FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Terrasse 4.jpg

Foto: ifi.no

Terrassebygging er en milliardindustri

Etter en uvanlig kald vår, har temperaturen omsider begynt å krype godt opp på komfortskalaen, hvilket betyr at flere og flere begynner å planlegge bruk av uterommet ved boligen.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

I siste måling av husholdningenes oppussingstiltak på egne boliger, var det 20 prosent som svarte at de hadde pusset opp boligen utvendig. Det betyr at 496 000 husholdninger i Norge gjennomførte et eller flere utvendige oppussings- eller vedlikeholdsarbeider på egen bolig.

Blant de som bor i eneboliger var det hele 30 prosent som pusset opp utvendig, mens 21 prosent av de som bodde i småhus, også utførte slike arbeider. Blant de som bor i leiligheter var det kun 6 prosent som pusset opp utvendig.

Bosituasjonen har stor betydning for om og i hvilket omfang, man pusser opp utvendig. Bosituasjonen er følgelig en viktig forklaring til at det er husholdninger i aldersgruppen 30 – 39 år som i størst grad pusser opp ute, med 24 prosent som har pusset opp utenfor boligen.

Se flere bilder
mann maler sort hus

Foto: Kristian Owren/ifi.no

UTENDØRS OPPUSSING: Nesten en halv million norske husstander oppgir til Prognosesenteret at de har pusset opp eller vedlikeholdt egen bolig utvendig.

Uterommet – hva med det?

Av de utvendige oppussingsarbeidene som innebærer byggetekniske arbeider (utover bruk av malerkost eller rulle), er bygging av terrasse eller platting i tilknytning til boligen, et høyt prioritert tiltaksområde. I løpet av de siste 12 månedene svarte nesten 9 prosent av husholdningene at de hadde bygget eller byttet terrasse/platting i tilknytning til egen bolig. Det betyr at nesten 220 000 husholdninger har utført slike arbeider siste året.

Til sammenligning er det 5 prosent eller 124 000 husholdninger, som har planer om å bygge terrasse eller platting det kommende året. Historikken tilsier at det er flere som faktiske gjennomfører slike arbeider, enn som planlegger å gjøre det. Det betyr at relativt mange husholdninger gjennomfører slike arbeider relativt spontant, uten å ha planlagt det lang tid i forveien.

Se flere bilder
terrasse med møbler i fine farger

Foto: Nordsjö

TERRASSEDRØM: Nesten 9 prosent av husholdningene bygget eller byttet terrasse/platting i løpet av det siste året.

Vi gjør det gjerne selv

Hele 49 prosent av de som har bygget terrasse eller platting svarer at de har gjort alt arbeidet selv, mens ytterligere 28 prosent har fått hjelp av venner eller benyttet håndverker i deler av arbeider. Det er bare 24 prosent som oppgir at håndverker har gjort alt. De yngste, under 30 år, får i størst grad hjelp fra famille og venner, mens aldersgruppen 55 – 64 år i størst grad gjør alt arbeidet selv. De gamle er fortsatt eldst.

Se flere bilder
målebånd på trestender

Foto: Hultafors

SELVBYGGERI: Hele 49 prosent av de som har bygget terrasse eller platting svarer at de har gjort alt arbeidet selv, mens ytterligere 28 prosent har fått hjelp av venner eller benyttet håndverker i deler av arbeider. 

Mange bekker små…

Bygging av plattinger og terrasser er selve rammen for gode uterom i tilknytning til boligene, og med flere hundretusen husholdninger som bygger slike rom ved egen bolig årlig, er det et viktig tiltaksområde, spesielt nå på våren.

Om vi legger til grunn at 220 000 husholdninger har bygget ny terrasse eller platting det siste året, betyr det at vi har bygget mellom 6,5 og 7 millioner kvadratmeter terrasse/platting, og brukt i størrelsesorden 5,5 milliarder kroner på slike tiltak.

Om historien gjentar seg, er det mye som tyder på at denne delen av markedet vil øke ytterligere, i takt med at temperaturen stiger utover våren.

Mer informasjon
Les mer
MARKEDSKOMMENTAR FRA PROGNOSESENTERET

Kåre Elnan er partner og CCO (Chief Consulting Officer) i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.       

Se flere bilder
mann i dress

Foto: Prognosesenteret

SPONTANE ARBEIDER: Historikken tilsier at det er flere som bygger terrasse, enn som planlegger å gjøre det. Det betyr at relativt mange husholdninger gjennomfører slike arbeider relativt spontant, uten å ha planlagt det lang tid i forveien, skriver Kåre Elnan i denne markedskommentar. 

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.