FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
ReStart-Tarkett-innsamling-1.jpg

Foto: Tarkett

Tror du også at alle gulv er resirkulerbare?

Omtale av resirkulering, gjenvinning og sirkulær økonomi blir stadig mer vanlig i den offentlige debatten, og i markedsføring av alt fra brusflasker til bygningsmaterialer. Og la det være sagt; vi gulvprodusenter har ikke vært sene om å koble oss på, og i prinsippet alle gulvprodusenters nettsider, brosjyrer og produktdatablad er prydet med logoer av roterende piler og ordene «resirkulerbare» eller «100% resirkulerbare».

Linn Hagtvedt/Tarkett

Linn Hagtvedt/Tarkett
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La oss gjøre en ting klart: resirkulerbare saker er bra, og en forutsetning for fremtiden! Et produkt som resirkuleres bidrar både til å redusere avfallsmengden og spare jomfruelige ressurser, samtidig som det vanligvis vil reduserer klimapåvirkningen.

Men, vet du egentlig hva det betyr når et produkt er omtalt som resirkulerbart?

Se flere bilder
GRANULATER gjenvinning

Foto: Tarkett

VIKTIG FOR KONSERNET: Hos Tarkett er sirkulær økonomi og gjenvinning en avgjørende del av virksomheten både globalt og lokalt.         

Innsats må til

Språklig betyr suffikset «bar» at noe er mulig – som i «tilkoblingsbar» eller «oppblåsbar». Men det betyr bare at gadgeten teoretisk sett kan kobles til noe eller blåses opp. Og har du ikke luftpumpe, eller kapasitet til å blåse opp luftmadrassen med din egen lungekraft – ja da forblir den fortsatt flat på bakken.

I overført betydning innebærer det at hvis ingen sørger for å returnere det resirkulerbare produktet til en eller annen form for resirkuleringsprosess, blir det ingen resirkulering. De gjenvinnbare produktene går i stedet «den vanlige passive veien»; det vil si at produktet blir håndtert som vanlig søppel og brent opp, eller sendt på et deponi. Det kreves med andre ord en form for innsats fra personen som skal kaste det resirkulerbare produktet om man skal sikre at det virkelig ender opp der det bør.

Se flere bilder
granulater

Foto: Tarkett

INNSAMLING: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv.      

For at resirkulering skal fungere i praksis, må noen grunnleggende kriterier være oppfylt:

 • Det må ikke være for tungvint eller dyrt å returnere det gamle produktet til resirkulering.
 • Det må være en mottaker som faktisk tar hånd om, og resirkulerer det innsendte produktet.
 • Disse punktene er relativt i tråd med definisjonen av resirkulerbar («Recyclable») gitt i ISO 14021 som sier at (fritt oversatt) et produkt kan kalles resirkulerbart hvis det:
 • Kan samles inn gjennom innsamlingssystemer som er lett tilgjengelige på markedet.
 • Etter innsamling blir produktet behandlet slik at det på nytt blir et råstoff eller et nytt produkt.

Fungerende system

Per definisjon er det med andre ord ikke nok for en produsent å teste i laboratoriet at et brukt produkt kan males ned og smeltes om, og kanskje brukes til «noe». For at produktet skal kalles resirkulerbart må det altså være et fungerende logistikksystem og resirkuleringsanlegg der produktet behandles og blir til et nytt råstoff, og det må være en rimelig mulighet for forbrukeren å sikre at sluttproduktet faktisk havner der.

Hvis dette ikke fungerer, kan det forårsake irritasjon og kanskje sinne. Når vi finner ut at majoriteten av avispapiret som vi har ordnet fint og lagt til papirresirkulering i stedet går til forbrenning, blir vi frustrerte. Og når vi har kjørt 100 km til resirkuleringsstasjonen og innser at det er stengt når vi kommer, eller glassbeholderen flyter over og vi må reise hjem igjen med posene med tomme glass – ja da blir vi forbannet.

Se flere bilder
innsamling

Foto: Tarkett

NY RÅVARE: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv. 

Her er et reelt scenario:

Som eiendomsutvikler eller kanskje utleier kjøper og legger du et gulv som er «resirkulerbart». Men den dagen du må rive ut gulvet på grunn av ombygging, og kontakter produsenten for veiledning og retur – får du beskjed om at det ikke finnes noe innsamlingssystem. «Resirkulerbart» var ment som at produktet var laget av et materiale noen «sikkert kan resirkuleres».

Bryr du deg egentlig? Eller visste du allerede på forhånd hvilket svar du ville få – og har derfor ikke engang ringt og spurt produsenten om de tar det tilbake?

