FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-Tradisjonshåndverk-GODT VERKTØY-FotoEllevSteinsli.jpg

Foto: Ellev Steinsli

Tradisjonshåndverk med 100 års garanti

Ellev Steinsli er en av dem som har spesialisert seg på tradisjonelt håndverk, og lager dører og vinduer på gamlemåten. Han er opptatt av kvalitetsmaterialer og -verktøy, og bruker mye tid på å forstå gamle teknikker. – Det føles viktig å gjenskape de gamle håndverkermetodene for å forstå hva som er grunnen til at noe varer.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Tradisjonelt håndverk har blitt mer og mer ettertraktet, og anses å være mer holdbart, bedre for miljøet og av høy estetisk kvalitet. Det merker Ellev Steinsli godt. Han står bak den antikvariske snekkerbedriften Bygningsverneren, og lager på gamlemåten dører og vinduer til fredede festningsanlegg, fyr og verneverdige hus. Oppdragene kommer fra både private og offentlige bestillere.

– Ved å ta i bruk de gamle tradisjonene sikrer man både lenger holdbarhet og kontroll på sammenføyningen av materialer. Alle elementene i vinduene jeg lager er 100 prosent gjenvinnbare, og det passer veldig godt inn et miljøperspektiv som mange er opptatt av. Jeg er heller ikke redd for å gi 100 års garanti på det jeg lager til kundene, sier han. 

Se flere bilder
Ellev Steinsli

Foto: Norsk håndverksinstitutt

BYGNINGSVERNEREN: Etter at maskinene har tatt over mye av produksjonen er det et stort hull i kompetansen når det gjelder det gamle håndverkerfaget, mener Ellev Steinsli: – Jeg har derfor brukt mye tid på å gjenskape og forstå gamle metoder og verktøy, sier han.

Stoler på kvaliteten

Steinsli lager vinduer og dører fra start til slutt – alt fra å hogge tømmer i skogen og kitte vinduene, til å montere og ferdigstille produktet. Han har sansen for detaljene og håndverket, og er opptatt av å jobbe med gode materialer og verktøy. Han har prøvd mange forskjellig vinduskitt på markedet, men går alltid tilbake til Dana Lims linoljekitt.

– Jeg har brukt Dana Lims kitt i over 15 år, og har kun positivt å si om det. Linoljekittet har en god konsistens som hverken er for fuktig eller for tørr, men er jevn og glatt som sikrer en god arbeidsflyt. Den legger seg pent i falsene og gir et veldig godt resultat. I tillegg er det nærmest ingen variasjon mellom spannene, som jeg har opplevd hos andre leverandører, sier Steinsli. 

Se flere bilder
nye vinduer etter gammelt forbilde

Foto: Ellev Steinsli

LINOLJEMALING: Alle dører og vinduer males til full dekk med 2-3 strøk linoljemaling. Malearbeidet utføres manuelt. 

Forutsigbart

Som produsent av tradisjonelle dører og vinduer, ønsker Steinsli å sikre kundene best mulig garanti. Her bidrar linoljekittet til en forutsigbar holdbarhet.

– Min erfaring er at dette kittet har god kvalitet, og med godt vedlikehold holder det seg homogent og fint over lang tid. Kittet blir heller ikke så hardt som kan risikere at det løsner. Det har mye å si for garantien overfor kundene mine. 

Se flere bilder
linoljkitt Dana Lim

Foto: Ellev Steinsli

RENE RÅVARER: Glassmesterkitt 683 lages av ren linolje og kritt. Kittet er tiksotropisk og egner seg godt til å kitte vinduer, reparere sprekker og til sparkling av grunnet treverk, både innendørs og utendørs. 

Bra råvarer gir godt kitt

Trond Aaraas, salgssjef hos Dana Lim Norge, er enig i at kittet er av god kvalitet, og forteller hva det beror på:

– Glassmesterkitt 683 som Ellev Steinsli bruker i sitt arbeid er et linoljekitt som er laget av ren linolje og førsteklasses krittvarianter. Kittet er tiksotropisk og lett å jobbe med. Dette linoljekittet egner seg derfor godt til å kitte vinduer, reparere sprekker og til sparkling av grunnet treverk, både innendørs og utendørs, sier Aaraas.

Se flere bilder
vinduskitt

Foto: Ellev Steinsli

LINOLJEKITT: Håndverkeren Ellev Steinsli har prøvd mange forskjellig vinduskitt på markedet, men går alltid tilbake til Dana Lim sitt linoljekitt.

Mange hull i kompetansen

Med en lang og variert erfaring innen glass- og tømrerbransjen, i tillegg til videreutdanning innen teknisk bygningsvern fra NTNU, brenner Ellev Steinsli for tradisjonshåndverk. Han merker at også kundene blir mer bevisste hva de får.

– Det føles viktig å gjenskape de gamle håndverkermetodene for å forstå hva som er grunnen til at noe varer. Etter at maskinene har tatt over mye av produksjonen er det et stort hull i kompetansen når det gjelder det gamle håndverkerfaget. Jeg har derfor brukt mye tid på å gjenskape og forstå gamle metoder og verktøy, avslutter Steinsli. 

Se flere bilder
kittfals påføring

Foto: Ellev Steinsli

KITTFALS: Kittfalsene grunnes med ett strøk med linoljemaling. I falsen legges underkitt med en fugesprøyte, hvorpå glasset vibreres inn i kittet med en vanlig pussemaskin. Overkittet legges inn med samme metode og strykes ut med kittkniv, glattes strykes rent og pent med stor pensel og kritt.

Mer informasjon
Les mer
Stipendiat

Snekker Ellev Steinsli var stipendiat i håndverk ved Norsk Håndverksinstitutt 2019-2022.

I sin stipendiatrapport beskriver Ellev Steinsli de viktigste forutsetningene for lang holdbarhet: riktige materialvalg, riktig plassering, riktige metoder og teknikker, riktig overflatebehandling og riktige vedlikeholdet    

Riktige materialer på riktig plass, et forutsigbart vedlikehold, og mulighet for treverket å tørket ut, også etter at døren eller vinduet er montert gir lang levetid. Sammen med et godt håndverk skaper dett forutsetninger for den 100 års garanti som Bygningsverneren gir på produktene sine.

Bjelin med ny region-KAM
Nytt om navn

Bjelin med ny region-KAM

Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.