FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Åmot Gard-Låven-SOFAKOS-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Trend, tradisjon og personlighet skaper luksus i verdensklasse

– Akkurat slik kan jeg tenke meg å ha det! Ellen Lind hos Green Apple er henrykt. Hun viser oss bilder fra Villa Åmot i Sunnfjord. I utgangspunktet en klassisk Vestlandsgård, men utover det ulikt alt annet. Her er kulturarv, nasjonalromantikk, trend og personlighet mikset på en skikkelig wow-måte.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ellen Lind er kjent for å være kreativ og uredd med farger og tekstiler. Gjennom mange år har hun heiet fram interiørtalenter og spennende prosjekter, og nå bobler hun over:

– Dette overgår det meste, det er helt fantastisk, og vi har levert møbler og tekstiler. Se på de sofaene, fargene og tekstilene. Den atmosfæren. Slik vil jeg ha det!!!

Utropstegnene står i kø, og hun glemmer å trekke pusten. Hun er plutselig langt inne i drømmen om nytt hus, mens Fargemagasinet er innom for å gjøre reseach til en reportasje om noen som har turt å gjøre mer ut av farger og interiør enn de fleste.

Se flere bilder
grønn stue

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

GRØNN STUE: Grønt er hovedfargen på gården, og har vært det siden hovedbygningen i sveitserstil ble bygget i 1852. Hele 26 ulike grønne nyanser er skrapet fram. I den grønne stuen er opprinnelige veggfargen og sjablongdekor bevart.         

Ferie i luksuriøs ensomhet

Bildene tar oss til Åmodt Gard i Sunnfjord. En gjestegård som satser på godt betalende gjester fra hele verden. Hit kommer arabiske prinser, amerikanske filmstjerner og kinesiske milliardærer. De leier hele plassen for noen dager, og nyter luksusen det er å være alene. Gården ligger i et majestetisk landskap som bergtar utenlandske celebriteter. Men det er interiøret som skaper ovasjoner i Green Apples lokaler denne dagen.

Gården eies og drives av Steinar Sørli og Yngve Brakstad. Den har vært i Sørlies familie siden 1850, og de overtok i 1997. Siden har de utviklet stedet til å bli et eksotisk reisemål i verdensklasse. Med seg på laget har de hatt interiørarkitekt Gunvor Røkholt som den kreative bak interiøret – dog i godt samarbeid med gardens eiere. Hun er full av godord om samarbeidet og konseptet.

De har turt å spisse seg mot et krevende marked. Det er mange perler rundt om, men utfordringen med å sikte seg inn mot ett marked, er at de skal leve av det, og tørre å ta seg betalt. De må være tydelige på alt, ikke bare interiøret, men hele konseptet må spisses til beinet. Og de retter seg mot en krevende kundegruppe, sier hun.

Se flere bilder
Stue i eklektisk stil på Villa Åmot

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

EKLEKTISK: «Eklektisk og gæ’ærn» kaller Gunvor stilen her. Stuen en kontrast til den grønne nabostuen. Tak og vegger er malt i en plommelignende farge, og de tidligere hvite dørene er malt mørke og satt inn med speil. Speil er et av knepene Røkholt bruker for å skape dynamikk, og romfølelse. 

Magi inne og ute

Røkholt forteller at hun ble bergtatt første gangen hun kom til gården. Da var det en trivelig gjestegård som hun besøkte privat. De kom i snakk, og etter hvert ble det spørsmål om hun kunne hjelpe litt med møbleringen.

De forventet nok en møbleringsplan, men først måtte jeg vite hva de ville med stedet. Det ble starten på et fantastisk samarbeid som har vart i mange år, forteller hun.

Hun minnes fortsatt det første møtet:

– De trengte ikke gardiner. Det hadde de; hvite blondegardiner kjøpt fra en kjedebutikk. Et kompromiss. Hun tenker, og legger til: Det er sjelden at kompromiss blir en god løsning.

Se flere bilder
Decopage laget av tapet i stue på Villa Åmot

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

DECOPAGE: I hjørnet mellom vinduene har «galskapen» og kreativiteten fått utløp i en decopage laget av et tapet med motiver av førhistoriske dyr. Planen var opprinnelig at en kunstner skulle dekorere veggen med et veggmaleri. Tapetet moooi fra Arte føres av Green Apple.        

De hvite gardinene ble skiftet ut

I dag er det lite som minner om dårlige kompromiss på Åmodt Gard. Nå er det magiske og storslått, inne som ute.

Røkholt beskriver prosessen som en reise. Inspirasjon til farger og løsninger har hun hentet fra reiser rundt om i verden.

Det er spennende å oppleve at de heftige fargekombinasjonene du finner i India har mye til felles med norske tradisjonsfarger. Det er måten fargene brukes på som er den største forskjellen, sier hun.

