fra de sjåfører som leverer flytsparkel til byggeplassen, til personalet i fabrikken, er lokalt boende arbeidskraft, sier hun.
EN PARTNER: – Vi skal være en partner for deg som bygger – uansett om du er arkitekt, entreprenør eller håndverker. Mapei er en eier som gir rom for oss å være lokale. De har også investert mye i Norge, nå har vi et område på 24 000 kvadratmeter under tak, med stort laboratorie, sier Federica Mudu, produktsjef gulv.
Forskningsbasert
Arbeidet til Federica handler om å finne ut av hva Mapei kan gjøre for å hjelpe håndverkeren: å løse problemer og finne hvilke produkter som trengs.
– Vi snakker med kunder, får inn telefoner og spør håndverkere om hva som ville gjøre jobben deres lettere og mer effektiv. At vi er tett på kundene gjør at vi kan utvikle produkter, løsninger og produksjon som ikke bare er tilpasset norsk klima, men også den norske måten å bygge på, sier hun. Federica har en tung teknisk bakgrunn, med italiensk mastergrad innen kjemisk industri og en norsk doktorgrad i uorganisk kjemi. Interessen ligger i å finne ut hvordan kjemien kan brukes for å løse problemer – først innen legemiddels- og næringsmiddelindustrien, så ved utvinning av naturgass i Nordsjøen, og i nå byggeindustrien.
– Jeg bruker mye tid på å holde meg oppdatert på internasjonal forskning og utvikling, og er opptatt av å få frem riktig informasjon – informasjon som er basert på fakta og verdier som kan verifiseres. Troen at «det går sikkert bra» er ikke godt nok for meg. Jeg vil være sikker på det som vi i Mapei formidler, forteller hun.
FOR GULV OG UNDERGULV: Mapei leverer produkter til installasjon alt fra undergulv til ferdig gulv, for alle gulvtyper: parkett, belegg, tepper og fliser etc. Produktspekteret omfatter sparkel, avretting, flytavretting, lim, med mer, og 95 prosent av alt som selges på det nordiske markedet er også produsert i Norge.
Bygger på kunnskap
Kunnskapen bruker hun og Mapei i både utvikling av produkter, tilpassinger og i informasjon om produktene, å holde webinarer og kurs for kunder. Kompetanseutvikling for både egne ansatte og kunder henger høyt; selskapet har egen Mapei Academy og kundesenter på Sagstua, med både digitale kurs og utdanninger ved fabrikken for samarbeidspartnere, ingeniører, arkitekter og kunder, og er lærebedrift i industriell produksjon.
– Normalt holder vi mange kurs ved vårt kundesenter på Sagstua. I disse koronatider har vi satset på mange webinarer med bra suksess.
I samarbeid med Høyskolen Innlandet i Kongsvinger utdannes et 40-talls ledere og mellomledere i bærekraftig forretningsutvikling, sier Peter Fekete, Marketing Manager for Norden og Baltikum.
Vil gå foran
Målet for konsernet ligger høyt. Norsk Mapei-teknologi og kompetanse skal være verdensledende – innen fjellsikring, overflatebehandling og vanntetting for offshore og onshore, for energiproduksjon og samferdselsprosjekter over og under vann og i fjell.
– Vi skal løse utfordringer for de mest krevende prosjektene i Norge og internasjonalt. Vi skal være en pådriver og forskningspartner for norske og internasjonale sement- og betongprodusenter, for å løse bedriftens miljøutfordringer og bidra til en vesentlig reduksjon i CO2-utslipp fra sementproduksjon.
– Vi skal utvikle løsninger for alle som bygger. Vårt viktigste kundeløfte er å alltid være ett skritt foran, og en partner for dem som bygger. For å lykkes prøver vi å spille på lag med dem som kan mer enn oss, som dyktige håndverkere for eksempel, avslutter Peter Fekete.
SLITESTERKET GULV: Mapei har ikke kun produkter for undergulvet, men også for selve gulvet. Med Ultratop-systemet kan du blande sammen flere farger, oppnå en terrazzo- à la veneziana-effekt med forskjellige tilslag eller ha en ren, polert overflate. Det er bare fantasien som setter grenser for de estetiske mulighetene, sier Federica Mudu.