Trend, tradisjon og personlighet skaper luksus i verdensklasse
– Akkurat slik kan jeg tenke meg å ha det! Ellen Lind hos Green Apple er henrykt. Hun viser oss bilder fra Villa Åmot i Sunnfjord. I utgangspunktet en klassisk Vestlandsgård, men utover det ulikt alt annet. Her er kulturarv, nasjonalromantikk, trend og personlighet mikset på en skikkelig wow-måte.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ellen Lind er kjent for å være kreativ og uredd med farger og tekstiler. Gjennom mange år har hun heiet fram interiørtalenter og spennende prosjekter, og nå bobler hun over:
– Dette overgår det meste, det er helt fantastisk, og vi har levert møbler og tekstiler. Se på de sofaene, fargene og tekstilene. Den atmosfæren. Slik vil jeg ha det!!!
Utropstegnene står i kø, og hun glemmer å trekke pusten. Hun er plutselig langt inne i drømmen om nytt hus, mens Fargemagasinet er innom for å gjøre reseach til en reportasje om noen som har turt å gjøre mer ut av farger og interiør enn de fleste.
GRØNN STUE: Grønt er hovedfargen på gården, og har vært det siden hovedbygningen i sveitserstil ble bygget i 1852. Hele 26 ulike grønne nyanser er skrapet fram. I den grønne stuen er opprinnelige veggfargen og sjablongdekor bevart.
Ferie i luksuriøs ensomhet
Bildene tar oss til Åmodt Gard i Sunnfjord. En gjestegård som satser på godt betalende gjester fra hele verden. Hit kommer arabiske prinser, amerikanske filmstjerner og kinesiske milliardærer. De leier hele plassen for noen dager, og nyter luksusen det er å være alene. Gården ligger i et majestetisk landskap som bergtar utenlandske celebriteter. Men det er interiøret som skaper ovasjoner i Green Apples lokaler denne dagen.
Gården eies og drives av Steinar Sørli og Yngve Brakstad. Den har vært i Sørlies familie siden 1850, og de overtok i 1997. Siden har de utviklet stedet til å bli et eksotisk reisemål i verdensklasse. Med seg på laget har de hatt interiørarkitekt Gunvor Røkholt som den kreative bak interiøret – dog i godt samarbeid med gardens eiere. Hun er full av godord om samarbeidet og konseptet.
– De har turt å spisse seg mot et krevende marked. Det er mange perler rundt om, men utfordringen med å sikte seg inn mot ett marked, er at de skal leve av det, og tørre å ta seg betalt. De må være tydelige på alt, ikke bare interiøret, men hele konseptet må spisses til beinet. Og de retter seg mot en krevende kundegruppe, sier hun.
EKLEKTISK: «Eklektisk og gæ’ærn» kaller Gunvor stilen her. Stuen en kontrast til den grønne nabostuen. Tak og vegger er malt i en plommelignende farge, og de tidligere hvite dørene er malt mørke og satt inn med speil. Speil er et av knepene Røkholt bruker for å skape dynamikk, og romfølelse.
Magi inne og ute
Røkholt forteller at hun ble bergtatt første gangen hun kom til gården. Da var det en trivelig gjestegård som hun besøkte privat. De kom i snakk, og etter hvert ble det spørsmål om hun kunne hjelpe litt med møbleringen.
– De forventet nok en møbleringsplan, men først måtte jeg vite hva de ville med stedet. Det ble starten på et fantastisk samarbeid som har vart i mange år, forteller hun.
Hun minnes fortsatt det første møtet:
– De trengte ikke gardiner. Det hadde de; hvite blondegardiner kjøpt fra en kjedebutikk. Et kompromiss. Hun tenker, og legger til: Det er sjelden at kompromiss blir en god løsning.
Green Apple gjør det enklere for kundene
DECOPAGE: I hjørnet mellom vinduene har «galskapen» og kreativiteten fått utløp i en decopage laget av et tapet med motiver av førhistoriske dyr. Planen var opprinnelig at en kunstner skulle dekorere veggen med et veggmaleri. Tapetet moooi fra Arte føres av Green Apple.
De hvite gardinene ble skiftet ut
I dag er det lite som minner om dårlige kompromiss på Åmodt Gard. Nå er det magiske og storslått, inne som ute.
Røkholt beskriver prosessen som en reise. Inspirasjon til farger og løsninger har hun hentet fra reiser rundt om i verden.
– Det er spennende å oppleve at de heftige fargekombinasjonene du finner i India har mye til felles med norske tradisjonsfarger. Det er måten fargene brukes på som er den største forskjellen, sier hun.
FORTID MØTER NÅTID: Julerøde silkegardiner med dekor i jute, gir assosiasjoner til fortid og nåtid, orienten og norske tradisjoner. Mikset med komfortable møbler og moderne belysning har stuen fått atmosfære fra vår tid. Her er det lekt med farger for å framheve det opprinnelige, og samtidig skape et fresht uttrykk.
