Tror du også at alle gulv er resirkulerbare?
Omtale av resirkulering, gjenvinning og sirkulær økonomi blir stadig mer vanlig i den offentlige debatten, og i markedsføring av alt fra brusflasker til bygningsmaterialer. Og la det være sagt; vi gulvprodusenter har ikke vært sene om å koble oss på, og i prinsippet alle gulvprodusenters nettsider, brosjyrer og produktdatablad er prydet med logoer av roterende piler og ordene «resirkulerbare» eller «100% resirkulerbare».
Linn Hagtvedt/Tarkett
Publisert
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
- Innsats må til
- For at resirkulering skal fungere i praksis, må noen grunnleggende kriterier være oppfylt:
- Fungerende system
- Her er et reelt scenario:
- Standardisert betydning
- Etablert innsamling
- For å bli tydeligere og mer transparent i vår kommunikasjon om sirkulære løsninger, har vi derfor gjort følgende:
Kategorier
Meninger og kommentarerHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
La oss gjøre en ting klart: resirkulerbare saker er bra, og en forutsetning for fremtiden! Et produkt som resirkuleres bidrar både til å redusere avfallsmengden og spare jomfruelige ressurser, samtidig som det vanligvis vil reduserer klimapåvirkningen.
Men, vet du egentlig hva det betyr når et produkt er omtalt som resirkulerbart?
VIKTIG FOR KONSERNET: Hos Tarkett er sirkulær økonomi og gjenvinning en avgjørende del av virksomheten både globalt og lokalt.
Innsats må til
Språklig betyr suffikset «bar» at noe er mulig – som i «tilkoblingsbar» eller «oppblåsbar». Men det betyr bare at gadgeten teoretisk sett kan kobles til noe eller blåses opp. Og har du ikke luftpumpe, eller kapasitet til å blåse opp luftmadrassen med din egen lungekraft – ja da forblir den fortsatt flat på bakken.
I overført betydning innebærer det at hvis ingen sørger for å returnere det resirkulerbare produktet til en eller annen form for resirkuleringsprosess, blir det ingen resirkulering. De gjenvinnbare produktene går i stedet «den vanlige passive veien»; det vil si at produktet blir håndtert som vanlig søppel og brent opp, eller sendt på et deponi. Det kreves med andre ord en form for innsats fra personen som skal kaste det resirkulerbare produktet om man skal sikre at det virkelig ender opp der det bør.
INNSAMLING: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv.
For at resirkulering skal fungere i praksis, må noen grunnleggende kriterier være oppfylt:
- Det må ikke være for tungvint eller dyrt å returnere det gamle produktet til resirkulering.
- Det må være en mottaker som faktisk tar hånd om, og resirkulerer det innsendte produktet.
- Disse punktene er relativt i tråd med definisjonen av resirkulerbar («Recyclable») gitt i ISO 14021 som sier at (fritt oversatt) et produkt kan kalles resirkulerbart hvis det:
- Kan samles inn gjennom innsamlingssystemer som er lett tilgjengelige på markedet.
- Etter innsamling blir produktet behandlet slik at det på nytt blir et råstoff eller et nytt produkt.
Fungerende system
Per definisjon er det med andre ord ikke nok for en produsent å teste i laboratoriet at et brukt produkt kan males ned og smeltes om, og kanskje brukes til «noe». For at produktet skal kalles resirkulerbart må det altså være et fungerende logistikksystem og resirkuleringsanlegg der produktet behandles og blir til et nytt råstoff, og det må være en rimelig mulighet for forbrukeren å sikre at sluttproduktet faktisk havner der.
Hvis dette ikke fungerer, kan det forårsake irritasjon og kanskje sinne. Når vi finner ut at majoriteten av avispapiret som vi har ordnet fint og lagt til papirresirkulering i stedet går til forbrenning, blir vi frustrerte. Og når vi har kjørt 100 km til resirkuleringsstasjonen og innser at det er stengt når vi kommer, eller glassbeholderen flyter over og vi må reise hjem igjen med posene med tomme glass – ja da blir vi forbannet.
NY RÅVARE: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv.
Her er et reelt scenario:
Som eiendomsutvikler eller kanskje utleier kjøper og legger du et gulv som er «resirkulerbart». Men den dagen du må rive ut gulvet på grunn av ombygging, og kontakter produsenten for veiledning og retur – får du beskjed om at det ikke finnes noe innsamlingssystem. «Resirkulerbart» var ment som at produktet var laget av et materiale noen «sikkert kan resirkuleres».
Bryr du deg egentlig? Eller visste du allerede på forhånd hvilket svar du ville få – og har derfor ikke engang ringt og spurt produsenten om de tar det tilbake?
Standardisert betydning
Ordet «resirkulerbar» har blitt brukt for blindt i vår bransje – og sikkert i mange andre bransjer også. Og vi i Tarkett har vært en del av dette ved sjenerøst å ha limt etiketten «resirkulerbar» på stort sett alt vi solgte – uten ytterligere god dekning. Men dette skal ta slutt nå!
