FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Holmenkollen-GJENÅPNET-0519-FotoCheraWestmanIFIno.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Totalrestaurert tømmerfasade – med byggets beste for øynene

Det ikoniske dragebygget ved Scandic Holmenkollen Park er nå ferdig rehabilitert etter ett år bak stillas og plast. Nå fremstår det i sin opprinnelige prakt – mørkt brunt med dekor i tilnærmet ultramarin farge. De gamle tømmerveggene er malt med linoljemaling og er sikret for mange år fremover.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Etter ett år pakket inn bak stillaser og presenninger står hotellet Holmenkollen Park igjen frem i all sin glans, 350 meter over Oslo sentrum. Hotellet inneholder totalt 376 gjesterom, hvorav 27 rom og eksklusive suiter i den eldste delen – dragebygget fra 1894, pluss spa, basseng, treningsrom, vinkjeller og diverse møteromsfasiliteter. Nå er den gamle tømmerfasaden rehabilitert. Den ble skrapt tilbake til bart treverk og behandlet med et malingsystem med linoljemaling i fire strøk.

– Vi startet med en masterplan for rehabiliteringen allerede i 2018, men pandemien ble det ordentlige startskuddet. Da stengte vi hotellet. Siden oppstart på rehabiliteringen har vi hatt 80-200 håndverkere her samtidig i nesten 1,5 år, sier Mikkel Vangsgaard, prosjektsjef hos Eiendomsspar som eier hotellet sammen med Rica Eiendom

Se flere bilder
prosjektgruppe, Holmenkollen

Foto: Chera Westman/ifi.no

GODT OVERVEIDE VALG: – Vi har tatt et veloverveid valg når det kommer til måten å behandle tømmerfasaden på. Vi har gjort det som er det beste for bygget, sier Mikkel Vangsgaard fra Eiendomsspar (t.h). Sammen med Ingvar Røang (t.v) og Patrick Pallin (midten) fra fasadeentreprenøren Thorendahl viser de stolt frem det gamle dragebygget ved Holmenkollen Park hotell som er blitt tilpasset for ny drift. 

Tilbakeføring

– Når man har med denne typen bygg å gjøre, må man tenke annerledes. Vi måtte undersøke byggets behov og velge den beste metoden for å sikre fremtiden, forteller Mikkel Vangsgaard om fasaderehabiliteringen av dragebygget.

Etter grundige vurderinger bestemte eiergruppen at den gamle delen av hotellet skulle tilbakeføres til sin opprinnelige funksjon. Møterom og administrasjonslokaler har nå gitt plass til eksklusive rom og suiter i historisk riktig stil, mens restauranten De Fem Stuer er bevart og fortsatt kan oppleves med originale tak og konstruksjoner. Også fasaden har fått sitt opprinnelige utseende tilbake – og tømmerveggene med lafteknuter, dragehoder og «stavkirketårn» har gått fra rødt, oker og lyseblått, til brunt med detaljer i en ultramarin farge.

Se flere bilder
fasade,

Foto: Chera Westman/ifi.no

GJENÅPNET: Scandic Holmenkollen Park er nå åpnet for gjester igjen etter en omfattende rehabilitering både ut- og innvendig. Tømmerfasaden på en eldste delen – dragebygget – er tilbakeført til opprinnelig utseende i brunt og blått.

Kontroll på fasaden

Det store prosjektet ble delt inn i overordnede prosjektfaser, hvor Thorendahl fikk totalenterprisen på fasadearbeidene:

– Vi spurte mange, fikk nei fra de fleste, og endte opp med de beste, skryter Vangsgaard.

– Vi har som mål å alltid ha et antikvarisk signalprosjekt gående. Tidligere har vi pusset opp Domus Media, Botsen og Oslo Sjømannskole. På Holmenkollen hadde vi å gjøre med en fantastisk byggherre som ville gjøre det aller beste for bygget, og det er ikke alltid slik, forteller daglig leder i Thorendahl, Ingvar Røang.

