Trend 2020: Den lyse stilen blir koseligere
Hva vi definerer som et lyst og hyggelig interiør, endrer seg. For noen år siden var hvite vegger og lyse gulv svaret. I følge IFIs Trendforum går vi nå mot flere farger, mer tekstiler og større variasjon i materialer for å få den rette atmosfæren.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Lyst og rolig» var et av temaene IFIs Trendforum diskuterte, og etter endt workshop presenterte deltagerne et moodboard preget av lyst, harmonisk og balansert mangfold. Og de poengterte at hensynet til natur og bærekraft er et selvfølgelig bakteppe.
Dette er farger og materialer for et rolige miljø, det er behagelig, uten noe som stikker fram og krever mye oppmerksomhet, bare lutter harmoni. Atmosfæren er lys, rolig og mild. Men uttrykket har større tyngde enn hva vi har vært vant til i de lyse og luftige miljøene fram til nå. Helheten virker lunere, mer personlig og som en trygg lun favn.
Basisfargene er hentet fra den varme delen av fargesirkelen. De er gjennomgående lyse og fint avstemte nyanser i rosa og beige. Hvitt og grått er viktige mellomfarger, og gir luft til paletten.
Aksentfargene er hentet fra den kalde delen av fargesirkelen, og små innslag av grønt, blågrønt og blått gir helheten et friskt pust.
Fargene klinger fint sammen med lyst treverk. Møbler og mønster med runde organiske former forsteker det rolige og milde uttrykket. Myke og taktile naturmaterialer dominerer.
Den lyse og rolige paletten trenger også noen små innslag av aksentfarger for å ikke gro igjen. Det lilla tapetet (Casamance fra kolleksjonen Samarcande til Green Apple) lager kontraster sammen med litt rødmaling og det grønne teppet Jacaranda fra INTAG. De rolige, lyse fargene er her vist med lys strukturtapet (Thibaut fra kolleksjonen Biscayne) og lys fiskebeinsparkett (Segno fra Tarkett). Blomstertapetet i bakgrunnen (Dawn) og tapetet med rosa mønster (Grace) er fra Borges kolleksjon Graceful Stories og passer fint inn i paletten.
Viktige kontraster
Men alt med måte; for å unngå at det blir for lunt og koselig er det viktig med kontraster. Tapet og tekstiler med svake mønstringer, innslag av glass eller andre harde materialer er gode virkemidler til å løsne litt på det varme grepet.
Når målet er å skape et rolig uttrykk, bør vi unngå sterke fargekontraster. I denne konteksten vil sterke kulørtoner på store flater rote til, og ødelegge harmonien.
Basisfargene er hentet fra den varme delen av fargesirkelen, med hovedvekt på rosanyanser og beige. Mellomfarger er hvitt og grått. De gir luft til paletten. Mens aksentene er hentet fra den kjølige delen med innslag av grønt, blått og blågrønt.
Ulike varianter av rosa vinner fram som basisfarge hos stadig fler. Her er veggene malt i fargen Dus fra Butinox Interiør. En dus, men likevel tydelig nyanse.
Gulv er et stort møbelet
Lys eikeparkett lagt i fiskebein- eller annet mønster tar naturen inn som en behagelig kontrast til slette flater. Andre gulvmaterialer i lyse varme toner, gjerne med svake mønstringer vil også gli fint inn i denne paletten.
Det sandfargede teppet i sofaen, gulvteppet med lubben luv og rolig mønster, samt grønne planter gir den hvite stuen en hyggelig og innbydende atmosfære.
- Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
- Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
- Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover.
Slik har trendpanelet kommet frem til palettene:
Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. I dette Trendforumet tok vi utgangspunkt i aksene lyst/mørkt og rolig/livlig. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil.
Lyst, varme farger, lyst tre og andre naturmaterialer som sisal, bambus, jute, terrazzo, stein, marmor, lin, ull og bomull i ulike kvaliteter. Lite fargekontrast, mer kontrast: fint/grovt, lett/tungt, matt/blankt, mykt/fast
Maksimal skjønnhet og komfort i fiskebeinsmønstre
InHouse i teppesamarbeid med Kasthall
Dyr og natur kler veggene
Her blir interiørtrendene skapt
2020 kommer med varmere interiørmote
Felles trendspotting
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...