FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Hovedbilde3-FotoNordsjö.jpg

Foto: Nordsjö

Tid for huspleie

Det nærmer seg den tiden på året når vi fikser, utbedrer, vedlikeholder og pusser opp hus, hytta og båt. Ola og Kari går mann av huse for å stelle terrasse, fasade og hage. For deg som skal guide forbrukeren til riktig produkt og metode presenterer Fargemagasinet her de nyeste og nyttigste produktene for alle utendørs vedlikeholdsoppgaver som har meldt seg siden i fjor, og for de jobber som ikke ble gjort da, fordi sommeren regnet bort eller huseierne var opptatt med annet.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Mal to strøk på 1 dag med Svanemerket maling

Se flere bilder
One Supreme Nordsjö

Foto: Nordsjö

ONE SUPREME er merket med Svanen, og gir et halvmatt utseende og bevarer både glans og farge i lang tid. I tillegg har malingen gode selvrensende egenskaper som medfører at minimalt med smuss fester seg til malingen og at overflaten skylles ren når det regner

Hvem: Nordsjö

Hva: Det nordiske klimaet er spesielt tøft for trefasaden, og huseieren stiller høye krav til at huset skal se nymalt ut og være beskyttet i mange år. Derfor har Nordsjö utviklet Nordsjö One Supreme, en eksteriørmaling som møter huseiernes ønsker.

One Supreme er eksepsjonell, dette er neste generasjon One, der vi har forfinet allerede gode egenskaper. Det mest påfallende er påføringsegenskapene: One Supreme har en eksepsjonell dekkevne og en fyldig konsistens som gjøre den både raskere og enklere å påføre. VI tør å si 1-2 toppstrøk ved ommaling av tidligere malte flater, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

Malingen er merket med Svanen, og gir et halvmatt utseende og bevarer både glans og farge i lang tid. I tillegg har malingen gode selvrensende egenskaper som medfører at minimalt med smuss fester seg til malingen og at overflaten skylles ren når det regner.

– Å både beskytte maksimalt og holde fasaden vakker over lang tid er to svært viktige egenskaper for en moderne husmaling der vekselvis vind, regn og særdeles sterkt sollys utsetter fasaden for store påkjenninger året rundt, sier Louise Forslund, Brand Manager i Nordsjö.

Ett strøk tørker på kort tid, og ved normalgodt vær kan to strøk påføres samme dag.

Mer informasjon: nordsjo.no

Produktegenskaper:
  • Meget lang farge- og glansstabilitet
  • Vedlikeholdsintervall på opptil 16 år ved anbefalt systembehandling
  • Selvrensende
  • Tørker raskt – 2 strøk på samme dag
  • Moderne halvmatt glans (20)
  • Miljømerket med Svanen.

Matt eller blank fasade med garanti

Se flere bilder
Drywood grunning og maling

Foto: Teknos

DRYWOOD: Malingserien Drywood Mesterens Husmaling er utviklet for å beskytte trehus i mange år, og Teknos Norge AS gir 16 års garanti på farge- og glanstap ved fulgte anvisninger.         

Hvem: Teknos

Hva: Malingserien Drywood Mesterens Husmaling er utviklet for å beskytte trehus i mange år, og Teknos Norge AS gir 16 års garanti på farge- og glanstap ved fulgte anvisninger. Malingsystemet består av tre ulike produkter: grunning og toppstrøk i halvmatt eller blank glans.

Drywood Mesterens Husgrunning er spesielt utviklet for å gi god vedheft også på glatte, høvlede overflater som trykkimpregnerte materialer, og fester seg godt også på ubehandlet treverk. Grunningen er en kombinert akryl og alkyd som tørker raskt og kan overmales allerede etter fire timer under gunstige forhold. Grunningen danner et dekkende, helmatt malingstrøk som gir et meget godt grunnlag for toppstrøket. Samtidig forlenger de effektive og beskyttende råstoffene i grunningen levetiden til trebygningen.

Drywood Mesterens Husmaling 20, er en alkyd/akryl-hybrid som gir en sterk og motstandsdyktig, men samtidig fleksibel og smussavvisende overflate med silkematt glans. Den blanke varianten,

Drywood Mesterens Husmaling 60, gir huset ett varig eksklusivt blankt utseende. Begge toppstrøksproduktene tørker raskt, og overflaten er klebefri etter 1 time og overmalbar etter 2-4 timer.

Mer informasjon: teknos.no

Grunning for utendørs maling inne

Se flere bilder
spesialgrunning

Foto: Historisk Maling

GRUNNING: Engwall o. Classon har utviklet en spesialgrunning for bruk i system med linoljemaling, som er  beregnet for dem som maler vindusrammer, møbler og andre bygningsdeler inne på verkstedet.

Hvem: Historisk Maling

Hva: Vinduene er noen av de mest værutsatte detaljene på et hus, og treverket må beskyttes mot råte. Siden vedlikehold av gamle vinduer ofte gjøres innendørs på et maleverksted, anbefales å bruke en løsemiddelfri grunning for ikke å utsette seg for flyktige organiske forbindelser som kan påvirke helsen negativt. Derfor har Engwall o. Classon utviklet en spesialgrunning for bruk i system med linoljemaling. Linoljemaling utvendig grunning inneholder fungicider, rå og kokt linolje, og brukes uten tynner.

