Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Leon-Seilen--JanÅge-Iversen-2.jpg

Foto: Kari Wilsgård

Trener for å bli europamester

I september skal Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS representere Norge i gulvlegging ved Yrkes-EM. Støtteapparatet – med Kari Wilsgård fra MLF og Jan Åge Iversen fra Polyflor i spissen – har satt seg noen hårete mål: – Vi trener for å komme hjem med en europamester, sier Wilsgård.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
IFI annons

I fjor vant Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS norgesmesterskapet i gulvlegging. Nå er han i gang med forberedelsene til neste store eventyr: Yrkes-EM i Gdansk i Polen 5.-8. september 2023.

Sammen med kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, Kari Wilsgård, som samordner og tilrettelegger for deltakelsen, og Jan-Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor, som er trener/coach og dommer, var han nylig på den første samlingen med hele yrkeslandslaget.

– Jeg fikk litt bakoversveis. Jeg trodde at NM var stort, men dette er mye større, sier Leon Seilen, som nylig avla svenneprøve med meget godt bestått resultat. 

600 deltakere

Norge skal delta i Yrkes-EM, EuroSkills, med ungdommer fra 15 forskjellige fag. Alle utøverne er kvalifisert gjennom Yrkes-NM eller andre uttakskonkurranser. Bygg- og anleggsbransjen er representert i konkurranser for elektroinstallasjoner, gulvlegging og gartneryrket.

Den første landslagssamlingen ga et innblikk i hva EM egentlig er, og hvor stor konkurransen er. Konkurransen er åpen for ungdommer opp til 25 år, og denne gang kommer 600 deltakere fra 31 land til å delta i konkurranser for 43 ulike yrkesfag. Det er forventet 100 000 besøkere til arrangementet.

– Målet er å komme hjem med en europamester. Jeg tror at det er et realistisk mål, vi stiller bedre forberedt enn vi har vært noen gang før, sier Kari Wilsgård. 

Se flere bilder
Yrkeslandslaget 2023

Foto: Worldskills Norge

STOLT LANDSLAG: Norge sender en stor tropp til Gdansk. Nylig var hele landslaget med støtteapparat på den første av totalt fire samlinger som gjennomføres i forkant av konkurransen. Samlingene brukes til å forberede deltakere og eksperter/dommere på det som komme skal, og på å skape lagånd og samhold i troppen. 

Godt treningsopplegg

Sammen med coach Jan Åge Iversen har Wilsgård nå lagt en plan for hva Leon skal trene på frem til konkurransen, og har begynt å lage et opplegg for dette. Opplæringskontoret Vest låner ut lokaler, og bygger gulvkasser som er like dem som brukes i EM. Disse skal brukes for å øve på arbeidsmomentene som kan inngå i konkurransen ved hjelp av materialer som hentes inn fra bransjens leverandører. Arbeidsgiver Øystein Tvedt AS tilrettelegger for øvingstid, og går «all-in» i mesterskapet også denne gang. Forrige norgesmester i gulvleggerfag arbeidet nemlig ved den samme bedriften da han konkurrerte. Den gangen trakk imidlertid det norske yrkeslandslaget seg fra EM på grunn av pandemien.

– Vi vet jo ikke eksakt hvilke oppgaver som kommer i konkurransen nå, men har sett at det blir et høyere og høyere nivå for hver gang. Legging av parkett er en stor del av faget i andre land, så det må vi nok regne med kommer som en av oppgavene, sier Kari Wilsgård, som forteller at de endelige konkurranseoppgavene sannsynligvis blir offentliggjort like før sommeren. 

Se flere bilder
Kari Wilsgård, MLF

Foto: Robert Walmann/ifi.no

INTERNASJONAL UTVIKLING: – Vi skal prøve å få ordnet med noen internasjonale treningssamlinger for Leon i samarbeid med våre nordiske kolleger. Tidligere deltakere har blant annet fått hospitere på gulvleggerskolen i Danmark som et ledd i forberedelsene, sier Kari Wilsgård, som tilrettelegger for trening og konkurranser på vegne av MLF. 

Læring også for treneren

Frem til konkurransen skal Leon få trene under ledelse av Jan Åge Iversen, og i samarbeid med andre eksperter hos bransjens leverandører. Også coachen må kvalifisere seg og forberede seg til konkurransen neste høst. For når denne går i gang, skifter han rolle fra trener og coach til dommer i konkurransen. Da får han ikke ha noen kontakt med deltakerne.

–  Dette blir kjempespennende! Arrangementet er mye større enn det jeg hadde trodd på forhånd, og opplegget til yrkeslandslaget er skikkelig proft. Nå skal vi jobbe med å bygge selvtillit hos Leon – og få ham opp i teknisk nivå. Dette kommer til å bli et skikkelig løft, sier Jan Åge Iversen, som selv må gjennom «overraskende mye kurs» for å kunne bli med som ekspert og etter hvert som dommer.  

Se flere bilder
Leon Seilen og Jan Åge Iversen

Foto: Kari Wilsgård

UTVIKLENDE: Gulvlegger Leon Seilen og coach Jan Åge Iversen har begge mye å lære foran EM i yrkesfag som går av stabelen i Gdansk i september 2023. – Jeg fikk litt bakoversveis. Jeg trodde at NM var stort, men dette er mye større, sier Leon Seilen, som nylig avla svenneprøve med meget godt bestått resultat.

Får bruk for skolematten

Også om oppgavene i uttakskonkurransen under NM er blitt skrudd opp i vanskelighetsgrad år for år, skjer bedømmingen av oppgavene i Yrkes-EM skjer på et helt annet nivå: oppgavene er mer krevende og det vil inngå både tegneoppgaver og mengdeberegninger:

– Så nå gjelder det å også få børstet støv av kunnskapene fra matematikk- og geometrileksjonene på skolen, sier Leon Seilen.

– Det ligger mye læring i å delta i konkurranser. Det er dette som sitter igjen hos meg, når jeg tenker tilbake på tiden etter norgesmesterskapet. Nå skal det bli gøy å få utvide horisontene ytterligere – gøy, men utfordrende, sier han. 

Trend 2024: Naturlig eleganse
Farger og trender

Trend 2024: Naturlig eleganse

I naturen har vi det godt og finner ro. Når vi tar med naturens elementer og farger inn i interiøret, skapes hjem som gir den samme følelsen. Som motvekt mot kriser og uro i omverdenen...

En ny svenske skal erobre Norge
Bransjenytt

En ny svenske skal erobre Norge

Beckers fases ut av Norge. Eierne PPG Tikkurila velger en nystart med søstervaremerket på det norske proffmarkedet, og for første gang er Alcro lansert utenfor Sveriges grenser. –...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.