Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Miljømal-10 år-EKSPERTHJELP-FotoCheraWestmanIFIno.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ti år med naturlige produkter

10. mai feiret Miljømal AS tiårsjubileum med markedsdag utenfor butikken på Vålerenga i Oslo. De største leverandørene satte opp stands i bakgården for å demonstrere produkter beregnet for både gamle og nye hus. – Det har vært en fantastisk dag, sa Johnny Spangen, ut på ettermiddagen.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Miljømal er Norges mest unike fargehandel. Vi selger ikke noe annet enn linolje og andre naturprodukter. Fargene blandes for hånd og pigmentene veies på gramsvekt. Alt vi har i butikken, har jeg testet selv og har trua på, sier daglig leder Johnny Spangen, som før han åpnet butikk drev egen malerbedrift.

Onsdagen 10. mai feiret Spangen ti år som drifter av fargehandel og bygningsvernbutikk, og dagen i ære samlet han de viktigste leverandørene til messe i bakgården utenfor butikken. Hit var også maleren Einar Nilsson, kjent fra TV2-programmet Tid for hjem, invitert for å teste produkter og intervjue leverandørene foran ifi.no sitt filmkamera. 

Se flere bilder
Johnny Spangen feirer 10 år med kake

Foto: Chera Westman/ifi.no

STOLT TIÅRING: Den 10. mai feiret Johnny Spangen at han har drevet fargehandel og bygningsvernsbutikk med fokus på naturprodukter i ti år. 

Ny fargevelger med gamle farger

I bakgården stimler det med kunder og leverandører, og samarbeidspartneren Bygg og bevar passer på å sniklansere en ny nettbasert fargeveileder for eldre hus som de har utviklet.

– Vi i Bygg og bevar får veldig mange spørsmål fra huseiere om fargesetting, og ser med litt skrekk og gru at mange hus i dag blir grå, sorte eller hvite. Hjertet vårt brenner litt for farger, fordi farger gjør veldig mye for miljøet. For å kunne inspirere folk til å finne tilbake til de gamle fargene, har vi utviklet denne fargevelgeren som finnes på våre nettsider, sier Anette Ramstad hos Bygg og bevar.

I fargeveilederen finnes tegninger av hus fra ulike stilperioder som kobles sammen med tidsriktige fargepaletter hentet fra Jon Brennes bok «Gamle Trehus». Med noen få museklikk velger man en stilperiode som passer huset, og kan teste ulike aktuelle fargesettinger. Fargevelgeren gir også ut fargenes NCS-koder som kan tas med til fargehandelen.

– Det er ofte vanskelig å se for seg at de historiske fargene kan være fine sammen. Vi håper at fargevelgeren vil gjøre det lettere å se hvordan huset vil se ut i virkeligheten. Så er det bare å gå til fargehandelen og skaffe seg fargeprøver, sier hun. 

Se flere bilder
Bygg og bevar, fargeveileder

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VIL VOKSE: – Vi håper også å kunne utvide med flere eksempler. Malermestere og bygningsvernrådgivere som har egne historiske paletter kan gjerne komme til oss og hjelpe oss med å utvide fargevelgeren, sier Anette Ramstad hos Bygg og bevar. 

Maling med miljøargumenter

Hovedleverandøren Wibo Färg tok turen fra Göteborg for å prate om linoljemaling for utendørs og innendørs bruk, med både privatkunder og håndverkere som kom innom butikken på jubileumsdagen.

– Vi er utrolig glade og takknemlige for hva Miljømal har gjort med både varemerket og linoljemaling i Norge, sa Claes Hansen, som er barnebarn til Rolf Hansen som startet Wibo Färg AB da han i 1986 gikk av med pensjon etter et langt yrkesliv som malerhåndverker. 

Wibos malinger kommer i ferdige system, som skreddersys etter ethvert prosjekt. I grunnoppskriften behandles trerene kledningsbord med grunning og mellomstrøk med pluss toppstrøk. Til innendørs malearbeider har Wibo Natura blitt populær blant Miljømals kunder.

–  Dette er en unik emulsjonsmaling der vi bruker en spesiell olje som blandes med vann. Malingen er både dekkende og veldig matt, og inneholder ingen konserveringsmidler. At den hverken inneholder konserveringsmidler eller plast, er bra både for arbeidsmiljøet og for miljøet, sier Claes Hansen. 

«Svinebra» med naturbust

Til Wibos linoljemalinger anbefaler de å bruke pensler med naturbust og skaft i bøk. Penselgrossistens Tolle Staffanson, hadde tatt med seg et sortiment med pensler både for dekorasjonsmaling, mur og trefasader. 

