Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Parkettressurs-FotoTarkett.jpg

Foto: Jonas Lindström/Tarkett

Tryg og Recover blir med på parkettgjenvinning

Tryg forsikring og Recover går inn i ReStart, og skal i forsikringssaker samle inn parkett som kan gjenbrukes. Årlig rives hele 74 000 kvadratmeter gulv, etter kun vannskader i Norge.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Tre aktører fra ulike bransjer – Tryg Forsikring, Recover og Tarkett, inngår nå et samarbeid gjenvinning av parkett. Tregulv og parkett som rives ved forsikringssaker og som fortsatt kan brukes, skal gjenvinnes og få nytt liv. 

Dette er et pilotprosjekt innenfor rammene for ReStart-programmet, og ble startet i desember 2023. Første halvdel av 2024 vil brukes til å høste erfaringer og tilpasse prosessen der man underveis ser at det er hensiktsmessig.

Stort potensial

Tryg fjerner totalt 74 000 kvadratmeter gulv fra vannskader årlig. Det gir en pekepinn på gjenvinningspotensialet for parkett med materiell fra forsikringsselskapets kunder.

– I vårt bærekraftarbeid har vi et ekstra fokus på gulv og parkett. Sammen med våre skadebegrensningspartnere jobber vi hele tiden for å redde og bevare mest mulig av verdifulle ressurser, og dermed få ned forbruket av nytt gulv, forteller skadedirektør for bygningsskader, Steffen Andreas Gjørva i Tryg Forsikring.

Se flere bilder
parkettrester etter riving

Foto: Tarkett

PARKETT FOR GJENBRUK: I et samarbeid mellom Tryg forsikring, Recover og Tarkett skal gamle parkettgulv som rives i forsikringssaker, sendes tilbake til produsenten for å brukes i produksjon av nye parkettgulv.     

Toppsjiktet gjenbrukes

Samarbeidet mellom de tre aktørene skal bidra til at verdifulle ressurser blir brukt i nye produkter.

– Frem til nå har det vært normal prosedyre å levere gulv til et avfallsanlegg. Vår returløsning redder viktige ressurser, samtidig som sirkulære løsninger handler om å redusere klimaavtrykket. Det forutsetter innovativ materialbruk, sier Per Olaf Øxseth, som er administrerende direktør for Tarkett.

Innenfor ReStart-prosjektet henter Tarkett materiell fra skadestedet, og sender det til egen fabrikk som gjenvinner parketten. Eikelaget på toppen av gulvet demonteres, og videreforedles til toppsjikt på ny eikeparkett.

– Eik er en verdifull og etterspurt ressurs. Ved at vi jobber sirkulært, reduserer vi dermed uttaket av nye råvarer, sier Per Olaf Øxseth i Tarkett.

Se flere bilder
mann gjør toppel opp

Foto: Chera Westman/ifi.no

BEDRE FOR KLIMA: – Frem til nå har det vært normal prosedyre å levere gulv til et avfallsanlegg. Vår returløsning redder viktige ressurser, samtidig som sirkulære løsninger handler om å redusere klimaavtrykket. Det forutsetter innovativ materialbruk, sier Per Olaf Øxseth, Tarkett.

Mer bærekraftig å gjenvinne

Hvert år selges det omtrent 2,6 millioner kvadratmeter med parkett i Norge. Etter en vannskade er det gulvet som oftest blir rammet, og avtalen skal sørge for en sirkulær modell for gjenvinning av gulv som må rives.

– Det sørger for mer effektiv ressursbruk, økt materialgjenvinning, og reduksjon av CO2-utslipp, sier Gjørva.

I Recovers bærekraftstrategi er FNs bærekraftmål nummer 12 «Ansvarlig forbruk og produksjon» og 13 «Stoppe klimaendringene» - definerte som sentrale.

– Det er derfor naturlig for oss å ta del i et viktig miljøsamarbeid som bidrar positivt på mange områder sier Alfred Hegnar, CCO i Recover.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.