Standardisert betydning

Ordet «resirkulerbar» har blitt brukt for blindt i vår bransje – og sikkert i mange andre bransjer også. Og vi i Tarkett har vært en del av dette ved sjenerøst å ha limt etiketten «resirkulerbar» på stort sett alt vi solgte – uten ytterligere god dekning. Men dette skal ta slutt nå!

Vi har begynt å bruke den strenge ISO -definisjonen (14021) for «resirkulerbar» på alle produktene vi markedsfører i Norge. Og det er flere grunner til dette.

Noen av dem retter mye selvkritikk, etter innsikt om at vi har vært på feil spor en stund. Men vi må alle få en sjanse til å forandre oss til det bedre, og være ærlige om det.

Se flere bilder
Innsamling, Andersson Kjærnsmo

Foto: Tarkett

EKSEMEPEL FRA VIRKELIGHETEN: Sirkulær økonomi i praksis med resirkulerbare teppefliser: Fra et prosjekt i Oslo samlet Tarkett inn 750 kvm teppefliser, i samarbeid med gulvlegger Andersson Kjærnsmo AS. 


Se flere bilder
innsamling Andersson Kjærnsmo

Foto: Tarkett

STOR BESPARING: Resirkulering av materialet fra dette prosjektet alene ga en CO2-reduksjon som tilsvarer 6 kg CO2 pr kvm teppeflis - totalt 4,5 tonn CO2ekv. 

Etablert innsamling

 • En av grunnene til at vi kan gjøre dette er at vi de siste årene har utviklet teknologier og implementert flere og flere systemer for innsamling. Vi har bygget anlegg for resirkulering og materialgjenvinning av gamle gulv – hvor dette foregår på ordentlig.

Om vi fortsetter å kalle alle produktene våre «resirkulerbare», uavhengig av om de er det eller ikke – maler vi oss selv inn i et hjørne det er vanskelig å komme ut av! Vi vil ikke klare å få ut vårt eget budskap om at vi faktisk har utviklet gjennomtenkte sirkulære systemer for visse gulvtyper. Hva skulle vi kalt disse gulvene for å klare skille dem fra alle våre andre «resirkulerbare»? «Ekte resirkulerbare»? «100% resirkulerbar», eller kanskje «200% ...»?

 • Den andre grunnen er at sirkulær økonomi og resirkulering er en sentral del av vår bærekraftstrategi, og vi har forstått at vi må kommunisere om det på en måte som er relevant og forståelig for markedet. Enkelt sagt; vi vil hjelpe til med å tilbakeføre den opprinnelige og virkelig betydningen av ordet «resirkulerbar».

 • Den tredje grunnen er at vi ser på bærekraft som et ansvar, og det er en avgjørende del av virksomheten vår både globalt og lokalt. Med det følger også viktigheten av å kommunisere korrekt til omverdenen. Vi må derfor være ekstra forsiktige med hvordan vi uttrykker oss, være faktabaserte, kunne stå for det vi sier og dokumentere det. Alt annet vil være grønnvasking.
Se flere bilder
INNSAMLET GULV

Foto: Tarkett

EGNE ANLEGG: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv. 

For å bli tydeligere og mer transparent i vår kommunikasjon om sirkulære løsninger, har vi derfor gjort følgende:

 • Fjernet ordet «resirkulerbar» (og lignende termer) fra produktinformasjonen på nettsiden vår for alle produkter hvor vi ikke har et fungerende ReStart innsamlingssystem, eller resirkuleringsprosess for.

 • Tydelig angitt for hvert produkt om det dekkes av våre ReStart innsamlings- og resirkuleringssystemer for monteringskapp, utrevne gulv eller begge deler.

 • Lagt opp en spesiell produktkategori som vi kaller henholdsvis «resirkulerbare vinyl- og linoleumgulv» og «resirkulerbare teppefliser», slik at det er enkelt å finne disse produktene.

 • Utviklet «Circular Collection» som et samlebegrep, og som en presentasjon av alle våre resirkulerbare gulv på en estetisk tiltalende måte. Dette for å vise at design og bærekraft virkelig hører sammen!

Og med det sagt; vi håper at våre endringer og vår ærlighet vil gjøre det lettere for deg å velge et gulv som er resirkulerbart – for det er sirkulær økonomi i praksis!

Se flere bilder
Desso Linon

Foto: Tarkett

VIKTIG FOR KONSERNET: Hos Tarkett er sirkulær økonomi og gjenvinning en avgjørende del av virksomheten både globalt og lokalt. I dette ligger også et ansvar for å designe slitesterke produkter som her holdbare over tid, og som kan inngå i et sirkulært kretsløp den dagen de rives ut.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.