Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
LYS OG LIVLIG KOLLASJE:

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

Trend 2020: Interiørfarger som gir energi

De lyse, klare fargene er på vei inn i interiørmoten. Rosa, gult, turkis og grønt nærmest poppet ut av et moodboard, da IFIs Trendforum satte fokus på trendene for 2020/2021.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Etter å ha diskutert de store linjene, og konkludert med at interiørmoten i 2020 generelt blir varmere, mer variert og personlig var det tid for å visualisere tendensene. Deltagerne avsluttet dagen med å lage moodboard. 

Vi tok utgangspunkt i to akser; lyst/mørkt og rolig/energisk. Lyse og mørke miljø er like aktuelle, her er det den personlige smaken som avgjør. Rommene vil også i større grad bli tilpasset ulike aktiviteter, derfor er aksen rolig/energisk interessant. Noen rom skal gi ro, mens andre skal gi energi. Med bevisst bruk av farger og materialer kan vi skru opp og ned energinivået i et rom.

Å lage/bruke moodmoard er en effektiv metode for å kommunisere farger, atmosfære og stemning. Ofte er det vanskelig å finne ord, da fungerer bilder veldig bra.

Her ser du Trend-Stefans prognoser for de neste ti årenes trendutvikling.

Se flere bilder
PALETT:

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no (ill.)

LYS OG LIVLIG: Hvitt er en viktig basis i denne paletten, den gir en lett og ren base som de glade og energiske fagene kan spille seg ut mot. Her er det fritt fram for å kombinere farger fra hele fargesirkelen så lenge fargene er tilnærmet nyanselike.

«Lyst og energi» 

I bildet som ble skapt av gruppen som jobbet med temaet «lys og energi» er stemningen full av liv og energi, ikke bråkete og urolig, men lett og munter. Bildet er satt sammen intuitivt og raskt, og gjenspeiler det som oppleves som lyst og energigivende i dag.  Her er farge- og materialtips for et lyst og energigivende interiør.

Se flere bilder
PALETTEN SATT I NCS-SYSTEM:

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no (ill.)

PALETTEN: Her ser vi hvor palettfargene befinner seg i NCS-fargesirkel, og fargetriangelet viser hvilke nyanser av fargene som er brukt.

Fargene

Hvitt er basisfargen, men dominerer ikke. Den fungerer mer som et lyst bakteppe. Energien i paletten kommer fra friske pasteller, hentet fra hele fargesirkelen. De fungerer både som mellomfarger og aksenter, og er renere og mer kulørsterke enn de sortaktige pastellene som har vært i vinden lenge.

For at paletten skal beholde det friske og rene uttrykket er det viktig at fargene er tilnærmet like kulørsterke og hvitaktige. Innen den rammen kan man starte med kundens favorittfarger og leke med nye kombinasjoner.   

–  Dette er en palett man blir glad av. Det er sommer og ferie hele året, og man får følelsen av god tid, kommenterte gruppen.  Lyst treverk, glass og blanke fliser er opplagte følgesvenner til disse fargene. 

Se flere bilder
LYSE OG LIVLIGE MATERIALER:

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

MATERIALER I BILDET: Gulv: Hovedgulv Gerflor vinyl HQR 1986, Linoleum blå/turkis: Tarkett Veneto xf2 651 og 761. Lilla gulvflis: Marmoleum klikk, Forbo. Tapet: 80- talls med blomster: Thibeaut Longwood T4132. Grønn/blå med dyr og blått mønster: Sanderson, INTAG. Gult med lintekstur: Fantasi Interiør. Grønne palmeblad: Borge, Pandora. Rosa ikat-mønster: Sanderson, INTAG. Stråtapet: Omexco, INTAG. Syrinblomster: Borge, Cole&Son/ Botanical Botanica. Gult sikksakk mønster: Green Apple, Thibeaut. Blått vannmønnster: Fiona/Ocean Colours, Flügger. Tekstiler: Grønt med ikatmønster: INTAG, Sanderson/Caspian, Ensfarget lin: alle fra Green Apple. Striper: Green Apple, Thibeaut/Outdoor.

Viktige kontraster

Det er lite sort i dette tema, men mørke innslag, som for eksempel et arvegods i blankpolert edeltre, gir en flott personlig touch. Blomster og andre naturmønster er aktuelle kontraster til de ensfargede flatene. Uansett stilretning som ønskes, så kan mønster på tekstiler, tapet og tepper brukes for å understreke stilen. Innslag av mønster vil dessuten gjøre helheten mykere og mer livfull enn ved bruk av bare ensfargede materialer. 

Se flere bilder
KONTRASTER:

Foto: Borge

GLADFARGER: Troen på at farger og mønstre skaper glede, og stimulerer oss positivt kommer klart til uttrykk i design for barnerom. Ta det med som en nyttig påminnelse i jakten på riktige farger. Hva skal fargene gjøre i rommet? Tapetet her er SD Mini fra Borge.

Gulv et stort møbelet

Se flere bilder
START:

Foto:

START: Lysten på mer farge og et personlig uttrykk kan også vekkes med et teppe. Det vevede teppet Sans fra InHouse gir rommet nytt liv, og finnes i flere aktuelle farger.

Lyst eller mørkt gulv? Mønstret eller ensfarget? Alle varianter kan passe, her må man kjenne på hvor store kontraster man ønsker. 

IFIs TRENDPANEL
  • Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
  • Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
  • Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover. 

Slik har trendpanelet kommet frem til palettene:

Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. I dette Trendforumet tok vi utgangspunkt i aksene lyst/mørkt og rolig/livlig. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil. 

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.