Basisfargen på garden er grønn
Det er egentlig ikke noe nytt med fargerike interiør på garden. Da de begynte å pusse opp våningshuset, fant de hele 26 ulike grønne nyanser i den gamle sveitservillaen. De gamle eierne var kjent for å ville ha det «byfint», og da gården skulle tas inn i en ny tid, passet det fortsatt med grønt.
– Dessuten kalles Sunnfjord den grønne bygda, forteller interiørarkitekten.
Mange av de opprinnelige fargene er bevart, men for å få fram lunhet, personlighet og framheve det grønne er det tatt inn flere farger. Alle valg er gjort for å løfte stedet, og gjøre det personlig. Gammelt og nytt hånd i hånd. Og alt er gjort i dyp respekt for historie og tradisjoner.
High-end tekstiler
OLINE: Soverommene har navn etter damer som har levd på gården. I Oline-suiten finner vi igjen det grønne. Grønnmalte vegger, terrakottafarget tak, og mørk lilla gulv skaper et mangfoldig, men rolig bakteppe for resten av interiøret. En samstemt harmoni av tekstiler, metervis og lag på lag med silke, ull, velur, lin og bomull – ruter, paisley- og blomstermønster gir rommet eleganse som en riktig diva.
Ikke et museum
– Men det må ikke bli museum, sier Røkholt. Blant det gamle må vi ha inn litt trend, litt glamour og komfort. Når du skal bo i et gammelt hus, skal det ikke lukte gammelt. Du skal få lyst til å være der, ikke bare kikke inn og se.
Hun mener at det er det viktig å ta de gamle husene inn vi vår tid. For henne handler det om vern gjennom bruk.
– Vi må blende våre liv og egen personlighet inn i den historiske kulturarven. Her har vi lekt oss med farger og mønstringer, funnet fram gamle kombinasjoner og laget nye.
Kulturhistorie og tradisjoner, er smaksatt med trend, og personlighet. Det går som en rød tråd gjennom rommene i den gamle villaen, flere småhus på tunet og fortsetter i et spektakulært interiørshow i låven. For noen år siden var den konsert- og selskapslokale med plass til 150 gjester. I dag skjuler det seg en elegant spiseplass og peisestue innenfor de gamle veggene. Med tekstiler og farger er det tryllet og skapt en intim atmosfære vel egnet for 4-6 gjester, som betaler godt for luksusen der er å være alene.
At det kommer folk og sier at slik kan de ikke ha det hjemme, bryr hun seg lite om.
– Det er helt ok, for det er ikke meningen at dette skal være hjemme. Det skal være en opplevelse, og inspirasjon. Og for de folkene som er gjester her får det ikke blitt «galt» nok, smiler hun.
RUSTIKK GLAMOUR: I den gamle låven er de store rommene er delt inn i soner med florlette gardiner. Slik tilføres rustikt treverk glamour. -Litt trend, gull, glamour og tekstil er deilig mot tømmerveggene, sier Gunvor Røkholt.
----
Tilbake hos Green Apple framstår Villa Åmot som en stor godteriskål, som både frister, inspirerer og skaper godt humør
INTIMT: Peisetuen i låven er rammet inn av tekstiler, som bidrar til å skape en intim atmosfære i det store rommet. Peisen sees fra hele rommet. Store, myke fargerike sofaer er midtpunktet i stuen.
SIGNATUR: Sofaer fra Green Apple er signaturen til peisestuen. Dristig og elegant miks av tekstiler; en sofa med grønn fløyel i stammen, den andre med lilla. Putene er trukket med kelimstoff i turkis og orange, lilla og terrakotta.
RUTER: Gulvet i låven er malt i ruter, som er blåst opp i en størrelse tilpasset rommets størrelse . Fargene er hentet fra kelimputene i sofaen. To grå/beige sofaer ville blitt kjedelig her og sett helt dødt ut.
SØREN-SUITEN: Husene har navn etter «karane». Her et raskt blikk inn i Søren-suiten. Det gamle tømmeret er beholdt, og gir følelsen av 200 års historie.
Tid for gardiner
Sitt i ro med utemøbler i kunstrotting
Internasjonal baderomsmesse går digitalt
Hotel Britannia: Hotelldrømmen som ble drømmehotell
Fru Haugans Hotel i art deco-stil
Grand på Grand Hotell
Åmot Gard: myamot.com
Sted: Sunnfjord, Vestland fylke
Eier og driver: Steinar Sørli og Yngve Brakstad
Interiørbistand: Gunvor Røkholt www.gcrdesign.no
Møbler, tekstiler og tapet: Green Apple
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...