Se flere bilder
Grønn stue i Villa Åmot

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

FORTID MØTER NÅTID: Julerøde silkegardiner med dekor i jute, gir assosiasjoner til fortid og nåtid, orienten og norske tradisjoner. Mikset med komfortable møbler og moderne belysning har stuen fått atmosfære fra vår tid. Her er det lekt med farger for å framheve det opprinnelige, og samtidig skape et  fresht uttrykk.

Basisfargen på garden er grønn

Det er egentlig ikke noe nytt med fargerike interiør på garden. Da de begynte å pusse opp våningshuset, fant de hele 26 ulike grønne nyanser i den gamle sveitservillaen. De gamle eierne var kjent for å ville ha det «byfint», og da gården skulle tas inn i en ny tid, passet det fortsatt med grønt.

Dessuten kalles Sunnfjord den grønne bygda, forteller interiørarkitekten.

Mange av de opprinnelige fargene er bevart, men for å få fram lunhet, personlighet og framheve det grønne er det tatt inn flere farger. Alle valg er gjort for å løfte stedet, og gjøre det personlig. Gammelt og nytt hånd i hånd. Og alt er gjort i dyp respekt for historie og tradisjoner. 

Se flere bilder
Soverommet i Oline-suiten

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

OLINE: Soverommene har navn etter damer som har levd på gården. I Oline-suiten finner vi igjen det grønne. Grønnmalte vegger, terrakottafarget tak, og mørk lilla gulv skaper et mangfoldig, men rolig bakteppe for resten av interiøret. En samstemt harmoni av tekstiler, metervis og lag på lag med silke, ull, velur, lin og bomull – ruter, paisley- og blomstermønster gir rommet eleganse som en riktig diva.

Ikke et museum

Men det må ikke bli museum, sier Røkholt. Blant det gamle må vi ha inn litt trend, litt glamour og komfort. Når du skal bo i et gammelt hus, skal det ikke lukte gammelt. Du skal få lyst til å være der, ikke bare kikke inn og se.

Hun mener at det er det viktig å ta de gamle husene inn vi vår tid. For henne handler det om vern gjennom bruk.

– Vi må blende våre liv og egen personlighet inn i den historiske kulturarven. Her har vi lekt oss med farger og mønstringer, funnet fram gamle kombinasjoner og laget nye.

Kulturhistorie og tradisjoner, er smaksatt med trend, og personlighet. Det går som en rød tråd gjennom rommene i den gamle villaen, flere småhus på tunet og fortsetter i et spektakulært interiørshow i låven. For noen år siden var den konsert- og selskapslokale med plass til 150 gjester. I dag skjuler det seg en elegant spiseplass og peisestue innenfor de gamle veggene. Med tekstiler og farger er det tryllet og skapt en intim atmosfære vel egnet for 4-6 gjester, som betaler godt for luksusen der er å være alene.

At det kommer folk og sier at slik kan de ikke ha det hjemme, bryr hun seg lite om.  

– Det er helt ok, for det er ikke meningen at dette skal være hjemme. Det skal være en opplevelse, og inspirasjon. Og for de folkene som er gjester her får det ikke blitt «galt» nok, smiler hun.

Se flere bilder
Glamorøs spiseplass i låven på Åmot Gard/Villa Åmot

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

RUSTIKK GLAMOUR: I den gamle låven er de store rommene er delt inn i soner med florlette gardiner. Slik tilføres rustikt treverk glamour. -Litt trend, gull, glamour og tekstil er deilig mot tømmerveggene, sier Gunvor Røkholt.

----

Tilbake hos Green Apple framstår Villa Åmot som en stor godteriskål, som både frister, inspirerer og skaper godt humør        

Se flere bilder
Peisestue i låven på Åmot Gard/Villa Åmot

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

INTIMT: Peisetuen i låven er rammet inn av tekstiler, som bidrar til å skape en intim atmosfære i det store rommet. Peisen sees fra hele rommet. Store, myke fargerike sofaer er midtpunktet i stuen.


Se flere bilder
Fargerik sofakrok i peisetue på Åmot Gard/Villa Åmot.

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

SIGNATUR: Sofaer fra Green Apple er signaturen til peisestuen. Dristig og elegant miks av tekstiler; en sofa med grønn fløyel i stammen, den andre med lilla. Putene er trukket med kelimstoff i turkis og orange, lilla og terrakotta.        


Se flere bilder
Rutemalt gulv i låven, Villa Åmot/Åmot Gard

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

RUTER: Gulvet i låven er malt i ruter, som er blåst opp i en størrelse tilpasset rommets størrelse . Fargene er hentet fra kelimputene i sofaen. To grå/beige sofaer ville blitt kjedelig her og sett helt dødt ut.        


Se flere bilder
Søren-suiten på Villa Åmot/Åmot Gard

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

SØREN-SUITEN: Husene har navn etter «karane». Her et raskt blikk inn i Søren-suiten. Det gamle tømmeret er beholdt, og gir følelsen av 200 års historie.      

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.