Prosjektet gikk grundig til verks for å få kontroll over de gamle tømmerveggene og finne ut hva de var behandlet med, hvordan tilstanden til treverket var, og hvilken behandling som ville være den beste. Konklusjonen ble at det tidligere var brukt forskjellige malinger overalt, og all gammel behandling måtte vekk. 

– Det har vært en stor prosess, og vi har testet flere ulike metoder. Vi endte opp med å benytte kjemisk malingfjerner med betydelig mekanisk bearbeiding og vasking, fulgt av skraping og sliping før ny behandling, forteller Patrick Pallin, arbeidsleder for malerne hos Thorendahl. 

Se flere bilder
fasade farger

Foto: Chera Westman/ifi.no

LINOLJEMALT: Veggene er påført fire strøk; grunning, to mellomstrøk og ett toppstrøk. Den brune fargen har NCS-kode S 8010-Y70R og den blå dekoren S 4050-R80B.

Grundig evaluering

Valget av ny overflatebehandling var heller ikke enkelt. Prosjektet satte opp store matriser med fordeler og ulemper med ulike behandlingsmetoder. Mange forskjellige behandlinger ble inngående vurdert.

– Jeg har ikke vært med om å gå så nøye gjennom pluss og minus ved noe annet prosjekt tidligere. Eierne var ekstremt opptatt av å finne den beste måten å ta vare på bygget på, sier Ingvar Røang.  

Til slutt sto de igjen med fasiten: Wibo Linoljemaling – i et system med grunning, to mellomstrøk og ett toppstrøk.

Fasadearbeidene ble utført på stillas etter et samlebåndprinsipp. I 12 måneder har Thorendahl hatt 15 håndverkere fra flere fag i arbeid: tømrere, laftearbeidere og malere har fjernet lag på lag med gammel behandling, skrapt, slipt og skiftet ut råttent tømmer før det ble behandlet igjen. 

Se flere bilder
FASADE, HOLMENKOLLEN

Foto: Chera Westman/ifi.no

TYNNE STRØK: Linoljemaling skal påføres i flere tynne strøk. Malingen tørker sakte, og skal ikke skinntørke.

Lagarbeid

Malingsystem Wibo linoljemaling

Malingsystemet som ble brukt består av fire strøk for tømmerfasaden:    

  • 1: GRUNNING: Spesialgrunning fra Wibo, farge NCS S 2500-N
  • 2-3: MELLOMSTRØK: Wibo Mellomstrøk i fargen NCS S 8010-Y70R.
  • 4: TOPPSTRØK: Wiboline, NCS S 8010-Y70R

Den blå dekoren er utført med samme malingsystem og produkter, og toppstrøk i Wiboline i farge NCS 4050-R80B.

Ulike påføringsmetoder og forskjellige måter å arbeide seg rundt bygget på ble prøvd ut. Her endte malerne opp med å arbeide i små team

– Linoljemaling skal påføres i tynne sjikt. Den tørker sakte og skal ikke skinntørke. Det har gått fint, også om vi hadde litt utfordringer underveis. Blant annet tørket tømmeret sent etter malingsfjerningen, sier Patrick Pallin.

Den blå dekoren er utført med samme malingsystem og produkter, og toppstrøk i Wiboline i farge NCS 4050-R80B.

Se flere bilder
originalfarger

Foto: Chera Westman/ifi.no

ORIGINALT UTSEENDE: Fasaden på hotellet er blitt malt mange ganger med ulike malinger overalt. Den antikvariske undersøkelsen som ble utført av NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) viste att hotellet opprinnelig var malt brunt med blå detaljer. 

Historisk og moderne

– Våre malere har lang fartstid og erfaring fra antikvariske prosjekter. Her fikk de ekstra skolering for å finjustere denne påføringsteknikken og få lik utførelse overalt. Jeg er overbevist om at vi valgte det rette produktet, sier Ingvar Røang.

– Nå er dragebygget friskmeldt og vi har et topp moderne bygg bak gamle, historiske vegger. Det har ikke vært billig, men likevel verdt prisen, og vi har sikret huset for mange år fremover, sier Mikkel Vangsgaard.

Se flere bilder
holmenkollen park hotell

Foto: Chera Westman/ifi.no

ORIGINALFARGER: Før oppussingen var hotellet rødt, med detaljer i oker og lyseblått. Nå fremstår det i sine originalfarger – brunt og blått.  – Det er alltid bra å ta vare på verdiene og å gå tilbake til å velge originalfarger, konstaterer Ingvar Røang hos Thorendahl som har lang erfaring med antikvarisk rehabilitering.


Se flere bilder
fasade malt med linoljemaling

Foto: Chera Westman/ifi.no

TILBAKEFØRT: De gamle tømmerveggene er skrapt ned til bart treverk. Mye skadet og råttent tre er skiftet ut, spesielt på én av veggene. 


Se flere bilder
fasade holmenkollen park hotell

Foto: Chera Westman/ifi.no

STOLT PÅ TOPPEN: Scandic Holmenkollen Park troner stolt på toppen over hovedstaden. I ett år har hotellbygget vært pakket inn i presenninger og stillaser. – Vi er utrolig stolte over resultatet, sier Mikkel Vangsgaard fra Eiendomsspar etter den omfattende restaureringen av hotellet, der både ut- og innside er blitt pusset opp. 


Se flere bilder
Holmenkollen Park hotell før oppussing

Foto: Miljømal

FØR rehabiliteringen av dragebygget til hotellet malt rødt, med detaljer i oker og lyseblått. 

Mer informasjon
Les mer
Sanatorium og turisthotell
Se flere bilder
Holmenkollen dronefoto

Foto: Miljømal

DRAGEBYGGET: Den eldste delen av hotellet stammer fra 1894 da Holmenkollen Sanatorium ble oppført etter tegninger av Balthazar Lange.

Den eldste delen av hotellet stammer fra 1894 da Holmenkollen Sanatorium ble oppført etter tegninger av Balthazar Lange. Bygget regnes for å være et av landets fremste eksempler på dragestilen som var populær under en kort periode rundt det forrige sekelskiftet. I 1914 ble det daværende turisthotellet truffet av lynet og brant ned, og sanatoriet ble gjort om til hotell under navnet Holmenkollen Turisthotell og Sanatorium. Bygningskomplekset har vært gjennom flere oppussinger og ombygginger – de største i 1948, etter krigen da tyske Luftwaffe brukte det til sitt norske hovedkontor, og i forkant av Ski-VM i 1982 da hotellet ble kraftig utvidet med en ny fløy. Da fikk også hotellet sitt nåværende navn – Holmenkollen Park. Hotellet inngår i dag i Scandic-kjeden.

Wibo Linoljemaling
Se flere bilder
Johnny Spangen, Miljømal

Foto: Chera Westman/ifi.no

FIRE STRØK: Dører og vinduer er blitt skiftet ut og erstattet med etterligninger av de originale. Tømmeret er utvendig malt med Wibo linoljemaling fra Johnny Spangen, Miljømal AS.

  • Linoljemaling består hovedsakelig av kaldpresset kokt linolje, standolje, zink, titanhvit, kritt og naturpigmenter og oksider revet i kokt linolje.
  • Fargesetting gjøres for hand på gramsvekt.
  • Linoljemaling er diffusjonsåpen.

Wibo linoljemaling system bygges på bart treverk opp fra magert til fett. Først påføres en mager grunning som skal mette treet og gi et bra feste for neste strøk. Den skal påføres slik at treet mettes, men ikke mer enn det. Grunningen hefter godt, også på tømmer og høvlet treverk. Grunningen inneholder sinkhvitt og titanhvitt og tilsettes ikke andre pigmenter. Mellomstrøket påføres i to sjikt, og består av en litt fetere linoljemaling som sørger for god dekk. Denne kan blandes i de fleste farger. Som toppstrøk brukes en meget fet linoljemaling som beskytter fasaden i mange år.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.