Fargemagasinet logo
Se flere bilder
Åmot Gard-Låven-SOFAKOS-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Annonse
Gerflor annons

Trend, tradisjon og personlighet skaper luksus i verdensklasse

– Akkurat slik kan jeg tenke meg å ha det! Ellen Lind hos Green Apple er henrykt. Hun viser oss bilder fra Villa Åmot i Sunnfjord. I utgangspunktet en klassisk Vestlandsgård, men utover det ulikt alt annet. Her er kulturarv, nasjonalromantikk, trend og personlighet mikset på en skikkelig wow-måte.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Ellen Lind er kjent for å være kreativ og uredd med farger og tekstiler. Gjennom mange år har hun heiet fram interiørtalenter og spennende prosjekter, og nå bobler hun over:

– Dette overgår det meste, det er helt fantastisk, og vi har levert møbler og tekstiler. Se på de sofaene, fargene og tekstilene. Den atmosfæren. Slik vil jeg ha det!!!

Utropstegnene står i kø, og hun glemmer å trekke pusten. Hun er plutselig langt inne i drømmen om nytt hus, mens Fargemagasinet er innom for å gjøre reseach til en reportasje om noen som har turt å gjøre mer ut av farger og interiør enn de fleste.

Se flere bilder
Åmot Gard3-KLUNKESTIL-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Grønne portierer i døråpning mellom stuene Villa Åmot

Ferie i luksuriøs ensomhet

Bildene tar oss til Åmodt Gard i Sunnfjord. En gjestegård som satser på godt betalende gjester fra hele verden. Hit kommer arabiske prinser, amerikanske filmstjerner og kinesiske milliardærer. De leier hele plassen for noen dager, og nyter luksusen det er å være alene. Gården ligger i et majestetisk landskap som bergtar utenlandske celebriteter. Men det er interiøret som skaper ovasjoner i Green Apples lokaler denne dagen.

Gården eies og drives av Steinar Sørli og Yngve Brakstad. Den har vært i Sørlies familie siden 1850, og de overtok i 1997. Siden har de utviklet stedet til å bli et eksotisk reisemål i verdensklasse. Med seg på laget har de hatt interiørarkitekt Gunvor Røkholt som den kreative bak interiøret – dog i godt samarbeid med gardens eiere. Hun er full av godord om samarbeidet og konseptet.

De har turt å spisse seg mot et krevende marked. Det er mange perler rundt om, men utfordringen med å sikte seg inn mot ett marked, er at de skal leve av det, og tørre å ta seg betalt. De må være tydelige på alt, ikke bare interiøret, men hele konseptet må spisses til beinet. Og de retter seg mot en krevende kundegruppe, sier hun.

Se flere bilder
Våningshus Åmot Gard-EKLEKTISK-FotoUlf Rugumayo Amundsen-Interiørdesign Gunvor C Røkholt.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Moderne og historiske møbler i stuen på Villa Åmot

Magi inne og ute

Røkholt forteller at hun ble bergtatt første gangen hun kom til gården. Da var det en trivelig gjestegård som hun besøkte privat. De kom i snakk, og etter hvert ble det spørsmål om hun kunne hjelpe litt med møbleringen.

De forventet nok en møbleringsplan, men først måtte jeg vite hva de ville med stedet. Det ble starten på et fantastisk samarbeid som har vart i mange år, forteller hun.

Hun minnes fortsatt det første møtet:

– De trengte ikke gardiner. Det hadde de; hvite blondegardiner kjøpt fra en kjedebutikk. Et kompromiss. Hun tenker, og legger til: Det er sjelden at kompromiss blir en god løsning.

Se flere bilder
Åmot Gard-DECOPAGE - av moooi arte tapet-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Nært decopage, Villa Åmot

De hvite gardinene ble skiftet ut

I dag er det lite som minner om dårlige kompromiss på Åmodt Gard. Nå er det magiske og storslått, inne som ute.

Røkholt beskriver prosessen som en reise. Inspirasjon til farger og løsninger har hun hentet fra reiser rundt om i verden.

Det er spennende å oppleve at de heftige fargekombinasjonene du finner i India har mye til felles med norske tradisjonsfarger. Det er måten fargene brukes på som er den største forskjellen, sier hun.

