FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Tid-for-tre-MODERNE HYTTE-FotoAnne Bråtveit.jpg

Foto: Anne Bråtveit

Tid for tre med transparent behandling

Tre gir et lunt og naturlig uttrykk til interiøret. Med en transparent overflatebehandling er det mulig både å bevare treverkets karakter, farge og naturlige utseende, og samtidig beskytte det mot slitasje, nedsmussing og brann.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som nytt er de fleste treslag lyse i fargen. Men for at det lyse utseendet skal bevares over tid, kreves en behandling som begrenser gulningsprosessen. Det er nemlig en naturlov at treverk gulner. UV-strålene i sollyset gjør at ligninet i treverket endrer farge og blir gradvis mørkere og mer gulaktig. Hvor mye og hvor raskt, varierer fra treslag til treslag.

Tips! Gulv av parkett og heltre finnes i nært sagt hvert eneste hus, til og med på sterkt trafikkerte steder som flyplasser og butikklokaler. Også vegger og tak kles med treverk som gir en lun og hyggelig atmosfære og kan ha god effekt både på akustikken og inneklimaet.     

Se flere bilder
Grinilund kirke

Foto: Anne Bråtveit

KIRKEMATERIALE: I Grinilund kirke i Bærum har Terje Grønmo Arkitekter AS brukt hvitoljet ask, kombinert med hvitlakkert stål og messing. I kirkerommet har Nyfelt og Strand Interiørarkitekter valgt møbler og hatt ansvaret for de liturgiske elementene i messing og hvitlakkert stål.

Flere ulike valg

Se flere bilder
spiler av eik

Foto: ProTre

SPILER: En vegg med spiler bryter lydbølgene og har positiv innvirkning på akustikken i rommet. Tre er en naturlig del av nordisk design og godt for folk som ønsker å roe ned fra et hektisk og oppjaget tempo. Populariteten henger også sammen med at materialet er naturlig og miljøvennlig.

Det finnes flere alternative transparente behandlinger som både har et UV-filter som reduserer gulingen, og som kan gi lysere eller mørkere farge. Overflatebehandlingen gir også treverket en beskyttelse mot nedsmussing og gjør flaten lettere å rengjøre. Godkjente brannhemmende behandlinger forsinker antenning og røykutvikling.

De transparente behandlingene kan deles inn i to hovedgrupper: filmdannende og ikke filmdannende, men penetrerende produkter. I tillegg finnes en mellomting, med delvis filmdannende og penetrerende behandling. Felles for alle typene transparente behandlinger er at treverkets egenfarge påvirker utseendet etter overflatebehandling. Jo eldre og gulere underlaget er, dess mørkere og varmere blir resultatet etter overflatebehandling med et transparent produkt. Derfor er det viktig å ta hensyn til underlagets farge ved valg av pigmentering. Å foreta oppstrøksprøver er en god metode for å finne riktig innfarging.

Tips! På et eldre, gulnet panel vil fargene fra produsentenes fargekart sjelden gå å oppnå, fordi et eldre treverk har en egenfarge som er annerledes enn de prøver som fargekartet er basert på. 

Behandling av massivtre

Se flere bilder
Mjøstårnet interiør

Foto: Kristian Owren/ifi.no

OLJE PÅ TRE: I svømmehallen i tilknytning til Mjøstårnet har Løten Malerverksted brukt TreStjerner Gulvolje fra Scanox AS på alt synlig treverk. – Fordi den beskytter og gjør vedlikeholdsarbeidet enkelt, sa malermesteren fra Løten.

I massivtrekonstruksjoner der synlig treverk er ønsket, skal overflatebehandlingen være diffusjonsåpen. Det betyr at fukt skal kunne vandre ut og inn gjennom konstruksjonen og på den måte regulere fukt og temperatur i huset.

En ubehandlet vegg er naturlig diffusjonsåpen, men det finnes også overflatebehandlinger som lar fukt slippe gjennom og samtidig gir treverket en robust overflate. Ett (1) strøk interiørbeis eller olje på treverket gir en beskyttelse mot nedsmussing og slitasje, uten å forhindre fuktvandringen. Men påføres et andre strøk beis eller olje, er overflaten ikke lenger diffusjonsåpen. Lakk er heller ikke en diffusjonsåpen behandling. 


Her har vi sammenfattet hovedegenskapene hos de ulike typene overflatebehandliger:

  • Filmdannende behandlinger
  • Ikke filmdannende, penetrerende behandlinger
  • Penetrerende og filmdannende behandlinger

Filmdannende overflatebehandlinger:

Se flere bilder
Mjøstrårnet

Foto: Kristian Owren/ifi.no

PANELLAKK kan være en foretrukken overflatebehandling også på vegger. Kreves det brannhemmende overflatebehandling finnes det også som en klar, transparent lakk.

