Annonse

Tips og triks ved matt maling

Det kommer stadig bedre og mer robuste matte malinger på markedet. Med glanstall helt ned i 1 eller 5, vil den malte flaten få et delikat og eksklusivt uttrykk, og flaten oppleves «død», uten gjenskinn av omgivende farger.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tips og triks ved matt maling

Foto: Beckers

En matt maling kan være mer ømfintlig for riper, berøring og rengjøring enn en blankere maling. Spesielt gjelder det ved mørke farger, der det brukes mye pigmenter i resepten. Matte vegger bør ikke berøres hyppig.

– Malinger med høyere glans binder pigmentene på en bedre måte enn en matt maling. Man kan forklare det som at det blir lagt et lokk på porene, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

De mer åpne porene i en matt malingfilm kan tiltrekke seg fett fra fingrene som gir flekker ved berøring. Når en maling inneholder mye pigmenter, som for eksempel ved mørke farger, kan det føre til en økt ømfintlighet. 

Dele på Pinterest vaskbart på kjøkken

Foto: Nordsjö

VASKBARHET: I miljøer der veggene risikerer å utsettes for søl, tilgrising og hyppig berøring, bør det vurderes en blankere maling med mer robust overflate enn de aller matteste variantene kan ha. 

Glansskjolder

Der matt maling brukes på vegger i sterkt trafikkerte rom, på et kjøkken, i en restaurant eller hotellkorridor, må du være forberedt på at flekker, glansskjolder og skader kan oppstå, og at det bli behov for vedlikeholdsmaling hyppigere enn hvis det var brukt en silkematt maling.

– Det er viktig med litt edruelighet i forhold til hva du forventer av den malte flaten, sier Rune Nygaard hos Beckers

Dele på Pinterest mer egnet med glans

Foto: Beckers

ESTETIKK OG BRUK: Det er lekkert, delikat og ser eksklusivt ut med helmatt maling. Men er det egnet? Avpass valg av maling til bruken av rommet. En blankere maling kan være mer egnet bruk på utsatte vegger enn de fleste helmatte alternativene. 

Annonse

Les teknisk datablad

På malingboksen finnes mye nyttig informasjon, men plassen der er begrenset. Derfor er det viktig å lese den tekniske dokumentasjonen av produktet for finne ut om det følger noen anbefalinger eller begrensninger med produktet.

– Å lage maling er alltid et kompromiss mellom ulike egenskaper. Du kan ikke forvente å få alt du ønsker i én bøtte, sier Myhre.


TIPS!  Male over kalkmalte flater
Kalkmaling har en porøs overflate med dårlig vedheft for ny maling. Før ommaling av en kalkmalt flate børstes flaten nøye før den grunnes med tapetgrunn eller heftgrunn.

Generelle egenskaper til maling

  • Malte flater bør ikke belastes med vann før produktet har herdet i 3-4 uker.
  • Nødvendig vask utføres med myk bomullsklut fuktet med rent, lunkent vann og mildt vaskemiddel.
  • Vask med sterke eller grove vaskemidler kan gi skjolder.
  • Etter rengjøring og flekkfjerning kan det være behov for å male veggen på ny.
Annonse
LES OGSÅ
Annonse
SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Annonse
Annonse