Trendforum 2021

Hovedtrekkene for årets interiørtrend 2021 handler om å skape et hjem vi liker. Vi vil satse på farger og materialer som gjør oss vel, og som vi derfor lever lenge med. Personlighet, farger og bærekraft er stikkordene for årets interiørtrend 2021. – Ikke hør på venninna di, det er du som skal bo der, sier Finn Schjøll.

Av Anna Leikanger Voje/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

På IFIs trendforum 17. februar fikk vi møte et bredt utvalg trendeksperter som delte hva de ser kommer av interiørtrender i hver sin kategori. Der fikk vi bekreftet at hvitt og fargeløst hører fortiden til, og inn kommer fargene og den personlige stilen. I 2021 sier samtlige trendeksperter at nordmenn tør å velge sterkere og klarere farger enn i fjor, og vi søker spenning, variasjon og luksus hjemme.

– Det er på høy tid at vi får fargene inn i livene våre, sier den interiørglade TV-personligheten Finn Schjøll.


Les også: Slik ser det ut hjemme hos Finn Schjøll

Naturen og fargene inn i hjemmet

To av de viktigste basene for interiørtrendene 2021 er at vi ønsker å ha naturlige og friske farger og materialer hjemme. Det hvite og grå er ikke borte, men går fra å være hovedfarger til å være viktige aksentfarger, sammen med sort. Vi bruker dem nå til å stramme opp uttrykket og gi luft i fargepaletten.

– Jordtoner vil være den største tendensen innenfor farger fremover. Det nye av året er at det er flere klare nyanser i palettene vi bruker, og vi bruker gjerne flere nyanser innenfor en farge, sier fargesjef hos Butinox Interiør Jenny Bull Gustavsen.

Sverre Wollan hos interiørhuset Intag er enig, og legger til noen flere farger kundene handler mye av for tiden.

– De gule og røde fargene har blitt viktige igjen, og de vakre lillatonene kommer for fullt. Fargen dijon, som står fantastisk til lilla, er også blitt veldig populær. Jordfarger sammen med brente toner og det grønne danner den deilige «cottage chic»-følelsen som mange snakker om for tiden, sier den sprudlende interiøreksperten.

Dele på Pinterest fargerik gang

Foto: Happy Homes

SPREKERE FARGEVALG:– Vi tar hele fargesirkelen i bruk og maler hele rommet, både tak, dører, lister og karmer. Det fører med seg flere som ønsker hjelp av interiørkonsulenter til å fargesette, slik som eierne av dette tidligere hvitmalte hjemmet, forteller Lene Høiseth fra Happy Homes.            


Dele på Pinterest jordtoner

Foto: Rørkjøp

JORDTONER: Naturlige jordtoner blir viktig i de norske interiør fremover.    

Personlig stil fra rom til rom

Vi har til nå foretrukket den typiske rolige, harmoniske stilen hjemme med duse, kulørsvake farger, og vi har brukt samme farge og gulvtype i de fleste rom. I 2021 bruker vi ulike farger i forskjellige rom, og leker oss med kulørstyrke og glansgrader for å skape en dynamisk atmosfære.

– Det første vi merket av denne trenden var at vi begynte å bruke tapet på veggene igjen, vi maler vinduskarmene våre svarte og bruker matt og blankt mot hverandre. Det gir oss en kontrast og spenning vi lengter etter når vi oppholder oss hjemme omtrent dobbelt så mye som før, sier kreativ leder hos Fargerike Tale Henningsen.

Når vi skreddersyr hvert rom til vår personlighet, tenker vi også på gulvet. Mens det før gjerne skulle være den samme, lyse parketten i alle rom, begynner nå folk å variere med design og gulvtyper.

Dele på Pinterest sparkelmaling på vegg

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no

PERSONLIG STIL: Ingenting er mer personlig enn det du skaper selv, og som ingen kan kopiere. Mal for eksempel en vegg med sparkelmalingen "SPACE", slik som det unge paret fra Oslo har gjort her.    


Dele på Pinterest fargerike rom

Foto: Dagny Thurmann-Moe, Pure & Original

FRA ROM TIL ROM: I 2021 ønsker vi forskjellig atmosfære i forskjellige rom, og fargesetter dem deretter. Vi tenker på tak, vegger, lister og gulv, og hvordan de skal harmonere for å skape den store helheten. Det hadde også Dagny Thurmann-Moe og Iris Floor i bakholdet da de skapte Pure & Original-kolleksjonen «Upside Down», som dette bildet er hentet fra.            


Dele på Pinterest gulv moodboard

Foto: Tarkett

MOODBOARD: Lill-Ann Mo hos Tarkett anbefaler å lage et moodboard når du skal velge gulv til flere rom. Da ser du enklere hvilke farger og mønstre som blir fine sammen.    


Dele på Pinterest mønsterparkett kombinert

Foto: Boen Bruk

KOMBINERT PARKETT: Ønsker du parkett i alle rom, kan du sprite det opp med mønsterkombinasjoner. For eksempel 1-stavs parkett i stuen, og fiskebensmønster på kjøkkenet.    


Dele på Pinterest tregulv i fiskebensmønster

Foto: Boen Bruk

EKTE TRE:  – Vi søker varmen fra ekte tregulv, og velger bærekraftige gulv som vil vare lenge. Flere og flere velger mer spennende mønstre som fiskebensmønster og chevronmønster.    

