Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Vinyl på bad- KULT MED VINYL-Foto-Tarkett-.jpg

Foto: Tarkett

Tett og trendy gulv på badet

Vinylgulv på badet er både praktisk og fornuftig, men det er også fint og trendy. Stadig flere får øynene opp for mulighetene.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

– Oi, sjekk disse kule badene, utbrøt vår kollega Emma begeistret en dag. Hun satt og scrollet gjennom en rekke bilder av bad med våtromsvinyl på gulvet, og var åpenbart overrasket. Hun ante ikke at disse mulighetene fantes.

Hun er nok ikke alene om å ha lite kjennskap til moderne vinylgulv på badet. Og det folk ikke kjenner til, kan de heller ikke etterspørre. Så derfor denne lille leksjonen:

Vanntett og praktisk

Kortversjonen er at vinylbelegg for våtrom er markedets mest fuktsikre alternativ, og det passer i alle typer bad og våtrom, både privat og i prosjektmarkedet. Våtromsvinyl er kjent for å være praktisk, enkelt å holde rent og rimeligere å installere enn å legge fliser. Årsaken er blant annet at det spares tid ved montering, fordi gulvets dekorative overflate og den vanntette membranen er ett og samme produkt. Det sies også at forsikringsselskapene elsker det. 

Se flere bilder
Bad med vinylgulv, stort flisemønster

Foto: Gerflor

STORE FLISER: Trenden med svært store fliser på badet finner vi igjen også på vinylgulv til våtrom. Og selv om det totalt sett går mot mer farger i interiørmoten, så er det steinfarger fra naturen som ruler på baderomsgulvene.         

Moderne design

Vi har lang tradisjon for å legge vinylgulv på bad, det nye er at utvalget har blitt så mye bredere enn før og at yngre brukere har oppdaget mulighetene. Tarkett, Gerflor og Musum Interiør, som er blant de største leverandørene til det norske markedet, forteller at de har gulvbelegg som matcher alle retningene i dagens trendbilde. 

– Designene har blitt kulere, og det finnes attraktive mønstre som terrazzo og mineraler. Design er viktig, og vi ser at det er flere som faktisk bruker vinyl til å skape trendy bad, sier Hege Moland hos Tarkett.

Se flere bilder
Vinylbelegg med microsementdesign

Foto: Tarkett

MICROSEMENT: Uttrykk som ligner rå betong og microsement har slått godt an hos mange. I Aquarelle-kolleksjonen til Tarkett finnes designet «Raw Concrete» der et rått utseende kombineres med egenskaper som behagelig å gå på og superenkelt og holde rent        

– Utvalget er mye bredere enn det noen gang har vært, og mønstrene blir penere og penere, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør. De lagerfører over 50 forskjellige mønstre som leveres i både 3 og 4 meters bredder. – Bare det at man kan legge de fleste gulv uten skjøt, gjør at man får et sikkert og lekkert gulv, sier han.

Ildiko Vanem hos Gerflor opplever at flere tør å gå utenfor tradisjonelle mønstre og design, og stadig flere går til prosjektgulv-sortimentet for å finne «sitt design» i tillegg til Gerbad.

– Vi opplever at flere velger spenstige design fra prosjektgulv- sortimentet, for eksempel vår Premium-kolleksjon med terrazzo-mønster.  Andre favoritter er design med røff betonglook, og design med veldig store fliser. De historiske flismønstrene er også populære, sier hun.

Fordeler med våtromsvinyl
  • Membran og design i samme produkt
  • Fuktsikkert
  • Kan repareres
  • Skjøtefritt eller med få skjøter
  • Enkelt å renholde
  • Hygienisk overflate
  • Ingen fuger
  • Mykt å gå på

Hvor passer det med vinylgulv på badet?

Det er bred enighet om at vinyl passer hos de fleste.

– Hos barnefamilier der barna sitter på gulvet, mister ting og søler mye. På hytter der det ikke er varmekabler er det fint, for vinylgulv føles ikke kalde, og på hybler kan det være en kul løsning, foreslår Hege Moland. 

En fordel mange ikke tenker på, er at vinyl også er et relativt mykt materiale.