  • Panellakk og andre lakker som brukes på treverk er ikke dekkende, men kan pigmenteres for å gi treverket en lysere eller mørkere farge. Lakkene inneholder et UV-filter som forhindrer eller forsinker forandringer av treverkets egenfarge.
  • Danner en film som beskytter mot riper og slitasje og hindrer smuss i å trenge ned i treverket.
  • Ett-to strøk med panellakk gir en godt vaskbar overflate.
  • Innfarging gjøres ved pigmentert lakk eller ved innfarging av treverket før overlakkering.
  • Lakken er ikke diffusjonsåpen.
  • Panellakk finnes i flere glansgrader, fra matt til blank.
  • Over tid vil lakksjiktet slites og forvitre, slik at beskyttelsen mot UV-stråler og smuss forringes. Er flaten tidligere lakkert, utelukkes gjenbehandling med beis, fordi beisen ikke får innsug i treverket. Ved re-behandling anbefales derfor en ny omgang med lakk, eller maling. 

Brannhemmende behandling:

Der det stilles krav til brannmotstand hos bærende konstruksjoner og overflater, kan synlig treverk overflatebehandles med en klar, brannhemmende grunningslakk. Denne skummer opp til et isolerende lag av mikroporøst karbonskum når det blir utsatt for varme. I det brannhemmende overflatebehandlingssystemet inngår også en transparent topcoat som beskytter grunningen fra slitasje og bevarer dens egenskaper over tid. 

Ikke-filmdannende, penetrerende overflatebehandlinger:

Se flere bilder
skolemiljø, Bergen

Foto: Kristian Owren/ifi.no

LYS OG FARGE: En transparent overflatebehandling kan utføres for å bevare det nye treverkets lyse farge. Transparente behandlinger kan også gi treverket en helt annen farge, mens det naturlige uttrykket i materialet består. Her er fra Søreide skole i Bergen, der veggene er kledd med panel, bjørkefinér og spiler. 

  • Beis og olje er de to vanligste ikke filmdannende produktene.
  • Gir en matt overflate med et naturlig uttrykk, og kan pigmenteres. Det pigmenterte sjiktet kan med fordel beskyttes mot slitasje av et sjikt klar, ikke pigmentert behandling.
  • Behandlingen må påføres bart treverk, og er ikke et alternativ på tidligere lakkerte eller malte flater.
  • Mange ulike produktnavn på markedet: interiørbeis, panelbeis, og det finnes faktisk et produkt som heter panellakk, men som faktisk er en beis.
  • Det finnes spesialprodukter som er beregnet for et eldre, gulnet treverk.
  • Vanntynnede produkter, tørker raskt.
  • Kan være utfordrende ved påføring på store flater, da det lett dannes røfteskjøter (start- og stoppmerker) og skjolder.
  • Gulvolje og andre oljer for treverk kan brukes for overflatebehandling av treverk på massivtrevegger, spiler, paneler og finérplater med mer.
  • Diffusjonsåpen behandling.
  • Oljene har lengre åpentid enn vanntynnede produkter slik at overlapper og skjolder kan unngås.
  • Den oljete overflaten har begrenset vaskbarhet og slitestyrke, men kan beskyttes med en panellakk.


Tips! Ved påføring på massivtre anbefales å slipe hele flaten før gulvolje påføres. Slipingen gir en jevn og frisk flate, med ensartet egenfarge. På vegger av massivtre kan gulvolje påføres med rull, og fordrives med fugesvamp eller en gulvmopp.

Penetrerende og filmdannende overflatebehandling:

  • Hardvoksolje har bestanddeler som trekker noe inn i treporene og gjør at væsker og annen påvirkning utenfra ikke kan misfarge eller trenge inn i treverket.
  • Voksen lager en tynn, elastisk forsegling på overflaten som beskytter treet mot nedsmussing, fuktpåvirkning og slitasje.
  • Diffusjonsåpen behandling.
  • Gjør overflaten vann- og smussavvisende og med bedre flekk- og slitasjemotstand.
  • Innfarging skjer med pigmentert hardvoksolje, på slitasjeutsatte steder eventuelt beskyttet av en klar behandling av samme type. 
Mer informasjon
Les mer
Formål med overflatebehandling:
  • Beskytte treet mot slitasje
  • Hindre eller begrense at smuss eller fuktighet trenger ned i treverket
  • Gi tregulvet ønsket utseende
Fagforum Maling

Teksten er basert på diskusjoner i IFIs faggruppe Maling, der teknisk personell fra malingeleverandørene deltar. Ved møtet deltok representanter fra Beckers, Flügger, Gjøco, Jordan, Krefting, Nordsjö, Scanox og Teknos.

 

Ny leder for Fagrådet for våtrom
Bransjenytt

Ny leder for Fagrådet for våtrom

Fra og med 3. juni er Lars Tobiassen ansatt som daglig leder for Fagrådet for våtrom, FFV. Tobiassen har bred kompetanse og lang fartstid i bransjen, blant annet som rørlegger og ingeniør....

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.