Spafølelsen inn på baderommet

Med lengselen etter å reise har vi begynt å sette større krav til hvordan vi innreder baderommene våre.

– Nå vil vi ha baderom som gir oss den luksusfølelsen vi får når vi besøker hotell og spa. I tillegg skal det ha en personlig og naturinspirert helhet, med spennende tilbehør i farger som krom, svart, hvit, messing, rosé og kobber, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør hos Rørkjøp Cecilie Bjørnerud Knap.

Vera Bazzanella hos fliseksperten Norfloor ser store endringer i baderomstrendene for 2021, med annerledes flisformater, kombinasjon av store og små fliser og lekne fargevalg. Det er også blitt en større etterspørsel etter skreddersydde baderomsmøbler.

– Storformat på marmorfliser kombinert med mindre fliser har blitt kjempepopulært. Nå har folk også begynt å montere avlange fliser stående, noe som gir oss den trendy 70-tallsstilen. Flere ønsker også sine helt personlige, plassbygde baderomsmøbler, gjerne med topper og fronter i samme format som flisene på veggen, forteller hun.   

Dele på Pinterest spabad

Foto: Rørkjøp/Linn Bad

NATURLIG SPABAD: – Nå ser vi mye bruk av materialer som er inspirert av naturen, marmor, betong, sement, tre og treimitasjon, spiler ikke minst. Fargene er hentet fra naturen, med dype jordtoner og dempede blå- og grønnfarger. I tillegg lager vi oss spabad som kan kompensere for hotell- og spabesøkene vi savner for tiden, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos Rørkjøp.    


Dele på Pinterest marmorfliser i storformat

Foto: Norfloor

STORE FLISER: Marmorfliser i storformat er noe mange har fått øynene opp for, og det kombineres gjerne med mindre fliser.    


Dele på Pinterest små fliser

Foto: Norfloor

KOMBINASJON MED SMÅ FLISER: Vi bruker store og små fliser på nye, spennende måter, og flere har begynt å montere de avlange flisene stående. Det skaper en kul 70-talls-look.    

Taktile tekstiler og teksturer med mønster

Cecilie Dahm Rise er konseptutvikler for tapet hos Malorama, og ekspert på hvordan man kan løfte interiøret med mønster. Hennes tips til hvordan du kan bruke tapet til å skape en harmonisk helhet er å ta utgangspunkt i en av fargene i tapetet, og dra den videre ut til tak, vegger og lister i interiøret. Velg også tekstiler og møbler i denne fargetonen, gjerne med en ru eller taktil overflate, da får du et spennende uttrykk i interiøret.

– Det å legge mønster på mønster er et fantastisk virkemiddel, og selv om man ikke ser det for seg med en gang så blir uttrykket faktisk rolig, sier Owren.

Schjøll henger seg på, og forteller at det å kun ha ett mønster i et ellers nøytralt rom, fort blir veldig rart.

– Du må legge til mønster på andre elementer som puter, gardiner, bilder eller tepper som matcher til, for å lykkes med helhetsuttrykket i rommet, sier Schjøll, som har tapet på både vegger og tak hjemme. 

Veldig mye av det med å bruke tekstiler og teksturer hjemme handler om å appellere til sansene. Det skal ikke bare se fint ut, men det skal kjennes godt ut også.

Dele på Pinterest taktile tekstiler

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no

TAKTILE TEKSTILER:  – Et rom er ikke ferdig før det har tepper, tapeter og tekstiler i seg, sier Torhild Rustenberg hos InHouse. 
Tekstilene skal ikke bare se lekre ut, vi skal kjenne dem også.    


Dele på Pinterest Mønster på mønster

Foto: INTAG

MØNSTER PÅ MØNSTER: – Det å kombinere mønster er et fantastisk virkemiddel, og selv om man ikke ser det for seg med en gang så blir uttrykket faktisk rolig, sier Bjørg Owren.    

Bjørg Owren

Bjørg Owren

Foto: IFI


Kreativ leder hos Informasjonskontoret for Farge og Interiør (IFI).

Finn Schjøll

Finn Schjøll

Foto: IFI


TV-personlighet, blomsterdekoratør og interiørentusiast.

Jenny Bull Gustavsen

Jenny Bull Gustavsen

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no


Fargesjef hos Butinox Interiør.

Sverre Wollan

Sverre Wollan

Foto: Robert Walmann/ifi.no


Hos interiørhuset INTAG.

Tale Henningsen

Tale Henningsen

Foto: Fargerike


Kreativ Leder hos Fargerike.

Lill-Ann Mo

Lill-Ann Mo

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no


Ansvar for salg av konsumentproduktene hos Tarkett.

Cecilie Bjørnerud Knap

Cecilie Bjørnerud Knap

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no


Markeds- og kommunikasjonsdirektør hos Rørkjøp.

Vera Bazzanella

Vera Bazzanella

Foto: Norfloor


Hos fliseksperten Norfloor.

Cecilie Dahm Rise

Cecilie Dahm Rise

Foto: Bjørg Owren/ifi.no


Konseptutvikler for tapet hos Malorama. 

LES OGSÅ
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt