FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
HOLDER KURS_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoIverValkve_IFI_no-193 (2).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Todagers kurs i dekorasjonsmaling

27. og 28. februar holdt malermester Roger Studsrud kurs i dekorasjonsmaling. Kurset ble arrangert av Malermestrenes Landsforbund, MLF, og ble holdt i deres lokaler Sørkedalsveien i Oslo. På listen av deltagere var det folk i alle aldre, kvinner og menn, som hadde reist langt for å lære av Studsrud.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Nylig arrangerte MLF kurs i dekorasjonsmaling med malermester Roger Studsrud fra Historisk Maling med på laget. Interessen har vært så stor at det har blitt satt opp et ekstrakurs i midten av mars. I løpet av  kursets to dager fikk deltagerne bryne seg på litt forskjellig. De jobbet blant annet med lasering, platinering, ådring, marmorering og sjablonger.

– Det er folk her med ulik erfaring. Noen har jobbet med dette før og ønsker å friske opp kunnskapen, mens andre kommer med litt mindre erfaring. Som med alt annet så krever denne type arbeid at du jobber med det jevnlig og holde det ved like, sier malermester Studsrud.

Se flere bilder
MARMORERING_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoIverValkve_IFI_no-193 (3).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MARMORERING: Et av punktene på beskrivelsen av kurset var marmorering av Kolmårsmarmor, med pigmenter oppløst i øl.

Et øye for detaljer

Studsrud har mange års erfaring som dekorasjonsmaler, og tok utdanning som dekorasjonsmaler i Sverige for over 20 år siden. Utdanningen finnes i dag ikke i Norge, og man må dra til utlandet for å spesialisere seg.

I august 2023 ble det klart at regjeringen bevilger 10 milliarder kroner til bevaring av kirker i Norge de neste 20-30 årene. Det vil derfor være stor etterspørsel etter kvalifiserte malere i nær fremtid. Studsrud er ikke redd for å dele kunnskapen han sitter på av den grunn.

– Jeg mener det er viktig å kunne lære videre det jeg kan. Om man bare sitter på egen kompetanse uten å lære det videre, så vil faget dø ut. Filosofien min er at om du skal bli en dyktig dekorasjonsmaler så må ting være så virkelighetsnært som mulig. Du blir ikke god på å imitere eik om du ikke har studert eik på nært hold. Vi prøver også å praktisere teknikker som kan overføres til arbeidslivet. Det er ikke alltid du har en uke på deg på prosjekter med denne typen arbeid. Det må gå unna når du jobber med dette i praksis, det er arbeid som skal faktureres, sier Studsrud.

Se flere bilder
FULLT FOKUS_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoIverValkve_IFI_no-193 (5).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FULLT FOKUS: – Det har blitt lange dager og kanskje litt lite pause mellom slagene, men folk er flinke og jobber på. Det er mye informasjon som har blitt pakket inn i todagerskurset, sier Roger Studsrud. 

Stor pågang

Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund MLF, synes det er gøy at pågangen er stor, og forteller at de har planer om å også holde kurs utenfor Oslo. Det var MLF som tok initiativet til kurset og kontaktet Studsrud.

– Det er ikke alltid like lett å få tak i malermestere som har tid og har lyst til å lære bort denne typen kompetanse. Vi er veldig heldige som har fått med oss Roger Studsrud. Han er en dyktig dekorasjonsmaler, og han synes det er gøy å kunne lære videre det han kan. Det er viktig for å holde liv i faget. Kurset ble fullbooket på under to dager, og det var faktisk så stor pågang at vi endte opp med å sette opp et kurs til som gjennomføres i mars, sier hun, før hun legger til:

– Tanken er å reise rundt i Norge og mobilisere litt i distriktene og lodde stemningen om hvor det er aktuelt å holde flere kurs. Vi ser for oss Trondheim og Bergen som to mulige lokasjoner. Vi har tre personer fra Trondheim her i dag, og to fra Bergen så vi vet interessen er der. Det blir spennende fremover med satsingen på renoveringen av kirker. Jeg tror etterspørselen for tradisjonshåndverkere vil øke, sier hun.

Se flere bilder
STOR PÅGANG_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoMLF.jpg

Foto: MLF

STOR PÅGANG: Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos MLF, synes det er gøy med den store pågangen rundt kurset. Det resulterte også i at de ble satt opp et ekstra kurs i midten av mars. Planen på sikt er også å ta kurset ut i distriktene i Norge.

Dekorasjonsmaler på fulltid

Linnéa Gulowsen Knudsen fra Egil Knudsen AS i Bergen er en av dem som deltar på kurset. Hun var også med i NM i overflateteknikk under Bygg Reis Deg i oktober. Linnéa sier det har vært et spennende kurs, og det er dette hun har lyst til å jobbe med. Interessen for denne typen arbeid har hun fått fra diverse oppdrag hjemme i Bergen med familiebedriften.

– Det har vært veldig spennende å få lære mer om ådring og marmorering og å kunne få prøve seg på det. Det er dette jeg har lyst å jobbe med videre. Etter hvert ønsker jeg å gå tilbake til skolebenken i utlandet og ta en utdanning som dekorasjonsmaler, sier Knudsen.        

Se flere bilder
MERSMAK_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoIverValkve_IFI_no-193 (6).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MERSMAK: Linnéa Gulowsen Knudsen synes kurset har vært spennende, og har styrket ønsket om å jobbe med dette på fulltid.


Se flere bilder
GAMLE KUNSTER_KURS I DEKORASJONSMALING_FotoIverValkve_IFI_no-193 (7).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GAMLE KUNSTER: Malermester Robert Ström har jobbet med dekorasjonsmaling tidligere. Han sier han deltar på kurset for å friske opp kunnskapen. Ström har base i Trondheim, og driver jevnlig med bygningsvernrådgivning.

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.