– Ved å bruke en kvalitetspensel med naturlig svinebust, går malejobben både raskere og resultatet blir bedre. Vi selger våre spesialpensler gjennom Miljømal og har vært leverandør til ham fra før butikken åpnet, sier Staffanson.

Til fasader brukes gjerne en klassisk rund pensel som tar opp mye maling og evner å stryke den tynt ut. En oval pensel er også bra å ha. Den har fyldig bust som holder på mye maling og er god til å stryke ut malingen med og kan male både bredt og smalere. Til kriker og kroker brukes gjerne en radiatorpensel med vinklet skaft.

Se flere bilder
Miljømal-10 år-NATURBUST-FotoCheraWestmanIFIno-32.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

KVALITETSVERKTØY: – Vi anbefaler ikke å bruke rull til linoljemaling. Malingen må strykes godt ut, og med rull kan du få på for mye maling som blir vanskelig å påføre tynt nok. Velg en pensel av god kvalitet. 90-topp er den høyeste klassen, der 90 prosent av busten har samme lengde. Dette ser du ved at bustens topp og bunn har omtrent samme tykkelse. Du kan også lage et skille i busten og se på innfestingen. Er det hulrom, inneholder den mindre bust. Drar du penselen mot huden skal den føles myk, med naturlig avrundete og splittede tupper. Hvis busten risper huden, er tuppene klippet, sier han.    

Vindusrestaurering er for alle

Sammen med Dana Lim, som gjennom Miljømal selger blant annet linojekitt, stod mannen bak Speedheater og demonstrerte fjerning av gammel maling med infrarød varme, før det ble lagt på en ny kittfals.

– Jeg utviklet Speedheater fordi jeg ble syk av å fjerne gammel maling med kjemikalier og varmluftpistol, forteller Birger Ericson, som på 1980-tallet i samarbeid med forskere på Chalmers tekniska högskola, for å finne en miljøvennlig måte å fjerne maling på.

– Bly forgasses ved 390 grader og en varmluftpistol avgir 400 grader. Speedheater jobber med 110-160 grader, og likevel løser den opp mange lag med maling på noen sekunder. Temperaturen er så lav at den ikke forgasser bly i malingen, ikke skader treverket, og vi risikerer ikke å sette fyr på huset.

Samtidig er metoden energieffektiv, og bruker 75 prosent mindre energi enn en varmluftpistol. Metoden fungerer både på linoljemaling og på moderne akryl- og lateksmalinger, og kan ta mange lang i et jafs. Varmen som treverket tilføres gjør også at de gamle harpiksene inne i treverket smelter og trekker tilbake mot overflaten. Harpiksene gir en naturlig impregnering og forlenger vedlikeholdsintervallet.

– Det brukes mye linoljekitt i Norge til både til gamle og verneverdige bygninger og nyproduserte vinduer i gammel stil.  Å legge på en ny kittfals er ikke så veldig vanskelig, med litt trening kan hvem som helst få det til. Jeg anbefaler alle til å teste, der er så gøy når du får det til, sier Rune Ludvigsen fra Dana Lim, og legger til at linoljekittet må overmales for ikke å tørke ut. 

Se flere bilder
Speedheater cobra

Foto: Iver Valvkvæ/ifi.no

COBRA: Speeheater Cobra er energieffektiv, og bruker 75 prosent mindre energi enn en varmluftpistol. Metoden fungerer både på linoljemaling og på moderne akryl- og lateksmalinger, og kan ta mange lang i et jafs. Varmen som treverket tilføres gjør også at de gamle harpiksene inne i treverket smelter og trekker tilbake mot overflaten. Harpiksene gir en naturlig impregnering og forlenger vedlikeholdsintervallet.


Se flere bilder
Einar Nilsson kitter vindu

Foto: Chera Westman/ifi.no

KITT FOR ALLE: Maleren Einar Nilsson som er kjent fra TV2-programmet Tid for hjem, er godt kjent med linoljekitt og demonstrerte hvordan kittet bearbeides fra å være litt hardt i boksen, til å bli en myk og føyelig masse som presses med et spesialverktøy.  Han og Rune Ludvigsen fra Dana Lim er enig i at å legge en ny kittfals – det kan alle lykkes med.     

Gamle beslag i nyproduksjon

Ved vindusrestaurering er det ikke sjeldent at det kreves nye beslag. Fra Eskilstuna Kulturbeslag kan Miljømal levere over 500 ulike typer nyproduserte beslag, hengsler og knotter med mer. Beslagene er laget etter gamle forbilder, med de samme materialene og behandlingene som opprinnelig.