– Tenk på komfort. Ønsker du noe mykere å gå på enn harde keramiske fliser, så er våtromsvinyl løsningen, sier Ellen Myhre hos Gerflor. Hun peker også på at for mange er det en risikosport å bevege seg på et glatt badegulv, da er det verdt å merke seg at det finnes vinyl med sklihemmende egenskaper.  

Se flere bilder
Vinylgulv på badet, design historiske fliser

Foto: Gerflor

HISTORISKE FLISER: Utvalget i design er større enn det noen gang, og leverandørene følger de aktuelle interiørtrendene. Historiske fliser har holdt seg på listetoppen en stund og er fortsatt populært, og er et godt utgangspunkt for å skape bad med hyggelig atmosfære.         

En jobb for gulvleggeren

Det er også greit å være obs på at dette ikke er et «gjør-det-selv-gulv». I våtrom stilles det spesielle krav til vanntetthet; montering av vinylbelegg i våtrom bør utføres av fagfolk med relevant erfaring og kompetanse.

– Når vi selger vinylgulv til bad, gjør vi folk oppmerksomme på at det kan forekomme misfarging av ulike årsaker. Gulvet skal for eksempel ikke varmes opp mer enn 27 grader, og folk bør unngå tette matter og plastdunker. Disse sperrer varmen inne, og vinylen blir så varm at det kan oppstå misfarging. Dette er det greit å være klar over. Er du det og har fagfolk til å gjøre jobben, da får du et meget godt baderomsgulv, sier Bjørn Musum.

Se flere bilder
Vinylgulv til bad

Foto: Musum Interiør

MARMOR ELLER SMÅSTEIN: Skap stil og stemning med ulike steindesign. Elegant med marmor, eller hyggelig sommerstemning med småstein fra fjæra. Disse vinylbeleggeene fra Musum Interiør er et godt utgangspunkt for å skape stemning som tåler vannsøl.         


Se flere bilder
Bad med vinyl på gulvet

Foto: Tarkett

KULT MED VINYL: Nye grupper er i ferd med å oppdage at vinylgulv på badet kan være både fornuftig og kult. Det er helheten som teller, gulvet får et løft i kombinasjon med den «rette» innredningen, armatur og annet tilbehør for å skape stilen. Terrazzo er blant designene som topper listen.         

Mer informasjon
Les mer
Sett på gulvlist

Det er mange som synes oppkanten vi må ha på vinylgulv gir assosiasjoner til «institusjonsgulv». Trikset er da å skjule hulkilen med en fotlist som tåler vann og fuktighet. Tipset kommer fra Hilde Askedal Christiansen i Deco Systems.

– Deco fotlister er perfekte. De er laget av et kunstmateriale som tåler vann, og de limes til underlaget så det blir ingen perforering av belegget med stifter eller spiker. Det er en trygg måte å gjøre gulvbelegget mer stilig i overgangen til vegg. Perfekt for våtrom og andre rom som må tåle litt vannsøl, sier Askedal Christiansen.        

Se flere bilder
Gulvlist fra Deco systems

Foto: Deco Systems

LIST: En gulvlist i kunstmateriale kan brukes for å skjule oppbretten av vinylbelegget mellom gulv og vegg. Listen er fra DecoSystems.

Flere kvaliteter og bredder

Våtromsbelegg finnes både som homogen og heterogen vinyl.

Heterogene belegg består av flere sjikt; ofte med et trykt mønster og et gjennomsiktig slitelag. Slitesjiktet er en transparent vinyl som er behandlet med PUR (polyuretan). Overflatebehandlingen gir en renholdsvennlig og vedlikeholdsfri overflate. Total tykkelse er 1,5 - ca. 2 mm, og kommer på rull i breddene 2, 3 og 4 meter.

Homogen vinyl består av ett materiale tvers gjennom, og er «gjennommønstret». Overflaten er behandlet med PUR (polyuretan) og er lett å holde ren og vedlikeholdsfri. Homogen våtromvinyl leveres i tykkelser fra 1,5 til 2,0 mm og bredde opp til 2 meter.

Se mer om vårtromsvinyl på gulvfakta.no

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.