Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
CareWall-Rooibos 658-Beckers.jpg

Foto: Beckers

Tips og triks ved matt maling

Det kommer stadig bedre og mer robuste matte malinger på markedet. Med glanstall helt ned i 1 eller 5, vil den malte flaten få et delikat og eksklusivt uttrykk, og flaten oppleves «død», uten gjenskinn av omgivende farger.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Teknisk
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En matt maling kan være mer ømfintlig for riper, berøring og rengjøring enn en blankere maling. Spesielt gjelder det ved mørke farger, der det brukes mye pigmenter i resepten. Matte vegger bør ikke berøres hyppig.

– Malinger med høyere glans binder pigmentene på en bedre måte enn en matt maling. Man kan forklare det som at det blir lagt et lokk på porene, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

De mer åpne porene i en matt malingfilm kan tiltrekke seg fett fra fingrene som gir flekker ved berøring. Når en maling inneholder mye pigmenter, som for eksempel ved mørke farger, kan det føre til en økt ømfintlighet. 

Se flere bilder
vaskbart på kjøkken

Foto: Nordsjö

VASKBARHET: I miljøer der veggene risikerer å utsettes for søl, tilgrising og hyppig berøring, bør det vurderes en blankere maling med mer robust overflate enn de aller matteste variantene kan ha. 

Glansskjolder

Der matt maling brukes på vegger i sterkt trafikkerte rom, på et kjøkken, i en restaurant eller hotellkorridor, må du være forberedt på at flekker, glansskjolder og skader kan oppstå, og at det bli behov for vedlikeholdsmaling hyppigere enn hvis det var brukt en silkematt maling.

– Det er viktig med litt edruelighet i forhold til hva du forventer av den malte flaten, sier Rune Nygaard hos Beckers

Se flere bilder
mer egnet med glans

Foto: Beckers

ESTETIKK OG BRUK: Det er lekkert, delikat og ser eksklusivt ut med helmatt maling. Men er det egnet? Avpass valg av maling til bruken av rommet. En blankere maling kan være mer egnet bruk på utsatte vegger enn de fleste helmatte alternativene. 

Les teknisk datablad

På malingboksen finnes mye nyttig informasjon, men plassen der er begrenset. Derfor er det viktig å lese den tekniske dokumentasjonen av produktet for finne ut om det følger noen anbefalinger eller begrensninger med produktet.

– Å lage maling er alltid et kompromiss mellom ulike egenskaper. Du kan ikke forvente å få alt du ønsker i én bøtte, sier Myhre.


TIPS!  Male over kalkmalte flater
Kalkmaling har en porøs overflate med dårlig vedheft for ny maling. Før ommaling av en kalkmalt flate børstes flaten nøye før den grunnes med tapetgrunn eller heftgrunn.

Generelle egenskaper til maling
  • Malte flater bør ikke belastes med vann før produktet har herdet i 3-4 uker.
  • Nødvendig vask utføres med myk bomullsklut fuktet med rent, lunkent vann og mildt vaskemiddel.
  • Vask med sterke eller grove vaskemidler kan gi skjolder.
  • Etter rengjøring og flekkfjerning kan det være behov for å male veggen på ny.
Les mer
Faglig bistand:

Artikkelen er utformet i samarbeid med IFI Fagforum Maling.

Her deltar ledende maling- og verktøyleverandører som for eksempel Beckers, Butinox, Flügger, Gjøco, Jordan, Nordsjö og Teknos

Flekking finnes ikke
Se flere bilder
riper matt maling

Foto: Chera Westman/ifi.no

RIPER: På en matt vegg kan det oppstå riper og glansskjolder. Ved utbedring males hele veggen. 

I revidert utførandrestandard for malearbeider, NS 3420-T fra 2019, er flekking av malte vegger fjernet som alternativ til utbedring av skader. For å få et optimalt resultat skal skader utbedres ved at hele veggen males fra gulv til tak og hjørne til hjørne. Dette er ekstra viktig ved bruk av matte malinger, der det lettere oppstår struktur-, farge- og glansforskjeller.

Vask hele veggen
Se flere bilder
vaskbarhet

Foto: Flügger farve

FLEKKFJERNING: På mattmalte flater skal aldri brukes sterke vaskekjemikalier, white-spirit eller rødsprit. 

Det finnes en EN-ISO-standard som angir en malt flates vaske- og ripemotstand. Vaskeklasse 1 angir en mer robust flate enn f.eks. vaskeklasse 3. Er veggen malt med matt maling bør først flekken vaskes, før hele veggen rengjøres slik at skjolder etter rengjøring og gnikking jevnes ut. Etterpå kan et strøk maling kreves for å få flaten fri fra skjolder.

Flekkfjerning

Noen flekker kan være vanskelige å fjerne med vanlig vann. Rustflekker kan fjernes med bruk av mateddik og forsiktig bruk av myk svamp eller bomullsklut. Metallsverte etter at nøkler eller andre metallgjenstander fjernes med et rent viskelær. På mattmalte flater skal aldri brukes sterke vaskekjemikalier, white-spirit eller rødsprit. Fjern flekken før hele veggen males for et ensartet resultat uten skjolder.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.