– Alt vi lager, er produsert etter eksisterende modeller. I Eskilstuna fantes tidligere over 100 produsenter av forskjellige beslag. Vi har tatt opp gamle modeller fra 1700-tallet og frem til 1960-tallet og lager dem på ny. Uansett om du trenger beslag til et vedskjul eller et slott, har vi noe i sortimentet som passer, sier Christian Hultman fra Eskilstuna Kulturbeslag. 

Se flere bilder
Miljømal messe tiårsjubileum

Foto: Chera Westman/ifi.no

BAKGÅRDSMESSE: Eskilstuna Kulturbeslag var en av de svenske leverandørene til Miljømal som hadde tatt turen til bakgården på Vålerengen for å feire tiårsjubileum. De delte stand med Penselgrossisten. 

Tapetser med kulturarven

Et forholdsvis nytt innslag i butikken hos Miljømal er tapetene fra Gyri Design. De er laget av Gyri S. Susrud, med motiver inspirert av gammel dekormaling.

– Vi nordmenn var kultiverte bønder, og hadde ikke storslåtte slott som svensker og danskene hadde. Når vi skulle vise vår velstand tok vi inn dyktige håndverkere for å male dører, lister, møbler med vakker dekor. Dette er vår kulturarv, forteller hun som har gjort det til en forretningside å tolke denne naturskatten og føre den videre i tepper og tekstiler – og nå også på tapeter.

– Jeg studerer gjenstander på museer og i gamle bøker og finner design som jeg simplifiserer og tegner opp på nytt. Deretter printes de på tekstil og tapet. Nå består kolleksjonen av fem tapetdesign som trykkes i ulike farger, sier hun.


Se flere bilder
Gyri Design, tapet og malingfarger

Foto: Chera Westman/ifi.no

KULTURARV: Til sine tapeter med forenklede motiver fra gammel dekormaling, har Gyri S. Susrud i samarbeid med Miljømal tatt frem en fargepalett med seks farger som blandes i linoljemaling.  – Både tapetene og fargene har historiske referanser. Fargene går sammen med tapetene og er fine hver for seg. Du kan for eksempel male listene og veggene og ha tapet i taket, eller sett tapet på alle veggene. Linoljemalingen har en dybde som er unik og som er gøy å jobbe med, sier hun. 

Middel mot lus og asfaltflekker

Gysinge Centrum för Byggnadsvård har drevet bygningsvernbutikk i 30 år, og har levert produkter til Miljømal siden oppstarten. Storselgeren, linoljesåpen, har mange bruksområder.

– Vi har kunder som kjøper mange liter med linoljesåpe jevnlig. Den brukes til alt fra småsår på hester, til å fjerne lus fra hønsebein, rengjøre stekeovnen, vinterdekkene til bilen og til sjamponere hunden med, sier Johanna Elveskog.

– Såpen tilfører fett og er bra for treverk. Men det er to steder der den ikke skal brukes – det har høyt pH og er derfor ikke et kroppsprodukt, og det skal ikke brukes på linoljemalte flater, sier hun. 

Se flere bilder
Gysinges produkter

Foto: Chera Westman/ifi.no

ALLRENT: Linoljesåpe er en storselger fra Gysinge og kan brukes til det aller meste. Blant annet er den ypperlig til malingfjerning fra gamle beslag.  – Legg beslaget over natten i en løsning med 50/50 vann og linoljesåpe. Dagen etter er det bare å skrape vekk malingen, sier Johanna Elveskog fra Gysinge Centrum för Byggnadsvård. 

Suksessoppskrift

Et av de nyere varemerkene hos Miljømal er Møretyri, en familiebedrift som ble startet for 25 år siden av faren til søskenflokken på fem som nå drifter selskapet. Selskapet ble startet med ideen om å utvinne tretjære selv som et blandingsprodukt for forskjellig bruk. På standen under jubileumsdagen fokuserte de terrasseolje og tjærebeis, samt egen linoljemaling.

Terrasseoljen står for omtrent halvparten av salget til bedriften. I tillegg selger de tømmerolje som er spesielt utviklet for laftede bygninger.

– Dette er det et enormt behov for i Norge. Den inneholder mye tjære og er diffusjonsåpen, som er et nøkkelord i våre produkter.

– Produktene er basert på tretjære, linolje og terpentin som er tilsatt fargepigment for å få en fin fargepalett til forskjellige produkter. De siste to årene har etterspørselen gått ganske bratt opp. Vi tror at det henger sammen med økt fokus på miljø og bærekraft, og hvordan man egentlig bør overflatebehandle treverk med fokus på miljøet, sier Erlend Henden. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.