Vi har begynt å bruke den strenge ISO -definisjonen (14021) for «resirkulerbar» på alle produktene vi markedsfører i Norge. Og det er flere grunner til dette.
Noen av dem retter mye selvkritikk, etter innsikt om at vi har vært på feil spor en stund. Men vi må alle få en sjanse til å forandre oss til det bedre, og være ærlige om det.
EKSEMEPEL FRA VIRKELIGHETEN: Sirkulær økonomi i praksis med resirkulerbare teppefliser: Fra et prosjekt i Oslo samlet Tarkett inn 750 kvm teppefliser, i samarbeid med gulvlegger Andersson Kjærnsmo AS.
STOR BESPARING: Resirkulering av materialet fra dette prosjektet alene ga en CO2-reduksjon som tilsvarer 6 kg CO2 pr kvm teppeflis - totalt 4,5 tonn CO2ekv.
Etablert innsamling
- En av grunnene til at vi kan gjøre dette er at vi de siste årene har utviklet teknologier og implementert flere og flere systemer for innsamling. Vi har bygget anlegg for resirkulering og materialgjenvinning av gamle gulv – hvor dette foregår på ordentlig.
Om vi fortsetter å kalle alle produktene våre «resirkulerbare», uavhengig av om de er det eller ikke – maler vi oss selv inn i et hjørne det er vanskelig å komme ut av! Vi vil ikke klare å få ut vårt eget budskap om at vi faktisk har utviklet gjennomtenkte sirkulære systemer for visse gulvtyper. Hva skulle vi kalt disse gulvene for å klare skille dem fra alle våre andre «resirkulerbare»? «Ekte resirkulerbare»? «100% resirkulerbar», eller kanskje «200% ...»?
- Den andre grunnen er at sirkulær økonomi og resirkulering er en sentral del av vår bærekraftstrategi, og vi har forstått at vi må kommunisere om det på en måte som er relevant og forståelig for markedet. Enkelt sagt; vi vil hjelpe til med å tilbakeføre den opprinnelige og virkelig betydningen av ordet «resirkulerbar».
- Den tredje grunnen er at vi ser på bærekraft som et ansvar, og det er en avgjørende del av virksomheten vår både globalt og lokalt. Med det følger også viktigheten av å kommunisere korrekt til omverdenen. Vi må derfor være ekstra forsiktige med hvordan vi uttrykker oss, være faktabaserte, kunne stå for det vi sier og dokumentere det. Alt annet vil være grønnvasking.
EGNE ANLEGG: Gjennom returløsningen ReStart samler Tarkett inn monteringskapp og utrevne gulv av vinyl, linoleum samt gamle teppefliser, som deretter sendes til materialgjenvinning i Tarketts egne anlegg. Det resirkulerte materialet blir til råvare i nye gulv.
For å bli tydeligere og mer transparent i vår kommunikasjon om sirkulære løsninger, har vi derfor gjort følgende:
- Fjernet ordet «resirkulerbar» (og lignende termer) fra produktinformasjonen på nettsiden vår for alle produkter hvor vi ikke har et fungerende ReStart innsamlingssystem, eller resirkuleringsprosess for.
- Tydelig angitt for hvert produkt om det dekkes av våre ReStart innsamlings- og resirkuleringssystemer for monteringskapp, utrevne gulv eller begge deler.
- Lagt opp en spesiell produktkategori som vi kaller henholdsvis «resirkulerbare vinyl- og linoleumgulv» og «resirkulerbare teppefliser», slik at det er enkelt å finne disse produktene.
- Utviklet «Circular Collection» som et samlebegrep, og som en presentasjon av alle våre resirkulerbare gulv på en estetisk tiltalende måte. Dette for å vise at design og bærekraft virkelig hører sammen!
Og med det sagt; vi håper at våre endringer og vår ærlighet vil gjøre det lettere for deg å velge et gulv som er resirkulerbart – for det er sirkulær økonomi i praksis!
VIKTIG FOR KONSERNET: Hos Tarkett er sirkulær økonomi og gjenvinning en avgjørende del av virksomheten både globalt og lokalt. I dette ligger også et ansvar for å designe slitesterke produkter som her holdbare over tid, og som kan inngå i et sirkulært kretsløp den dagen de rives ut.
God start for tepperetur i 2023
Maxbo og Tarkett starter resirkulering av parkett
Design og bærekraft forenes i egen kolleksjon
Norske gulvleggere returnerte 172 tonn vinyl gjennom Restart i 2021
Fyllstoffet i homogene belegg endrer egenskapene, ikke kvaliteten
BerryAlloc sikter på Europa
LINN Hagtvedt, Tarkett
Innleggsforfatteren Linn Hagtvedt er ansatt i Tarkett Norge som Marketing Coordinator.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...