Se flere bilder
Åmot Gard-GRØNN STUE-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Grønn stue med hyggelig atmosfære, Villa Åmot

Basisfargen på garden er grønn

Det er egentlig ikke noe nytt med fargerike interiør på garden. Da de begynte å pusse opp våningshuset, fant de hele 26 ulike grønne nyanser i den gamle sveitservillaen. De gamle eierne var kjent for å ville ha det «byfint», og da gården skulle tas inn i en ny tid, passet det fortsatt med grønt.

Dessuten kalles Sunnfjord den grønne bygda, forteller interiørarkitekten.

Mange av de opprinnelige fargene er bevart, men for å få fram lunhet, personlighet og framheve det grønne er det tatt inn flere farger. Alle valg er gjort for å løfte stedet, og gjøre det personlig. Gammelt og nytt hånd i hånd. Og alt er gjort i dyp respekt for historie og tradisjoner. 

Se flere bilder
Åmot Gard-Oline suiten2-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Soverommet i Oline-suiten, Villa Åmot

Ikke et museum

Men det må ikke bli museum, sier Røkholt. Blant det gamle må vi ha inn litt trend, litt glamour og komfort. Når du skal bo i et gammelt hus, skal det ikke lukte gammelt. Du skal få lyst til å være der, ikke bare kikke inn og se.

Hun mener at det er det viktig å ta de gamle husene inn vi vår tid. For henne handler det om vern gjennom bruk.

– Vi må blende våre liv og egen personlighet inn i den historiske kulturarven. Her har vi lekt oss med farger og mønstringer, funnet fram gamle kombinasjoner og laget nye.

Kulturhistorie og tradisjoner, er smaksatt med trend, og personlighet. Det går som en rød tråd gjennom rommene i den gamle villaen, flere småhus på tunet og fortsetter i et spektakulært interiørshow i låven. For noen år siden var den konsert- og selskapslokale med plass til 150 gjester. I dag skjuler det seg en elegant spiseplass og peisestue innenfor de gamle veggene. Med tekstiler og farger er det tryllet og skapt en intim atmosfære vel egnet for 4-6 gjester, som betaler godt for luksusen der er å være alene.

At det kommer folk og sier at slik kan de ikke ha det hjemme, bryr hun seg lite om.  

– Det er helt ok, for det er ikke meningen at dette skal være hjemme. Det skal være en opplevelse, og inspirasjon. Og for de folkene som er gjester her får det ikke blitt «galt» nok, smiler hun.

Se flere bilder
Åmot Gard-Låven2-RUSTIKK GLAMOUR-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Glamorøs spiseplass i låven på Villa Åmot

----

Tilbake hos Green Apple framstår Villa Åmot som en stor godteriskål, som både frister, inspirerer og skaper godt humør        

Se flere bilder
Åmot Gard-Låven4-INTIMT-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Store sofaer i peisestuen i låven, Villa Åmot/Åmot Gard


Se flere bilder
Åmot Gard-SIGNATUR-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Fargerik sofakrok i peisetue på Åmot Gard/Villa Åmot.


Se flere bilder
Åmot Gard-RUTER-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Moderne peis i låven på Villa Åmot


Se flere bilder
Åmot Gard-Søren suiten-FotoUlf Rugumayo Amundsen.jpg

Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Søren-suiten på Villa Åmot

Mer informasjon
Les mer
OM VILLA ÅMOT

Åmot Gard: myamot.com

Sted: Sunnfjord, Vestland fylke

Eier og driver: Steinar Sørli og Yngve Brakstad

Interiørbistand: Gunvor Røkholt www.gcrdesign.no

Møbler, tekstiler og tapet: Green Apple

Sett underlag og gulv i system
Teknisk

Sett underlag og gulv i system

Gevinsten med et godt valgt gulvunderlag er større enn mange gulvkunder er klar over. Hovedformålet med gulvunderlag er å øke komforten, beskytte gulvet og å forlenge gulvets levetid....

Mal Proff i mål med roadshow
Håndverk

Mal Proff i mål med roadshow

Nå er Mal Proff Roadshow kommet i mål etter å ha besøkt 14 steder rundt om i Norge. Sammen med 20 utstillere har de lokket mange besøkere med nye produkter, pizza og hamburgere. Flere...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.