– Grunningen påføres trerene flater i ett strøk, og etterbehandles med to strøk ufortynnet linoljemaling. Linoljemaling utvendig grunning er en gråtonet S 1000-N, og er godt egent for dem som maler vindusrammer, møbler og andre bygningsdeler inne på verkstedet, sier Roger Studsrud hos Historisk Maling, norsk forhandler av Engwall o. Classons tradisjonsmalinger.

Mer informasjon: historiskmaling.no

Tradisjon og innovasjon for terrasse

Se flere bilder
MøreTyri Terrasseolje

Foto: Miljømal

MØRETYRI Terrasseolje består av tjære og linolje, og kan brukes på terrasse, rekkverk og hagemøbler.

Hvem: Miljømal

Hva: MøreTyri Terrasseolje tar både vare på gamle tradisjoner og oppfyller samtidig dagens krav til miljø, varighet og utseende. Den består av tjære og linolje, og kan brukes på terrasse, rekkverk og hagemøbler.

MøreTyri Terrasseolje er laget av tjære, linolje og vegetabilsk terpentin tilsatt lyssterke pigmenter og soppmiddel. Oljen har høyt tørrstoffinnhold for god metting av treverket, og riktig konsistens for å oppnå god inntrengning og dybdeimpregnering.

– Tjære og linolje er unike naturprodukter som er tynnet med vegetabilsk terpentin og tilsatt lysekte fargepigmenter. Konsistensen gjør at den er enkel å påføre uten skjolder, og at den trenger godt inn i treverket og metter porene. Anbefalt vedlikeholdsintervall er 3-6 år, sier Johnny Spangen hos Miljømal, som forhandler MøreTyri på Østlandet.

Mer informasjon: miljomal.as

Grånet tre blir som nytt

Se flere bilder
OSMO POWER-GEL

Foto: Osmo Norge

OSMO POWER-GEL fjerner grånede trefibre fra kledning, terrasse og utemøbler, slik at treet får tilbake et friskt og gyllent utseende. 

Hvem: Osmo

Hva: Med Osmo Power-Gel fjernes grånede trefibre fra kledning, terrasse og utemøbler, slik at treet får tilbake et friskt og gyllent utseende. Produktets gelekonsistens gjør at det ikke renner av fra vertikale flater.

– Produktet virker i overflaten på treet og fjerner den grånede treoverflaten som har blitt påvirket av sol og vær. Med Power-Gel får du frem treets naturlige farge og varme tone, sier Tove Bang hos Osmo Norge.

Middelet påføres med pensel eller børste etter at overflaten er fuktet med vann. Overflaten skal være fuktig hele tiden, og mer vann påføres hvis nødvendig. Etter cirka 20 minutter skrubbes overflaten med stiv børste, før den skylles godt av med vann slik at alt produkt og løse grå trefibre fjernes. Når overflaten er helt tørr, er den klar for ny behandling hvis dette er anbefalt.

– Vi anbefaler å bruke hageslange og ikke høytrykkspyler, som fort kan ødelegge friske trefibre og lage merker, sier hun.

Mer informasjon: osmonorge.no

Miljøvennlig rens for terrasse og båt

Se flere bilder
Treprep, Net-Trol, Dilunett

Foto: Owatrol

EFFEKTIV RENS: OwatrolS serie produkter for rens og rengjøring setter miljøhensyn i fokus. Dette er vanntynnede og biologisk nedbrytbare løsninger for terrasse og hagemøbler.

Hvem: Owatrol

Hva: Effektive kjemiske produkter for rens og behandling av treverk trenger ikke å være skadelige for miljøet. Det viser Owatrol med sin serie produkter som setter miljøhensyn i fokus. Dette er vanntynnede og biologisk nedbrytbare løsninger for terrasse og hagemøbler.

– Det er en ekstra bonus at produktene noen ganger faktisk er bedre enn tidligere giftige løsninger. At produktene er biologisk nedbrytbare gjør at de ikke forårsaker skade på naturen over tid, sier Pieter Spilling, hos Owatrol. Produktene er tilpasset både innlandsmarkedet og marinemarkedet og markedsføres med forskjellige navn.

Treprep/Deep Cleaner: Er terrassen skikkelig møkkete og skriker etter en kraftvask – så er Treprep virkemiddelet. Denne terrasse- og trerenseren fjerner gammel olje og beis i dybden. Treprep fjerner også den beskyttende hinnen som nytt høvlet trevirke har, og brukes med fordel før slikt høvlet treverk behandles for første gang. Treprep og marine-produktet Deep Cleaner er samme produkt og kan også brukes på teakdørk på båt.

Net-Trol/Deck Cleaner: Etter behandling med Treprep, må treverkets overflate nøytraliseres. Dette gjøres med Net-Trol. Produktet kan også brukes alene for å vaske, rense og lysne treverk. Det er tyktflytende og kan derfor brukes på vegger og gjerder i tillegg til terrasse og møbler for å gi treverket dets opprinnelige farge tilbake.

Net-Trol er også et godt produkt for båteieren, og brukes både som rens på teaktre og for å vaske gelcoat-dekk, og få vekk den gule fargen langs vannlinjen på eldet glassfiberskrog. I marinemarkedet går produktet under navnet Deck Cleaner.

Dilunett/Marine Strip: Dette er en effektiv bunnstoff- og malingfjerner. Uten behov for skraping kan dette kraftfulle middelet fjerne inntil 8 mm lag med med gammel maling, beis, lakk og bunnstoff. Den tyktflytende væsken smøres på og får virke i 20-30 minutter. Så spyles underlaget med en kraftig stråle fra hageslangen eller med forsiktig bruk av høytrykkspyler. På båten trengs kun spyling med kraftig vannslange (høytrykksspyler). Etter bruk av Dilunett på treverk må flaten nøytraliseres med Net-Trol.

Mer informasjon: owatrol.no

Fiks det!

Se flere bilder
ventiler i grunnmuren MultiTech

Foto: Sika/Casco

VENTILER I GRUNNMUREN: Hverken regnvann, snøsmelting eller mus kommer inn når det er tett rundt ventilene. Én av to ulike gråfarger i MultiTech passer nok til murveggen.

Hvem: Sika/Casco

Hva: Nesten uansett hva som må repareres, kan Casco MultiTech hjelpe. Denne fugemassen tetter og limer også, og har lang levetid.

  • Lekkasje i takrenna? Tett med MultiTech, som finnes i syv farger som passer til alle typer takrennematerialer.
  • Ventiler i grunnmuren? Hverken regnvann, snøsmelting eller mus kommer inn når det er tett rundt ventilene. Én av to ulike gråfarger i MultiTech passer nok til murveggen.
  • Montering: Skilt, gradestokk eller postkasse på veggen? Bruk lim i stedet for skruer og spiker.
  • Båtpuss: MultiTech både fuger og limer, og tåler bevegelse, støt, vibrasjoner og store temperatursvingninger. Dette gjør den godt egnet for mange oppgaver om bord i båten.

Ved fuging er det viktig at fugen kun hefter i to motstående sider, ikke tre (bunnen også). Ved tresidig hefting begrenses bevegelsesmulighetene for fugemassen. Derfor brukes en bunnfyllingslist, slik at fugemassen ikke er i kontakt med bunnen. Fugens dybde skal være cirka halvparten av dens bredde – bunnfyllingslisten fyller opp resten. Casco MultiTech påføres med fugepistol. Tilstøtende område beskyttes med maskeringstape. Glatt ut fugen med fugeglatter og glattevæske

Mer informasjon: casco.no

Tips!

Ved liming av to tette flater, påfør limet i stående strenger så luft og fuktighet kommer til.

Teppelegg uterommet

Se flere bilder
Indoor/Outdoor tepper fra Rols

Foto: Intag

GJENNVUNNET PET: Indoor/Outdoor teppene fra Rols Carpet kan brukes både ute og inne. Teppene ser ut som sisal, men er laget av myke, naturtro fibre fra gjenvunne PET-flasker og brukte fiskenett.

Hvem: Intag

Hva: Indoor/Outdoor teppene fra Rols Carpet kan brukes både ute og inne. Teppene ser ut som sisal, men er laget av myke, naturtro fibre fra gjenvunne PET-flasker og brukte fiskenett. De er lysekte og derfor godt egnet for uterommet og andre steder hvor de blir utsatt for mye sol. Til forskjell fra ekte sisal tåler teppene vann.

– Vi har mye vær her i Norge, og for at teppene skal holde seg penest mulig over tid, anbefaler vi at våre utetepper legges i områder under tak. For uterommet lanserer Rols tre nye farger i kolleksjonen Terra. Disse leveres uten knotter under for drenering, sier Camilla Jacobsen hos Intag.

– Teppene er også supre innendørs fordi de med sin sisal-look er svært slitesterke, samtidig som flekker enkelt kan vaskes bort med litt vann. De er like perfekte til vinterhagen som til bruk i gang, kjøkken eller under spiseplassen for eksempel.

Terra-teppene lages på mål i bredder mellom 2 og 4 meter og kan kantes etter kundens ønske.

Mer informasjon: intag.no

Design for uteliv

Se flere bilder
Orla Kiely uteteppe

Foto: InHouse

ORLA KIELY:  Nå kan du dekorere uterommet med tepper fra kjente designhus som Wedgwood, Harlequin, Orla Kiely og Sanderson. 

Hvem: InHouse

Hva: Nå kan du dekorere uterommet med tepper fra kjente designhus som Wedgwood, Harlequin, Orla Kiely og Sanderson. Teppene er håndtuftet i tykt, slitesterkt og fargeekte garn, som tåler utendørs bruk, og har sklisikker bakside. De er svært myke og gode å gå på, og gir en luksusfølelse på uteplassen. Teppene egner seg også godt innendørs

Mer informasjon: inhouse.no

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.